Το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι προφανές γιατί οι ξένοι ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τις τραπεζικές μετοχές , αποτελεί ένα στημένο κερδοσκοπικό παιχνίδι να ενισχυθούν οι μετοχές και εν συνεχεία να ρευστοποιήσουν βίαια ή εδράζεται σε πραγματικό ενδιαφέρον για την ελληνική τραπεζική αγορά; Kερδοσκοπία υπάρχει προφανέστατακαι ίσως η αγορά να βρίσκεται κοντά σε διόρθωση (σε κρίσιμα σημεία ο S&P και ο Dow Jones αλλά και το ΧΑ) αλλά αυτό δεν θα ανακόψει την μεσοπρόθεσμη τάση που παραμένει ανοδική. Η διόρθωση θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά προς τις 2750 και εν συνεχεία προς τις2600 μονάδες.
Οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα και στις τράπεζες αριθμούν περίπου στους 4 χιλιάδες εκ των οποίων περίπου οι 2,2 χιλιάδες βρίσκονται στην Εθνική. Οι ξένοι αυξάνουν την επενδυτική τους θέση συνεχώς. Στην Εθνική κατέχουν το 48%, στην Alpha 42% , στην Eurobank22% με 22,5% , στην Πειραιώς 25% , στην Κύπρου οι ξένοι 21% περίπου , στην Marfin 32% , στο ΤΤ 13,5%. Το ερώτημα παραμένει γιατί οι ξένοι θέλουν να επενδύσουν 2 με 3 δις ευρώ στην ελληνική τραπεζική αγορά;
Οι λόγοι θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν σε 8
1) Οι ξένοι προσβλέπουν , ποντάρουν στα κέρδητων τραπεζών του 2010. Αναμένεται αύξηση κερδών 25% με 30% στα κέρδη των τραπεζών από 2,9 δις ευρώ το 2009 στα 3,8 δις ευρώ το 2010. Η Εθνική το 2010 θα επιτύχει κέρδη 1,6 δις ευρώ όσα δηλαδή είχε επιτύχει το 2007 την χρυσή εποχή της κερδοφορίας. Όμως το 2007 η μετοχή έφθασε έως τα 47 ευρώ. Οι ξένοι θεωρούν δίκαιη τιμή τα 35 ευρώ για την μετοχή της Εθνικής τράπεζας.
2) Η τάση για την βελτίωση της κερδοφορίας είναι παγκόσμια. Όμως οι ελληνικές τράπεζες αποδείχθηκαν καλά θωρακισμένες από την κρίση. Τα μέτρα στήριξης των 28 δις ευρώ ειδικά στο σκέλος των κεφαλαίωναπό την προηγούμενη κυβέρνηση και οι παρεμβάσεις της ΤτΕ συνέβαλλαν ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο σύστημα. Οι ξένοι το αξιολογούν προφανέστατα θετικά.
3) Οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες , προχωρούν και θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Οι ξένοι ποντάρουν σε αυτές όχι μόνο γιατί θα κληθούν να διαδραματίσουν τον ρόλο του αναδόχου αποκομίζοντας προμήθειες τουλάχιστον 70 με 80 εκατ ευρώ αλλά και κέρδη από την διαπραγμάτευση των μετοχών καθώς οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών επιθυμούν όσο υψηλότερα τις τραπεζικές μετοχές ώστε μετά τα discount περίπου 30% με 40% να καθορίσουν τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου σε ελκυστικά επίπεδα.
4) Τα Βαλκάνια εμφανίζουν σημάδια σταθεροποίησης. Η Τουρκία επίσης δείχνει ισχυρές αντοχές. Δεν είναι τυχαίο ότι η Finansbank ο βασικός στυλοβάτης της Εθνικής θα επιτύχει κέρδη στο 9μηνο 330 εκατ ευρώ και στο έτος πάνω από 430 εκατ ευρώ. Βελτίωση εμφανίζουν οι αγορές της Α. Ευρώπης και αυτό θα καταγραφεί ως τάση στα κέρδη των τραπεζών. Π.χ. στην Ρωσία η Uniastrum της Κύπρου πέρασε σε κέρδη στο γ΄ τρίμηνο. Σταθεροποιείται και η Ουκρανία που βλήθηκε πανταχόθεν άρα σταθεροποιείται και η Eurobank.
5) Ο ρυθμός αύξησης των δανείων το 2009 θα υποχωρήσει στο 5% με 5,5% με στόχο όμως το 2010 να διπλασιαστεί στο 10%. Η αύξηση των δανείων σημαίνει και αύξηση της οργανικής κερδοφορίας.
6) Ερωτηματικό παραμένουν τα προβληματικά δάνεια. Θα αυξηθούν σημαντικά στο δ΄ τρίμηνο και το 2010 ή η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί. Αν γνώριζε η αγορά εκ των προτέρων ότι τα επισφαλή δάνεια κορύφωσαν και ότι η κατάσταση σταθεροποιήθηκε θα έδινε μια ώθηση 20% στις τραπεζικές μετοχές όπως υποστηρίζει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος. Η προοπτική των επισφαλειών παραμένει ακόμη ασαφής.
7) Το χρηματιστήριο είναι ψυχολογία. Διεθνώς ανακοινώνονται κέρδη τραπεζών θετικά ή ουδέτερα που προφανώς επηρεάζουν και την ελληνική τραπεζική αγορά. Όμως κλειδί για την διεθνή τάση αποτελεί η συμπεριφορά του S&P 500 αν διασπαστούν αποφασιστικά οι 1120 μονάδες τότε υπάρχουν περιθώρια ανόδου αξιόλογα.
8) Ο φόβος μιας διόρθωσης που δεν μπορεί να αποκλεισθεί , αντιθέτως μάλιστα , δεν μπορεί να ανακόψει τα σχέδια των ξένων καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα δημιου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr