Οι λόγοι που έχουν συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός θετικότερου κλίματος σε σχέση με το παρελθόν της μετοχής μπορεί να συνοψιστούν στους εξής:
1) Η βασική αιτία που οδήγησε στο παρελθόν σε μεγάλη πίεση τον τίτλο της Eurobank ήταν οι επισφάλειες και η έκθεση στα Βαλκάνια. Οι επισφάλειες αυξάνονται πιο ελεγχόμενα ενώ στα Βαλκάνια εμφανίζονται σημάδια σταθεροποίησης και αργής ανάκαμψης. Η αγορά διαπιστώνει ότι οι κίνδυνοι πλέον μετριάζονται ενώ αυξάνονται οι ενδείξεις για ανάκαμψη. Το επιχειρηματικό μοντέλο της Eurobank αμφισβητήθηκε την περίοδο της κρίσης αλλά η κατάσταση μεταβάλλεται πλέον προς το καλύτερο.
2) Η Eurobank από το ζενίθ του 2007 έφθασε στο ναδίρ το 2009 στα δάνεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σημείωσε την μικρότερη αύξηση δανείων στο σύστημα, ωστόσο η τάση αυτή επικράτησε περίπου σε όλες τις τράπεζες.
. Η αγορά αυτό το αντιμετώπισε αρνητικά λιγότερα δάνεια σημαίνει και λιγότερα κέρδη. Όμως μετά τις σημαντικές εσωτερικές αναδιαρθρώσεις τα πράγματα αλλάζουν και η τράπεζα αρχίζει να δανειοδοτεί την οικονομία. Τραπεζικό στέλεχος εκτός Eurobank , υποστηρίζει και ορθά ότι «η μηχανή της Eurobank δούλευε στο φουλ τα προηγούμενα χρόνια και τώρα δουλεύει στο ρελαντί. Αν αποφασίσουν να ξανατρέξουν τότε θα κάνουν πάλι την διαφορά» Η προσέγγιση αυτή είναι ορθή , ωστόσο το πλήγμα που δέχθηκε η τράπεζα στις επισφάλειες , κατέγραψε τις μεγαλύτερες επισφάλειες στην Ελλάδα έχουν επηρεάσει την πολιτική δανείων της τράπεζας. Θα καταστεί ξανά επιθετικότερη αλλά όχι όσο στο παρελθόν. Η αγορά προσβλέπει λοιπόν ότι ο κινητήρας της Eurobank θα αρχίσει πάλι να επιταχύνει.
3) Τα κέρδη αν η τράπεζα ενέγραφε τα έκτακτα έσοδα από ομόλογα θα ήταν υψηλότερα. Ίσως στο τέλος του 2009 εμφανισθούν ώστε να καλύψουν το σκέλος των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια.
4) Στο παρελθόν η Eurobank πόνταρε ότι θα επιτύχει κέρδη 550 εκατ ευρώ από το εξωτερικό. Η κρίση ανέτρεψε τα πάντα και αντί κερδών εμφανίζει λελογισμένες ζημίες λόγω κυρίως της Ουκρανίας. Οι πιέσεις σε Ρουμανία και Πολωνία είναι προφανώς πολύ πιο ελεγχόμενες. Η Eurobank πόνταρε στην κερδοφορία από το εξωτερικό αλλά η κρίση ανέτρεψε τους σχεδιασμούς. Όμως οι αγορές των Βαλκανίων σταθεροποιούνται , τα προβληματικά δάνεια αυξήθηκαν αλλά απολύτως ελεγχόμενα και πλέον η αγορά ποντάρει ότι θα ξανάρθουν κέρδη από το εξωτερικό για την Eurobank.
5) H διοίκηση Νανόπουλου , Καραμούζη και Μπαλλή , αποδείχθηκε αρκετά ευέλικτη. Γρήγορα έλαβαν αποφάσεις επώδυνες για τα προβληματικά δάνεια και φαίνεται ότι η κατάσταση στα δανειακά χαρτοφυλάκια πλέον είναι αρκετά καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν. Λόγω επιθετικότερης ανάπτυξης τα δάνεια λιανικής και τα επιχειρηματικά εμφάνισαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα ενώ μόνο το 2008 διενεργήθηκαν πολύ αυξημένες προβλέψεις για επενδυτικές δραστηριότητες. Η αγορά αρχίζει να εκτιμά ότι η Eurobank μπορεί να πιέσθηκε στο πρόσφατο παρελθόν από τα προβληματικά δάνεια αλλά επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή και σταδιακά ανακάμπτει.
6) Το κεφαλαιακό ζήτημα είναι προφανώς σημαντικό και για την Eurobank . Με κεφάλαια 5 δισ. ευρώ περιλαμβανομένων και των 950 εκατ ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές και με εκδόσεις υβριδικών τίτλων η Eurobank διαθέτει πολύ καλή επάρκεια κεφαλαίων. Όμως είναι γεγονός ότι θα επιστραφούν τα 950 εκατ ευρώ και σε γενικές γραμμές η επάρκεια κεφαλαίων πρέπει να είναι πάντα υψηλή και να απαρτίζεται από ποιοτικά κεφάλαια. Η αγορά εκτιμά ότι και η Eurobank θα πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου τους προσεχείς μήνες.
7) Η Eurobank εμφανίζει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις άλλες τράπεζες , διαθέτει μικρό σχετικά free float δηλαδή διασπορά μετοχών αφού το EFG Group ελέγχει το 45% περίπου ενώ οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές συμμετέχουν με 22% περίπου. Το περιορισμένο free float λειτούργησε σε κάποιο βαθμό και αμυντικά, παρ' ότι είθισται να μην επιδρά θετικά σε περιόδους ευφορίας.
8) Αρχές Οκτωβρίου η EFG Bank European Financial Group διέθεσε τίτλους αξίας 250 εκατ., ανταλλάξιμων με κοινές μετοχές της Eurobank με τιμή ανταλλαγής 14,339 ευρώ ανά μετοχή. Η αγορά τον εξέλαβε ως μια προοπτική ανόδου της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr