Είναι γεγονός ότι οι επισφάλειες και τα προβληματικά δάνεια αποτελούν το νούμερο ένα αστάθμητο και καθοριστικό παράγοντα που θα πιδράσει καθοριστικά στις αποτιμήσεις των τραπεζών. Θεωρητικά οι τραπεζικές μετοχές θα μπορούσαν να διαπραγματεύονται έως και 40% υψηλότερα αν οι επενδυτές γνώριζαν ποιο θα είναι το πραγματικό ύψος των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα και διεθνώς τόσο για το 2009 όσο και για το 2010.
Θεωρητικά λοιπόν αν σήμερα επικρατούσε η άποψη ότι οι τράπεζες δεν θα διενεργήσουν άλλες νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια οι μετοχές τους θα ακολουθούσαν μια ανοδική πορεία που θα μπορούσε να οδηγήσει την Εθνική στα 25 ευρώ την Alpha στα 12 ευρώ κ.α.
Η προσέγγιση αυτή όμως στηρίζεται σε μια υπόθεση ότι δηλαδή δεν θα αυξηθούν άλλο τα προβληματικά δάνεια. Τα προβληματικά δάνεια και οι προβλέψεις που μπορεί να διενεργήσουν οι τράπεζες αποτελούν τον νούμερο ένα ανασταλτικό παράγοντα που δεν επιτρέπει στις τράπεζες να κινηθούν υψηλότερα και αποτελούν την νούμερο μια αβεβαιότητα και για το 2010 που εκτιμάται ότι θα είναι μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2009 αλλά ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι όντως η κατάσταση θα είναι καλύτερη. Τι θα συμβεί με τα προβληματικά δάνεια;
Το NPLs δηλαδή ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξηθεί από 6% στο α΄ τρίμηνο του 2009 τουλάχιστον στο 6,6% με 6,7% στο β΄ τρίμηνο. Δεν αποκλείεται στο τέλος του 2009 να κλείσει προς την περιοχή του 7,5% προς 8% δηλαδή περίπου 20 δισ προβληματικά δάνεια στο τραπεζικό σύστημα. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός της ΤτΕ είναι όχι για το 2009 αλλά για το 2010 καθώς σταδιακά οι αγορές προσπαθούν ή επιχειρούν να προσεγγίσουν την συνολική τάση για το 2009 και το 2010 και προφανώς εν μέσω θολού τοπίου η πρόβλεψη είναι επισφαλής.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr