Οι απόψεις διίστανται τα νέα προβληματικά δάνεια είναι λίγα ή πολλά θα αντιστοιχούν στο 7% των συνολικών χορηγήσεων , στο 10% κ.ο.κ. ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι επισφάλειες θα ανακύψουν. Ταυτόχρονα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι τράπεζες μεταβάλλουν την στρατηγική τους και από εξωστρεφείς καθίστανται άκρως εσωστρεφείς δίνοντας έμφαση στην μείωση των δαπανών και μέσω εθελούσιων εξόδων, στην δημιουργία υποδομών για την διαχείριση των δανείων αλλά και με έμφαση στα κεφάλαια και την ρευστότητα.
Η νέα παράμετρος που έρχεται να προστεθεί στο σύνθετο παζλ της λειτουργίας των τραπεζών και βεβαίως αποτελεί απόρροια της διεθνούς κρίσης είναι ότιενώ για την διαχείριση των δανείων οι τράπεζες είχαν τμήματαεγκρίσεων και διευθύνσεις κινδύνων και πιστωτικού ρίσκου δημιουργούν νέες μονάδες ήεπιτροπέςπου ως βασικό αντικείμενο θα έχουν την αποφυγή της έξαρσης των επισφαλειών.
Στις επιτροπές αυτές θα συμμετέχουν και κορυφαία στελέχη του management αποδεικνύοντας ότι πλέον το κέντρο βάρους των τραπεζιτών μεταφέρεται στα προβληματικά δάνεια καιστην αποφυγή χρεοκοπιών εταιριών. Τραπεζικά στελέχη επίσης αναφέρουν ότι στην περίπτωση που ανακύψουν επισφάλειες θα ήταν σκόπιμο να εμφανισθούν τα προβληματικά δάνεια εφάπαξ σε μια τριμηνιαία περίοδο ή να επιμεριστούν στα τρίμηνα της οικονομικής χρήσης ώστε να μην επηρεαστούν δραματικά τα κέρδη;
Είναι προφανές λοιπόν ότι οι τραπεζίτες αρχίζουν να ανησυχούν σοβαρά συν τοις άλλοις γιατί δεν μπορούν να προβλέψουν το μέγεθος του προβλήματος που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.
Κορυφαίο στέλεχος της Εθνικής τράπεζαςαναφέρει ότι το μεγάλο στοίχημα των τραπεζών είναι να μην δημιουργηθούν επισφάλειες στο σύστημα. Αν δεν δημιουργηθούν τα κέρδη θα διασωθούν αν δημιουργηθούν απλά τα κέρδη του 2009 θα καταβαραθρωθούν.
Όμως συνεχίζει το στέλεχος της Εθνικής ο στόχος είναι να μην πληγούν τα κέρδη γιατί αν επηρεαστούν πολύ αρνητικά τα αποτελέσματα θα υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις και στα ίδια κεφάλαια. Τα τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι αν καταρρεύσουν20 εταιρίες στην Ελλάδα και αδυνατήσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους τότε ο κλάδος των τραπεζών θα κλονιστεί καίρια.
Ταυτόχρονα αναγνωρίζουν ότι μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί αξιόλογη έξαρση επισφαλειών στην Ελλάδα ή τα Βαλκάνια κυρίως γιατί οι τράπεζες συστηματικά αναχρηματοδοτούν παλαιά δάνεια , μεταβάλλουν όρους ώστε να διαφυλάξουν τα δάνεια που έχουν ήδη χορηγήσει ειδικά τα μακροπρόθεσμα αλλά και τα βραχυπρόθεσμα. Δεν είναι τυχαίο ότι την τρέχουσα περίοδο λόγω των ανησυχιών για τις επισφάλειες το 80% των δανείων που χορηγούνται στις επιχειρήσεις είναι κεφάλαια κίνησης. Περίπου το 50% των αιτήσεων εγκρίνεται και το υπόλοιπο 50% απορρίπτεται. Οι τράπεζες ακόμη και τις κλασσικές υποσχετικές ακυρώνουν ως ένδειξη των ανησυχιών για την έξαρση του φαινόμενου των προβληματικών δανείων.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr