Οι αποφάσεις προφανώς και αφορούν όλες τις χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών τραπεζών.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα καλούνται να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους από τα τέλη του 2009 έως τα τέλη του 2010 κατά τουλάχιστον 4 με 5 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα οι αγορές γνώριζαν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους γιατί πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο τα 4 δισ. ευρώ που έλαβαν από τις προνομιούχες μετοχές. Μέσω των κερδών και των μικρών σχετικά αυξήσεων οι τράπεζες σχεδιάζουν να αποπληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές. Π.χ. η Alpha bank θα επιτύχει κέρδη περί τα 430 εκατ ευρώ το 2009 και αν δεν διανείμει μέρισμα όλα τα κέρδη θα προστεθούν στα κεφάλαια δηλαδή συν 430 εκατ ευρώ. Μέσω των κερδών και της αύξησης 986 εκατ ευρώ θα αποπληρώσει τα 942 εκατ ευρώ που έλαβε από το ελληνικό δημόσιο υπό την μορφή των προνομιούχων μετοχών.
Όμως αυξήσεις κεφαλαίου είναι απαραίτητες για την κεφαλαιακή ενίσχυση του tier 1 του βασικού δείκτη εποπτικών κεφαλαίων. Οι νέες αποφάσεις της Βασιλείας που θα οριστικοποιηθούν προσεχώς αναφέρουν ότι από το τέλος του 2010 οι τράπεζες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όσον αφορά την κεφαλαιακή τους δομή. Συγκεκριμένα για το tier 1 που αποτελεί τον πυρήνα των κεφαλαίων των τραπεζών παγκοσμίως η BIS θα θεσπίσει ώστε να απαρτίζονται μόνο από καλής ποιότητα κεφάλαια , ουσιαστικά δηλαδή από αυξήσεις κεφαλαίου με κοινές μετοχές. Παράλληλα τονίζεται ότι δεν θα λαμβάνονται υπόψη στα κεφάλαια έσοδα που προέρχονται από έκτακτα κέρδη. Επίσης θα αξιολογούνται με πολύ αυστηρά κριτήρια οι υβριδικές εκδόσεις.
Όμως τι σημαίνουν όλες αυτές οι αλλαγές για τις τράπεζες στην Ελλάδα; Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει 30 δισ. ευρώ σε κεφάλαια εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ αποτελούν υβριδικές εκδόσεις με την Eurobank να έχει υλοποιήσει τις περισσότερες στα 768 εκατ ευρώ ακολουθεί η Alpha bank με 672 εκατ ευρώ η Εθνική με 600 εκατ η Emporiki με 330 και η Πειραιώς με 200 εκατ κ.α. Παράλληλα οι τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει και αυξήσεις κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές πέραν του ελληνικού δημοσίου π.χ. η Εθνική στις ΗΠΑ περίπου 600 εκατ ενώ στους ισολογισμούς των τραπεζών και στα στοιχεία παθητικού εμφανίζονται και άλλοι προνομιούχοι τίτλοι. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων των 2,5 δισ. ευρώ δηλαδή από υβριδικές εκδόσεις θα πρέπει να αντικατασταθεί από κεφάλαιο που θα προέλθει από αυξήσεις κεφαλαίου με κοινές μετοχές. Μόνο η πολύ υψηλής διαβάθμισης εκδόσεις θα συνεχίσουν να προστίθενται στα κεφάλαια.
Όμως πέραν από τις υβριδικές εκδόσεις στο μικροσκόπιο τίθενται και τα κέρδη. Ως γνωστό οι τράπεζες διανείμουν από το 30% (νόμος Αλογοσκούφη) έως το 50% (τάση προ της κρίσης) των κερδών τους. Το υπόλοιπο 50% αποθεματοποιείται και ενισχύει τα ίδια κεφάλαια και ειδικά το tier 1. H νέα ντιρεκτίβα της Βασιλείας όμως αναφέρει ότι τα έκτατα κέρδη δεν θα λογίζονται στο κεφάλαιο αλλά μόνο τα επαναλαμβανόμενα κέρδη. Να ληφθεί υπόψη π.χ. το 2009 τα έκτακτα κέρδη των μεγαλύτερων τραπεζών θα ξεπεράσουν τα 1,8 δισ. ευρώ επί συνόλου 2,9 δισ. ευρώ που θα είναι τα συνολικά κέρδη αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από το σκέλος των επισφαλειών για προβληματικά δάνεια. Ως εκ τούτου καθίσταται κατανοητό ότι στο tier 1 λιγότερο κεφάλαιο θα προστίθεται από τα κέρδη .
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr