Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι οι τράπεζες έχουν στηρίξει το ελληνικό κράτος μέσω των δημοπρασιών ομολόγων συστηματικότατα ενώ χρηματοδοτούν με κάθε τρόπο την οικονομία. Σε πρώτη φάση θα συνεχίσουν την ενιαία πλεύση όσον αφορά την στάση τους σε εξαγγελίες ή προτάσεις νόμου. Θεωρούν παράδοξο ότι οι τραπεζίτες ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί μέσα από μια συνάντηση με τον νέο υπουργό Οικονομίας κ Παπακωνσταντίνου για την ατζέντα των θεμάτων που σχεδιάζονται.
Κορυφαίος τραπεζίτης αναφέρει χαρακτηριστικά «η κυβέρνηση αποφάσισε να σεβαστεί την εταιρική διακυβέρνηση. Η πλειοψηφία των τραπεζιτών πρόσκεινται στην ΝΔ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έπαψαν να κάνουν καλά την δουλειά τους ή να καταθέτουν τις προτάσεις τους. Οι τραπεζίτες μαθαίνουμε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης από τον τύπο δεν υπάρχει μια πρώτη διαβούλευση πριν υποβληθεί η πρόταση νόμου. Το κράτος πρέπει να κατανοήσει συνεχίζει ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας ότι οι τραπεζίτες δεν είναι απέναντι αλλά θέλουν να βοηθήσουν ώστε να στηρίξουν την οικονομία.
Πάντως μεταξύ των τραπεζιτών επικρατεί διχογνωμία π.χ. για την έκτακτη εισφορά του 10%. Ορισμένοι υποστηρίζουν μήπως οι τράπεζες θα πρέπει να καταφύγουν στην δικαιοσύνη ενώ κάποιοι άλλοι προτείνουν να μην υπάρξει κόντρα με την κυβέρνηση εν μέσω μάλιστα κρίσης. Οι τράπεζες πάντως θα πληρώσουν περίπου 160 εκατ ευρώ ως συμμετοχή στην έκτακτη εισφορά.
Προς νέα ρύθμιση για τα πανωτόκια
Εν τω μεταξύ σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται να υπάρχουν και για μια νέα ρύθμιση για τα πανωτόκια. Σύμφωνα με τον παρελθόντα νόμο της ΝΔ η συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή από κάθε είδους συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων, δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο του κατά περίπτωση ληφθέντος κεφαλαίου. Η αποπληρωμή της οφειλής πρέπει να έχει διάρκεια πέντε (5) έως επτά (7) ετών, εκ των οποίων δύο (2) έτη θα αποτελούν περίοδο χάριτος και η αποπληρωμή θα γίνεται με ισόποσες περιοδικές δόσεις, εκτός και αν τα δύο μέρη συμφωνήσουν διαφορετικά.
Η οφειλή θα είναι έντοκη με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο της ενήμερης οφειλής για όμοιες χρηματοδοτήσεις. Η νέα κυβέρνηση μελετά να φέρει μια νέα ρύθμιση όπου θα προτείνεται ότι για όλα τα δάνεια που έχουν ληφθεί μετά το 1990 το συνολικά οφειλόμενο ποσό δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το διπλάσιο του ληφθέντος δανείου και μάλιστα χωρίς να συνυπολογίζεται προσαύξηση κατά 50% επί των συμβατικών τόκων.
Οι προτάσεις για τους δανειολήπτες
Το 20% της συνολικής οφειλής και όχι το 10% προτείνουν οι τραπεζίτες και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών να καταβάλλουν οι οφειλέτες ως αντιπρόταση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους δανειολήπτες και την αντιμετώπιση δανειακών υποχρεώσεων που δεν εξυπηρετούνται.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει οι τραπεζίτες ζητούν τροποποιήσεις και ξεκάθαρες αποσαφηνίσεις σε πτυχές του νομοσχεδίου καθώς θεωρούν ότι μπορεί να αποτελέσει λαβή για δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν το χρέος τους να επαναλάβουν ανάλογες τακτικές ενώ μπορεί να οδηγήσουν και άλλους κακόπιστα σε σκόπιμη αδυναμία αποπληρωμής.
Η πρώτη βασική ένταση των τραπεζιτών είναι ότι ζητούν στην περίπτωση που ένα φυσικό πρόσωπο ζητήσει διευθέτηση οφειλών προς τις τράπεζες να υποχρεώνεται να καταβάλλει το 20% των οφειλών του και όχι το 10% που ορίζεται στο προσχέδιο νόμου. Οι τραπεζίτες ζητούν όσοι υποβάλλουν αίτημα διευθέτησης χρεών να εγγράφονται σε αρχείο του Τειρεσία για 10 χρόνια ώστε οι τράπεζες να μπορούν να παρακολουθούν και να αξιολογούν συμπεριφορές καθώς μπορεί κάποιοι από σκοπιμότητα να επαναλαμβάνουν ανάλογες τακτικές. Ζητούν να υπάρχει δυνατότητα μόνο μια φορά να τροποποιηθεί το σχέδιο διευθέτησης οφειλών. Επίσης για 3 με 5 χρόνια θα πρέπει ο οφειλέτης μηνιαία να καταβάλει δόση για την αποπληρωμή μέρους των χρεών του.