Οι τράπεζες με έκθεση στην περιοχή, έχουν ζήσει τα τελευταία χρόνια σε εξαιρετικά ανθηρές συνθήκες κάτι που τις αφήνει απροετοίμαστες απέναντι σε μία βίαιη καταιγίδα όπως αυτή που υπάρχει σήμερα στην παγκόσμια οικονομία. Πολλές τράπεζες δεσμεύτηκαν σε λειτουργίες οι οποίες φυσικά είχαν υψηλό ρίσκο. Καταναλωτικά δάνεια και κάθε μορφής χρηματοδότηση, έγιναν στο φουλ, καθώς η εποχή του εύκολου χρήματος δεν μπορούσε να περάσει ανεκμετάλλευτη. Επιπλέον, η κυβερνητική πολιτική θεωρούνταν πως ήταν λογική.
Ολα αυτά τροφοδότησαν ένα κύμα καταστροφολογίας, όμως όπως τονίζει η UBS, για πάρα πολλές χώρες και για πάρα πολλά τραπεζικά συστήματα, υπάρχουν σήμερα ελαφρυτικά-κλειδιά, τα εξής:
Πρώτον, το να είναι μία χώρα μέλος της Ε.Ε είναι σημαντικό. Ενώ πολλοί διαχωρίζουν τα κράτη-μέλη σε δυτικά και ανατολικά, δεν υπάρχει κάποιος νομικός διαχωρισμός. Ετσι, οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνουν πως η χρηματοδότηση και τα swaps νομισμάτων είναι μέτρα που πρέπει να δίνονται και ισχύουν για όλους.
Δεύτερον, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης των κρατών μελών της Ε.Ε, είναι μακροπρόθεσμο, δηλαδή δεν μπορεί να αποσυρθεί! Μπορεί οι ξένες άμεσες επενδύσεις να σταματήσουν όμως αυτά που έχουν ήδη δοθεί, δεν μπορούν ξαφνικά να αποσυρθούν. Το μεγαλύτερο χρέος είναι διατραπεζικό, έτσι η έξοδος μπορεί μόνον να επιτευχθεί, εάν είναι επιθυμητή, όταν τα υπάρχοντα δάνεια λήξουν.
Επίσης, οι τράπεζες ΔΕΝ θέλουν να φύγουν από την αναδυόμενη Ευρώπη. Η περιοχή αυτή σίγουρα θα είναι ένας πονοκέφαλος για πολλούς στο άμεσο μέλλον, όμως η σύγκλιση είναι ένα σίγουρο στοίχημα μακροπρόθεσμα, οδηγώντας την ανάπτυξη του ΑΕΠ στα ύψη. Ο συνδυασμός υψηλής ανάπτυξης και υψηλών αποδόσεων που επιφυλάσσει το μέλλον, δεν θα αφήσουν πολλούς να ψάχνουν την πόρτα της εξόδου.
Το μεγαλύτερο μέρος της ανησυχίας δεν αφορά το χρέος αλλά τα νομίσματα. Και αυτό κάνει το όλο θέμα, θέμα χρόνου. Στο κάτω κάτω, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα! Αν και η έκθεση της ευρωπαϊκής δύσης στην αναδυόμενη Ευρώπη είναι μεγάλη, εάν συγκριθεί με τις πολύ μικρές κεφαλαιοποιήσεις εξ Ανατολών που τελικά αποτυπώνονται στον ισολογισμό των δυτικών τραπεζών, οι πιθανές ζημιές είναι πολύ μικρές. Δεν μπορεί η Ρουμανία να απειλήσει το ευρώ, χρειάζεται ένα τραπεζικό σύστημα του μεγέθους της Ισπανίας για να κάνει κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα λοιπόν με την UBS, το όλο θέμα που μας έχει πανικοβάλει, είναι διαχειρίσιμο! to Επίσης, οι προοπτικές κερδοφορίας και χρηματοδότησης πολλών από τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης είναι εντυπωσιακά γερές. Η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβακία, δηλαδή σε τραπεζικούς όρους, δύο φορές το μέγεθος της επικίνδυνης Ουκρανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας και των χωρών της Βαλτικής, είναι ίσως οι πιο εύρωστες οικονομίες της ευρωζώνης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS προχωρά σε αναβάθμιση της μετοχής της Erste Bank σε Buy, ενώ στις κορυφαίες επιλογές για αγορά συγκαταλέγει και την Εθνική Τράπεζα, παραμένοντας ωστόσο πωλητής των OTP, VTB, BRE Bank, Millennium και Swedbank.
Οπως τονίζει επίσης, υπάρχει πολύ καλή και μεγάλη αξία - εκτός από την Erste -στην Εθνική Τράπεζα και την Societe General, τις οποίες και αναβαθμίζει σε Buy.
Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Εθνική Τράπεζα έχει δυναμική ρευστότητα, πολύ καλή ποιότητα ισολογισμού και καθόλου έκθεση στην Ουκρανία. Οπως σημειώνεται, οι ελληνικές τράπεζες γενικότερα έχουν μία τεράστια στρατηγική πρόκληση αυτήν την στιγμή. Ενα λογικό μέτρο αντιμετώπισης της κατάστασης είναι τα εγχώρια deals ετσι ώστε να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα πιθανά προβλήματα από την παρουσία τους στην περιοχή της αναδυόμενης Ευρώπης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr