Όμως θα πρέπει να τονιστεί ότιεπί συνολικής έκθεσης δανείων στα Βαλκάνια 50 δις ευρώ οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια διαμορφώθηκαν στα 572 εκατ ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 1,14% των δανείων που έχουν χορηγηθεί στο εξωτερικό. Παράδοξο θεωρείται αυτό καθώς οι χώρες των Βαλκανίων εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ σε σχέση με την Ελλάδα. Στην Ελλάδα οι νέες προβλέψεις που διενήργησαν οι τράπεζες ήταν εναρμονισμένες με την γενικότερη επέκταση που είχαν πραγματοποιήσει στο παρελθόν. Παρατηρούνται αυξητικές τάσεις αλλά όχι δραματικές.
Από τα πλέον αξιοσημείωτα των προβλέψεων στο εξωτερικό είναι ότι η Eurobank με χαρτοφυλάκιο 14,2 δις ευρώ διενήργησε προβλέψεις 222 εκατ ευρώ που αντιστοιχούν στο 1,56% των δανείων. Σημειώνεται ότι η Eurobank διενήργησε τις υψηλότερες προβλέψεις μεταξύ των τραπεζών που έχουν ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια.
Η Εθνική με συνολική έκθεση στα Βαλκάνια και την Τουρκία 19 δις ευρώ περίπου 10,2 δις ευρώ στην Τουρκία και 8,8 δις ευρώ στα Βαλκάνια διενήργησε προβλέψεις 193 εκατ ευρώ που αντιστοιχούν στο 1% των δανείων που έχουν χορηγηθεί. Η Alpha bank με συνολική έκθεση δανείων στα Βαλκάνια 11 δις ευρώ διενήργησε προβλέψεις για προβληματικά δάνεια 62,5εκατ ευρώ που αντιστοιχούν στο 0,56% ων δανείων.
Η Πειραιώς με συνολική έκθεση στα Βαλκάνιακαι στις χώρες της ΝΑ μεσογείου 5,6 δις ευρώ διενήργησε προβλέψεις 95 εκατ ευρώ που αντιστοιχούν στο 1,69% των δανείων που χορήγησε εκτός Ελλάδος. Ποιο είναι όμως το συμπέρασμα αλλά και οι απορίες που προκύπτουν; Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι πως η Eurobank και η Πειραιώς ακολούθησαν πιο επιθετική πολιτική προβλέψεων για επισφαλή δάνεια σε σχέση με την Εθνική και την Alpha bank που διενήργησε τις χαμηλότερες προβλέψεις;
Η πρωφανής απάντηση είναι ότι οι τράπεζες που διενήργησαν χαμηλότερες προβλέψεις διέθεταν και καλύτερης ποιότητας δάνεια και ως εκ τούτου αντιμετώπισαν καλύτερα την κρίση έως τώρα. Όμως μήπως τελικά οι προβλέψεις που διενεργήθηκαν ήταν χαμηλότερες από τις ενδεδειγμένες ; Το δεύτερο ερώτημα που ανακύπτει είναι προφανέστατο.
Πως είναι δυνατό σε χώρες που εμφανίζουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 5% και 6% οι προβλέψεις να κινούνται μεταξύ 0,5% έως 1,7% των δανείων; Θεωρητικά θα έπρεπε οι προβλέψεις να είναι υψηλότερες καθώς μεγάλη μείωση του ΑΕΠ σημαίνει υψηλότερη ανεργία και ως γνωστό η ανεργία είναι η γενεσιουργός αιτίατων προβληματικών δανείων.
Αποτελεί παράδοξο πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταφέρει να χορηγούν δάνεια χωρίς ουσιαστικά μεγάλες προβλέψεις στο εξωτερικό. Το τρίτο ερώτημα έχει σχέση με την κερδοφορία στο εξωτερικό. Είναι ικανοποιητική , είναι απογοητευτική , τι ακριβώς συμβαίνει; Είναι γεγονός ότι τηρουμένων των αναλογιών τα κέρδη των τραπεζών είναι ικανοποιητικά από το εξωτερικό.
Η Εθνική πέτυχε κέρδη 286 εκατ ευρώ. Η Alpha bank 35 εκατ ευρώ παρά τις προ φόρων ζημιές ύψους 30εκατ ευρώ σε Ρουμανία και Σερβία. Η Eurobank εμφάνισε ζημίες 26 εκατ ευρώ από τα Βαλκάνια. Το μεγάλο αγκάθι είναι η Ουκρανία με 40 εκατ ζημίες ακολούθησε η Πολωνία με 23 εκατ ζημίες και η Ρουμανία με 7,6 εκατ ευρώ. Αντιθέτως κέρδη εμφάνισαν η Βουλγαρία με 17,2 εκατ ευρώ και η Σερβία με 11 εκατ ευρώ.
Ικανοποιητικά τηρουμένων πάντα των αναλογιών ήταν και η Πειραιώς. Συμπερασματικά οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να μην λένε όλη την αλήθεια για τα Βαλκάνια κοινώς να μην την αποτυπώνουν στις λογιστικές τους καταστάσεις αλλά και η πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από αυτή που εμφανίζεται. Προφανώς υπάρχουν ωραιοποιήσεις και τρικ αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναφερθεί ότι η κατάσταση είναι δραματική. Μάλλον μπορεί να χαρακτηρισθεί ελεγχόμενη. Θα υπάρξουν κραδασμοί αλλά θα απορροφηθούν.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr