Συγκεκριμένα μετά την έμμεση διάψευση των φημών για συγχώνευση μεταξύ ΑΤΕ και ΤΤ , μια συγχώνευση που είχε πλεονεκτήματα αλλά ακόμη περισσότερα μειονεκτήματα διαφαίνεται ότι η ΑΤΕ και το ΤΤ δεν θα αλλάξουν προσανατολισμό. Με βάση ενδείξεις καθώς ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση ή πολιτική για τις τράπεζες, θα κατευθυνθεί προς: 1) την διατήρηση του υφιστάμενου επιχειρηματικού μοντέλου με έμφαση στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό 2) στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ισχυροποίηση τους ως τράπεζες. Π.χ. το ΤΤ με πλεονάζοντα κεφάλαια τα οποία συνολικά ξεπερνούν τα 1,3 δις ευρώ θα μπορούσε να προχωρήσει σε εξαγορά όχι πλέον μικρής τράπεζαςαλλά μεγαλύτερης.
Είναι προφανές ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα πειραματιστεί με αβέβαιες πολιτικές όπως η συγχώνευση ΑΤΕμε ΤΤ , ούτε με ριψοκίνδυνες πολιτικές , όπως π.χ. να αλλάξει προσανατολισμό η ΑΤΕ.Τόσο η ΑΤΕ , όσο και το ΤΤ κατέβαλλαν προσπάθειες χρόνων ώστε να καταστούν ολοκληρωμένες τράπεζες και παρά τις όποιες αδυναμίες τους έχουν διανύσει πραγματικά βήματα προόδου. Η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την μέχρι τώρα καλή πορεία εξυγίανσης των τραπεζών ώστε να τις θωρακίσει περαιτέρω. H ATE και στο μέλλον δεν θα αποκλίνει από τον δρόμο της εξυγίανσης και περαιτέρω ανάπτυξης. Η διοίκηση Μηλιάκου έβαλε τις βάσεις επιτυχώς και η νέα διοίκηση θα κληθεί να ενισχύσει περαιτέρω τον όμιλο.
Όσον αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πηγές στην τράπεζα αναφέρουν ότι «πλέον θα πρέπει να κοιτάξουμε υψηλότερα. Η εξαγορά μιας μικρής τράπεζας δεν θα προσδώσει ουσιαστική αξία στο ΤΤ αλλά η εξαγορά μιας μεγαλύτερης τράπεζας. Αν η πρόταση υιοθετηθεί το ΤΤ με μετρητά και όχι με ανταλλαγή μετοχών μπορεί να αποκτήσει ποσοστό σε άλληιδιωτική τράπεζα και να μετατραπεί σε ένα ισχυρό πόλο στην τραπεζική αγορά». Η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει στο πλαίσιο των κανόνων της ελεύθερης αγοράς και διαφαίνεται ότι δεν θα πειραματισθεί με μοντέλα κρατικοποίησης τα οποία διαχρονικά δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά.
Καμία αλλαγή στην Εθνική
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή στο επιχειρηματικό μοντέλο και στην στρατηγική της Εθνικής τράπεζας ούσα η πλέον επιτυχημένη τράπεζα της χώρας. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές θα σχετίζονται με την εσωτερική οργάνωση ή με πρόσωπα αλλά η στρατηγική θα παραμείνει ως έχει. Το μίγμα του ισολογισμού της Εθνικής , η ισχυρή παρουσία στην Τουρκία μέσω της Finansbank αλλά και ο γενικότερος θεσμικός ρόλος της τράπεζας στην οικονομία καθιστούν την Εθνική ως μια «ανεξάρτητη» τράπεζα.
Προφανώς και δεν χωρούν πειραματισμοί στην περίπτωση της Εθνικής τράπεζας η οποία αποδεδειγμένα βρίσκεται ξεκάθαρα σε τροχιά ανάπτυξης , ισχυροποίησης. Η Εθνική λειτουργεί ως ένας ισχυρός περιφερειακός τραπεζικός όμιλος και ουσιαστικά έχει ξεφύγει από τα στενά εθνικά όρια είτε γεωγραφικά είτε επιχειρηματικά.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr