Το ερώτημα που ανακύπτει ποιο είναι το τωρινό growth story των ελληνικών τραπεζών; Κορυφαία στελέχη της τραπεζικής αγοράς όπως ο επικεφαλής του ομίλου Marfin Ανδρέας Βγενόπουλος, ο διοικητής της ΑΤΕ Δημήτρης Μηλιάκος , ο πρόεδρος της Attica bank Τρύφων Κολλίντζας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Millennium Bank κ Γιώργος Τανισκίδης και ο Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank κ Γιώργος Αρώνης καταθέτουν τις απόψεις τους για το ποια είναι πλέον η νέα αναπτυξιακή ιστορία των τραπεζών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Marfin Ανδρέα Βγενόπουλο «το τραπεζικό σύστημα επιχειρεί να ορθοποδήσει στηριζόμενο στο γεγονός ότι επιτυγχάνουν κέρδη, ότι τα νέα δάνεια εμφανίζουν αξιόλογο margin περιθώριο κέρδους και ότι σταδιακά η κατάσταση στην διεθνή οικονομία θα βελτιώνεται. Ουσιαστικά το νέο growth story των ελληνικών τραπεζών είναι η σταδιακή έξοδος από την κρίση αλλά και η σταθερότητα που έχει επιδείξει έως τώρα το τραπεζικό σύστημα. Βέβαια οι επισφάλειες αποτελούν ένα αγκάθι που θα πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες καθώς η έξαρση προβληματικών δανείων εμφανίζει μια φάση χρονικής υστέρησης , συνήθως εκδηλώνεται ετεροχρονισμένα όταν θα ξεκινάει η ανάκαμψη θα κορυφώνονται οι επισφάλειες» Σύμφωνα με τον κ Βγενόπουλο λοιπόν το νέο growth story είναι η σταδιακή έξοδος από την κρίση των τραπεζών και η κερδοφορία που επιτυγχάνουν.
Οι τράπεζες να πονούν μαζί με την κοινωνία
Ο διοικητής της ΑΤΕ Bank Δημήτρης Μηλιάκος προσεγγίζει το όλο θέμα από μια διαφορετική άποψη. «Οι τράπεζες πρέπει να δίνουν λόγο στην κοινωνία και όταν υποφέρουν η κοινωνία να υποφέρουν και οι τράπεζες. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να είναι εναρμονισμένο με την κοινωνία και να συμβαδίζει με αυτή. Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμπόρευση αυτή θα πρέπει να διαρκεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα -όταν και όσο το επιτάσσουν οι ανάγκες. Δεν είναι δυνατό η κρίση να πλήττει την αγορά και οι τράπεζες να διαγκωνίζονται ποιες θα πετύχουν τα περισσότερα κέρδη;» Προφανώς πολύ ρηξικέλευθη η προσέγγιση του κ Μηλιάκου ο οποίος αξιολογεί τα δεδομένα όχι με την αυστηρή ματιά του τραπεζικού στελέχους. Σύμφωνα με τον κ Μηλιάκο είναι γεγονός ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να στηριχθούν στις παραμέτρους του παρελθόντος. Τα Βαλκάνια που αποτέλεσαν το μεγάλο δέλεαρ θα καθυστερήσουν να ανακάμψουν.
Η αύξηση των δανείων θα είναι αργή και ελεγχόμενη ενώ δεν μπορούν ακόμη να αξιολογηθούν οι επιδράσεις της κρίσης δευτερογενώς και τριτογενώς. Διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα όλοι προσπαθούν να βρουν την θέση που θα έχουν την επομένη της κρίσης . Ο κ Μηλιάκος πάντως προβλέπει ότι στα επόμενα τρίμηνα η κατάσταση για τις τράπεζες θα είναι πιο δυσχερής ενώ θεωρεί ότι οι τράπεζες σε αυτή την φάση «πουλούν» απλά την διαφαινόμενη σταθερότητα τους αλλά και τα κέρδη που επιτυγχάνουν.
Εξασφαλισμένα τα κέρδη του 2009
Ο Γενικός Διευθυντής της Alpha bank Γ. Αρώνης επισημαίνει ότι «το story που αναδύεται και προβάλλουν οι τράπεζες είναι σύνθετο. Πρωτίστως δεν θα κρατικοποιηθούν. Οι διοικήσεις λαμβάνουν μέριμνες ώστε να επιστρέψουν τα κεφάλαια που έλαβαν στο δημόσιο. Έχει βεβαιωθεί στην πράξη ότι οι τράπεζες είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και θα πρέπει να στηριχθούν όπως και έγινε. Παράλληλα επιτυγχάνουν ικανοποιητική κερδοφορία λελογισμένη μεν αλλά αξιόλογη δε. Ταυτόχρονα οι τράπεζες διαβλέπουν ότι μέσω της μείωσης του κόστους και της αύξησης των περιθωρίων κέρδους μπορούν να επιτύχουν αξιοπρεπείς αποδόσεις. Οι ξένοι που παρακολουθούν τις τράπεζες γνωρίζουν ότι τα κέρδη του 2009 είναι εξασφαλισμένα καθώς τα έκτακτα θα συνεχίσουν και στο γ΄ τρίμηνο να στηρίζουν την κερδοφορία. Οι τράπεζες κράτησαν εφεδρείες και θα τις εμφανίσουν. Ίσως στο δ΄ τρίμηνο να υπάρξουν κάποιες πιέσεις λόγω αυξημένων προβλέψεων.»
Σύμφωνα με τον κ Αρώνη οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια το 2010 μπορεί να είναι μικρότερες ενώ μάλλον το 2009 θα πιάσουν την οροφή θα φθάσουν στο υψηλότερο σημείο τους. Παράλληλα και
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr