Ακόμη είναι ασαφές παρά την σεναριολογία ότι και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο. Είναι πιθανό αλλά όχι δεδομένο. Κάποιοι σκόπιμα εμπλέκουν και την Attica bank και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων , ωστόσο η σεναριολογία αυτή επιτρέπει στους κερδοσκόπους να οργιάζουν εις βάρος όμως της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό η ΑΤΕ ενισχύθηκε 15% στα 2,3 ευρώ , το ΤΤ περίπου 10% στα 5,8 ευρώ και η Attica bank όπου χθες εισήχθησαν οι 108 εκατ νέες μετοχές της αύξησης κεφαλαίου ενισχύθηκε κατά 10% στα 2,50 ευρώ. Ακραία και η συμπεριφορά της Geniki bank στην οποία συνεχίζονται τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με την μετοχή να κερδίζει έως και 20% και με όγκο που ξεπέρασε τα 10 εκατ.
Τραπεζικά στελέχη , σε ΑΤΕ, ΤΤ και Attica υποστηρίζουν ότι τα σενάρια για συγχωνεύσεις και εξαγορές με στόχο την δημιουργίας μιας μεγάλης κρατικής τράπεζας μπορεί να φαντάζουν ελκυστικά αλλά είναι δύσκολα υλοποιήσιμα. Σε κάθε περίπτωση προειδοποιούν ότι αν αυτά τα σενάρια δεν υλοποιηθούν οι μετοχές θα καταβαραθρωθούν καθώς η τρέχουσα άνοδος στηρίζεται σε προσδοκία και όχι σε πραγματικά γεγονότα. Ο κίνδυνος για εγκλωβισμούς ελλοχεύει οπότε απαιτείται μεγάλη προσοχή υποστηρίζουν έμπειρα τραπεζικά στελέχη.
Το ρίσκο της «υπερτράπεζας»
Επειδή χρησιμοποιείται ο χαρακτηρισμός υπερτράπεζα από την αγορά στην περίπτωση συγχώνευσης ΑΤΕ και ΤΤ θα πρέπει να τονιστεί ότι απλά ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία το νέο σχήμα θα αποτελεί μια μεσαία τράπεζα και σε καμία περίπτωση υπερτράπεζα. Η πραγματικότητα είναι ότι στην ΑΤΕ (ενεργητικό 30 δισ. ευρώ), το ΤΤ θα προσφέρει άλλα 16 δισ. ευρώ ενεργητικό και ουσιαστικά η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα υπολείπεται της Eurobank που εμφανίζει ενεργητικό 85 δισ. ευρώ ή της Alpha bank 74 δισ. ευρώ ή ακόμη και της Πειραιώς 54 δισ. ευρώ.
Ουσιαστικά λοιπόν η νέα κρατική υπερτράπεζα δεν θα είναι τόσο υπερτράπεζα γιατί απλά ο ανταγωνισμός έχει προχωρήσει αρκετά μπροστά. Ένα άλλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιος θα είναι ο στόχος της νέας τράπεζας; Θα είναι τράπεζα που θα στηρίξει της ασθενέστερες οικονομικές ομάδες; Αν όμως λάβει ένα τέτοιο προσανατολισμό τότε οι μέτοχοι θα πρέπει να ξεχάσουν τις υψηλές αποδόσεις και τα μεγάλα κέρδη.
Μια συγχώνευση όσο πιο εύκολη φαίνεται τόσο πιο δύσκολα υλοποιείται. Η νέα τράπεζα θα διαθέτει πλεονάζουσα ρευστότητα και ισχυρά κεφάλαια αλλά θα χρειασθούν και 2 χρόνια ώστε να ολοκληρωθεί η συγχώνευση. Δύο χρόνια χρειάσθηκε η Alpha για την Ιονική και η Eurobank για την Εργασίας . Αυτά τα δύο χρόνια όμως ο ανταγωνισμός θα ενισχύεται. Συν τοις άλλοις η απόφαση συγχώνευσης ΑΤΕ με ΤΤ προϋποθέτει όχι μόνο μια πολιτική πρωτοβουλία αλλά να αντιμετωπισθούν παράλληλα και πλήθος προβλημάτων όπως , μηχανογραφικά συστήματα , μη συμπληρωματικότατα δικτύων , εθελούσια έξοδο, διαφορετική κουλτούρα ανάπτυξης παγιοποιημένες πηγές εσόδων κ.α. Πέραν αυτών οι τράπεζες έχουν μετόχους που πολλοί εξ αυτών , πλην του κράτους ή δεν θα συναινέσουν ή θα αποχωρήσουν. Η ΑΤΕ λειτουργεί με σχετικά παραπλήσιο μηχανογραφικό μοντέλο το profit με το ΤΤ , αλλά οι δομές τους διαφέρουν σημαντικά. H ATE είναι η πλέον ολοκληρωμένη τράπεζα σε σχέση με το ΤΤ ή την Attica bank.
Ενώ είναι προφανές ότι μια συγχώνευση με το ΤΤ θα δημιουργήσει οφέλη κυρίως λόγω της πλεονάζουσας ρευστότητας που θα διαθέτει το νέο σχήμα αλλά και της ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας δεν είναι προφανή τα οφέλη από μια συγχώνευση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή την Attica bank. Στο ΤΤ μέτοχος είναι και τα ΕΛΤΑ που έχει συγκεκριμένο ρόλο και στόχους. Στην Attica bank το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 42% έχει μπλοκάρει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν σχέδια συγχωνεύσεων ή deals. Το ΤΣΜΕΔΕ είναι ανεξάρτητο ταμείο και δύσκολα θα ελεγχθεί. Οι προκλήσεις είναι πολλές ωστόσο η συγχώνευση ενός σχήματος ΑΤΕ με ΤΤ φαντάζει ρεαλιστικό ωστόσο το μέγεθος των συνεργειών παραμένουν ακόμη ασαφείς.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr