Η αλλαγή κυβέρνησης μετά τις εκλογές και μάλιστα με έλεγχο 160 εδρών από το σύνολο των 300 του Ελληνικού Κοινοβουλίου δείχνει να έχει τονώσει την αισιοδοξία των επενδυτών για πιθανή διέξοδο από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Σε συνδυασμό με το θετικό επενδυτικό κλίμα στο εξωτερικό όπου οι αγορές ισορροπούν κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους, το ΧΑ (γενικός δείκτης) κινείται σε νέα υψηλά για το έτος.
Οι εισηγμένες στο ΧΑ τράπεζες πρωτοστατούν στην άνοδο αφού συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των διεθνών αλλά και Ελλήνων επενδυτών. Τελευταία ανακοινώνονται κάποια δημοσιοοικονομικά μεγέθη τα οποία δείχνουν τις σημαντικές αδυναμίες της Ελληνικής οικονομίας αλλά και των οικονομικών του Δημοσίου. Όμως, στη δεδομένη χρονική στιγμή αυτά τα στοιχεία δείχνουν να «αγνοούνται» από τους επενδυτές αφού υπερισχύει η μετεκλογική αισιοδοξία για θετικές προοπτικές της οικονομίας.
Σε επίπεδο τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) 2009 οι εισηγμένες στο ΧΑ τράπεζες εξακολουθούν να δείχνουν (μαζί με εκείνες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας) υπερτιμημένες σε σχέση με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ. Θα πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε την καλύτερη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των εισηγμένων στο ΧΑ τραπεζών με την απουσία «τοξικών» επενδυτικών προϊόντων από τους ισολογισμούς τους αλλά και με ελεγχόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ακόμη, η μικρότερη έκθεση των Ελληνικών τραπεζών στην διεθνή αγορά, σίγούρα τις προστατεύει από την παρατεταμένη κρίση. Οι επενδύσεις στα Βαλκάνια θα πρέπει να κριθούν μετά το πέρας της οικονομικής κρίσης. Η τιμή προς λογιστική αξία των Αμερικανικών τραπεζών για το 2009 (αναμενόμενη λογιστική αξία) κινείται στο 1,2. Για τις εισηγμένες στο ΧΑ ο αντίστοιχος δείκτης κινείται στο 1,5. Παρατηρούμε ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες (Ρωσία και Τουρκία) η τιμή προς λογιστική αξία κινείται στο 2,0 και 1,7 αντίστοιχα - γεγονός που δείχνει ότι οι επενδυτές αναγνωρίζουν ίσως και χαρακτηριστικά αναπτυσσόμενης χώρας στην Ελλάδα αντιμετωπίζοντας ανάλογα τις εισηγμένες στο ΧΑ τράπεζες. Σε επίπεδο μερισματικής απόδοσης για το 2009 οι αναμενόμενες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μέση απόδοση των ελληνικών τραπεζών στο 1,4% ενώ αυτές των ΗΠΑ κινούνται στο 0,6%. Υψηλότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες είναι η μερισματική απόδοση των τραπεζών στην Ισπανία και στην Φιλανδία η οποία κινείται στο 4,4% και 3,8% αντίστοιχα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr