Οι τραπεζίτες στήριξαν την επιχειρηματολογία τους σε ορισμένους «μύθους».
Μύθος πρώτος
Λόγω του υψηλού euribor δεν μπορούν να μειωθούν τα επιτόκια στα νέα δάνεια.
Το euribor 3 μηνών από το 5,39% έχει υποχωρήσει στο 2,10% δηλαδή μια μείωση 3,29% που σε κάθε περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακή.
Είναι αλήθεια ότι στα παλαιά δάνεια όντως έχουν υπάρξει από σοβαρές έως σοβαρότατες μειώσεις επιτοκίων και αυτό είναι άκρως θετικό γεγονός.
Στα νέα δάνεια όμως οι μειώσεις των επιτοκίων είναι πολύ πιο περιορισμένες.
Στα επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας όντως έχει υπάρξει μεγάλη αποκλιμάκωση η οποία έφθασε τα όρια της υπερβολής. Υπάρχουν τράπεζες που από 7%δίνουν επιτόκια προθεσμίας στο 3,5% δηλαδή πτώση ακραία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι τράπεζες μείωσαν δραστικά τα έξοδα εκ τόκων που αποτελούν οι προθεσμιακές καταθέσεις και διατηρούν υψηλά τανέα δάνεια που αποτελούν τα έσοδα εκ τόκων.
Μύθος δεύτερος
Τα επιτόκια δεν μειώνονται γιατί τα spreads στα ομόλογα είναι υψηλά στις 280 μονάδες βάσης με βάση τα τελευταία στοιχεία.
Το επιχείρημα αυτό είναι στην κυριολεξία διάτρητο.
Το 80% της ρευστότητας τους οι τράπεζες το αντλούν από τις καταθέσεις που δεν συνδέονταιμε τα ομόλογα.
Το υπόλοιπο 20% το αναζητούν μέσω εκδόσεων όπως τιτλοποιήσεων ή καλυμμένων ομολογιών που όμως δεν καταλήγουν σε τελικούς πελάτες αλλά ως εγγύηση στην ΕΚΤ άρα οι τράπεζες πληρώνουν επιτόκιο 2%. Καμία σχέση με το spread στα ομόλογα.
Μύθος τρίτος
Όσον αφορά το πακέτο των 28 δις ευρώ , τα μεν ομόλογα που έλαβαν οι τράπεζες τα έχουν χρησιμοποιήσει ως εγγύηση στην ΕΚΤκαι το επιτόκιο έχει μετριασθείενώ από το σκέλος των 15 δις δηλαδή της ρευστότητας το κόστος μπορεί να φθάσει έως το 4,8%.
Όταν οι τράπεζες πλήρωναν έως 8,5% στο ΟΣΕ για 340 εκατ ευρώ το 4,8% μάλλον δεν φαντάζειακριβό.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr