Ήδη το ΤΤ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές ώστε να επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχές που εκδίδει και να ενισχύσει τα κεφάλαια. Το «Reporter» ήδη από τον Δεκέμβριο είχε αναφερθεί στο θέμα.
Συγκεκριμένα τονιζόταν ότι «κορυφαίος τραπεζίτης αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα υποχρεωθούν και σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου με κοινές όμως μετοχές ώστε να βρουν κεφάλαια να αποπληρώσουν το δημόσιο καθώς στην αντίθετη περίπτωση επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθητης κρατικοποίησης αλλά και να ενισχύσουν εκ νέου τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πρέπει να πραγματοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίουή να εκδώσουν υβριδικά κεφάλαια ή τίτλους μειωμένης εξασφάλισης 4 δις ευρώ δηλαδή μόνο κατά το ύψος των κεφαλαίων που θα αντλήσουν από το ελληνικό δημόσιο την τρέχουσα περίοδο , αλλά τουλάχιστον6δις ευρώ.
Πρακτικά οι ελληνικές τράπεζες ενισχύονται τώρα με 4 δις ευρώ όμως θα πρέπει τα κεφάλαια αυτά να ταεπιστρέψουν στο δημόσιο , οπότε τέλη του2009 ή μέσα στο2010 θα υποχρεωθούν σε νέες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου με ίδια μέσα ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.
Γιατί οι τράπεζες θα χρειασθούν περισσότερα κεφάλαια από αυτά που θα αντλήσουν την τρέχουσα περίοδο με τις αυξήσεις κεφαλαίουμε προνομιούχες μετοχές; Αν π.χ. μια τράπεζα ενισχυθεί με1 διςευρώ σε κεφάλαια μέσω αύξησης κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων μετοχών και σχεδιάζει σε βάθος 1 ή 2 ετών να επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχέςτότε θα πρέπει να σχεδιάζει από τους επόμενους μήνες τον τρόπο με τον οποίο θα αναζητήσει το 1 δις ευρώ.
Όμως σε νέα αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές που θα πραγματοποιήσει δεν θα ζητήσει από την αγορά 1 δις ευρώ αλλά π.χ. 1,5 δις ευρώ. Η τράπεζα θα έχει δαπανήσει κεφάλαιο στο μεσοδιάστημα λόγω πιστωτικής επέκτασης , αντιμετώπισης κινδύνων κ.α. άρα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα έχουν αρχίσει να μειώνονται και ως εκ τούτου στην νέα αύξηση θα απαιτηθούν πέραν του 1 δις ευρώ τα οποία θα επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιοκαι πρόσθετα κεφάλαια ώστε να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν επιθυμούν και δεν θέλουν να κρατικοποιηθούν.Για τον λόγο αυτό με κάθε τρόπο θα επιδιώξουν όταν οι συνθήκες βελτιωθούν να επιστρέψουν τα κεφάλαια που θα λάβουν από το ελληνικό δημόσιο. Οιελληνικές τράπεζες θα λάβουν 4 δις ευρώ επί συνόλου 5 δηλαδή θα παραμείνουν στα αζήτητα 1 δις ευρώ το οποίο ή θα μείνει ανεκμετάλλευτο καθώς καμιά τράπεζα από τις υφιστάμενες που έχουν ζητήσει να ενισχυθούν κεφαλαιακά δεν θα επανέλθουν στο ελληνικό δημόσιο και θα ζητήσουν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση ή θα ενταχθεί στο σκέλος της ρευστότητας.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr