Έτσι ο οίκος εκτιμά πως αυτό το γεγονός θα διατηρήσει την κατανάλωση. Εκτιμά όμως ότι η ανεργία θα κινηθεί πάνω από το 8%, έναντι του τρέχοντος 7,4% που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να υποχωρήσει λόγω του πετρελαίου και των εισαγωγών.
Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ θα υπερβεί το 100%, στοιχείο το οποίο αναμένεται να θέσει κάποιο όριο στις δημοσιονομικές πολιτικές που θα επιχειρηθεί να εφαροστούν. Ο οίκος υπογραμμίζει ότι το ελληνικό δημόσιο διοχέτευσε μέσω προνομιούχων μετοχών 5 δισ. ευρώ στο κεφάλαιο των τραπεζών (940 εκατ. στην Alpha Bank, 950 εκατ. στην EFG, 350 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 370 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, 675 εκατ. ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα, 225 εκατ. ευρώ στο ΤΤ), ενισχύοντας το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το 10%.
Για τη JP Morgan, οι περισσότερες τράπεζες θεωρούν ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια φθηνή «γέφυρα δανεισμού» με επιτόκιο 10% (7,5% πριν από το φόρο), ωστόσο για τις κρατικές τράπεζες είναι πιθανό οι μετοχές που απέκτησε το δημόσιο να μετατραπούν σε κοινές, και να προκαλέσει dilution.
Οι τράπεζες που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης (Marfin popular), αναμένουν περισσότερη ευελιξία στις τιμές και λιγότερες κυβερνητικές πιέσεις. Τα πιστωτικά μεγέθη αναμένεται να αυξηθούν κατά 5-10% το 2009 από περίπου 20% το 2008. Οι καταθέσεις αναμένεται να κυμανθούν στο 9-12% από το 17% το 2008. Στον λιανικό κλάδο η επιβράδυνση του όγκου δανεισμού οδηγείται από την πορεία της ζήτησης.
Τέλος και σε ό,τι αφορά τη Ν.Α. Ευρώπη, όπου οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου το 20% της αγοράς, η ανάπτυξη του δανεισμού θα είναι περιορισμένη στην απόδοση καταθέσεων και σε μια προσέγγιση «περιμένουμε και βλέπουμε» και ο οίκος δεν αναμένει στην παρούσα φάση επέκταση δικτύου.
Υποβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες η UBS
Η Ελλάδα βρίσκεται ξεκάθαρα σε μία δύσκολη θέση σημειώνει η UBS σε σημερινή της έκθεση κινδυνεύοντας να βυθιστεί για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια. Το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και το έλλειμμα προϋπολογισμού είχαν σαν αποτέλεσμα τη διεύρυνση των spreads στα ομόλογα και τη μείωση των δυνατοτήτων ευελιξίας στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής. Η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει ως στόχο την απορρόφηση των περίπου 40 δισ. ευρώ σε κοινοτικά κονδύλια με σκοπό να υποστηρίξει την αναπτυξιακή της δυναμική.
Με δεδομένη την επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος η οποία έχει άμεσες επιπτώσεις στη ρευστότητα, στη ζήτηση από δάνεια αλλά και στις πληρωμές των δανείων, ο οίκος κόβει τις εκτιμήσεις του για όλο τον τραπεζικό κλάδο. Επίσης μειώνει τις προβλέψεις για τα μερίσματα στο μηδέν πλην Marfin, λόγω των περιορισμών που θέτει το πρόγραμμα στήριξης, γεγονός που υποδηλώνει ότι το μέγιστο μέρισμα θα φτάσει το 20% σε επίπεδο ομίλου. Ο οίκος πιστεύει ότι ο κλάδος είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει την καταιγίδα καθώς δεν υπάρχει φούσκα στην αγορά κατοικίας και η τράπεζες έχουν ισχυρούς ισολογισμούς, καλή κεφαλαιακή βάση και βασίζονται σε απλά επιχειρηματικά μοντέλα. Ξεχωρίζει την Εθνική ως κορυφαία επιλογή καθώς διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια 10,9%.
Μειώνει την τιμή στόχο για την Εθνική στα 16 ευρώ από 24 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση αγοράς, μειώνει την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 6 ευρώ από 9 ευρώ διατηρώντας την ουδέτερη σύσταση, μειώνει την τιμή στόχο για τη Eurobank από τα 10 ευρώ στα 5,9 ευρώ υποβαθμίζοντας τη σύσταση σε ουδέτερη από αγορά, μειώνει την τιμή στόχο για την Πειραιώς στα 6,2 ευρώ από 12 ευρώ υποβαθμίζοντας τη σύσταση σε ουδέτερη από αγορά, μειώνει την τιμή στόχο για τη Marfin στα 2 ευρώ από 2,4 ευρώ διατηρώντας την ουδέτερη σύσταση και μείωσε την τιμή στόχο για την ΑΤΕ στο 1 ευρώ από 1,2 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση πώλησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr