Το ΠΑΣΟΚ εμφανίσθηκε στο παρελθόν με μια διττή γραμμή ο μεν Παπαντωνίου στήριξε τις αποκρατικοποιήσεις ο μεν Χριστοδουλάκης αποδείχθηκε οπαδός των κρατικοποιήσεων. Η ΝΔ ίσως και λόγω του γεγονότος ότι υπουργός Οικονομίας ήταν σταθερά ο Γ Αλογοσκούφηςκράτησε μια πιο καθαρή γραμμή στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων. Κάποιες προχώρησαν γρήγορα κάποιες αργά και κάπου υπήρξαν ολιγωρίες.
Τι έκαναν τα δύο κόμματα εξουσίας στον τραπεζικό κλάδο;
Ξεκινώντας από το παρελθόν το 2000 μπορεί να αναφερθεί η συμφωνία Emporiki με την Credit Agricole την οποία στήριξε ο Γ Παπαντωνίου και την ιδιωτικοποίηση της Geniki που την αγόρασε η Societe Generale. Οι τράπεζες στήριξαν την κυβέρνηση εκείνη την περίοδο στις δημοπρασίες ομολόγων ενώ η ΑΤΕ η οποία βρισκόταν σε δεινή οικονομική θέση ασκούσε πολιτική επιρροών στην αγορά.
Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και εποχής Παπαντωνίου η γραμμή πλεύσης ήταν πιο καθαρή για τις τράπεζες. Αντιθέτως η πολιτική του ΠΑΣΟΚ επί θητείας Χριστοδουλάκη έγινε θολή πολύ θολή. Συγκρούστηκαν με την Credit Agricole στην οποία μάλιστα ανέφεραν «αν θέλετε αποχωρήστε».Επιχείρησαν να συγχωνεύσουν την Emporiki με την ΑΤΕ ένα σχήμα που αν είχε δημιουργηθεί θα αποτελούσε την ταφόπλακα και των δύο τραπεζών.
Η ΑΤΕ - υπάρχουν και ευθύνες της τότε διοίκηση Γκαργκάνα- δεν είχε κεφάλαια και το κράτος δεν την στήριζε οικονομικά. Εμμέσως ο διοικητής της ΤτΕ είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της ΑΤΕ μιας τράπεζας που εκείνη την περίοδο είχε πραγματικά κεφάλαια -350 εκατ ευρώ όπως εκ των υστέρων αναγνώρισε και η ΤτΕ.
Ταυτόχρονα αρχές του 2004 πριν τις εκλογές και την αλλαγή σκυτάλης σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στήριξε την Alpha bank με την πραγματικά χαριστική διάταξη για τον ασφαλιστικό της που αφορούσε την Ιονική. Η Alpha γλίτωσε περίπου 600 εκατ ευρώ.
Το ΠΑΣΟΚ σε γενικές γραμμές ακολούθησε την πολιτική της ελεύθερης αγοράς προχωρώντας και προσχωρώντας στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά μπερδεύοντας και την αγορά με τις κατά καιρούς θολές τακτικές που ακολουθούσε.
Μετά το 2004 όπου ανέλαβε η ΝΔ η αγορά ανέμενε ιδιωτικοποιήσειςκαι κινήσεις που θα επιβεβαίωναν ότι ήταν επικεντρωμένη στην ελεύθερη αγορά. Η πραγματικότητα είναι ότι η ΝΔ κάποιες στιγμές ήταν επιθετικά φιλελεύθερη και κάποιες άλλες στιγμές πιο συντηρητική, ίσως πιο συντηρητική από ότι θα έπρεπε. Στα θετικά μπορεί να καταγραφεί χωρίς καμιά αμφιβολία ο πλήρης απογαλακτισμός της Εθνικής από το κράτος υπό την έννοια ότι η συμμετοχή του δημοσίου μηδενίσθηκε ωστόσο τα ταμεία κράτησαν ένα ποσοστό της τάξης του 14%. Επίσης η εξαγορά της Finansbank στην Τουρκία που αποτέλεσε την πλέονεξωστρεφή στρατηγική κίνηση της Ελλάδος, στην νεότερη ιστορία της , σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας.
Ο Γ Αλογοσκούφης υπουργός Οικονομίας έβαλε την υπογραφή του στην πώληση της Emporiki στην Credit Agricole μια κίνηση που σταδιακά αποδεικνύεται μόνο σωστή. Στην ΑΤΕ πραγματοποιήθηκε αύξηση κεφαλαίου 1,4 δις ευρώ που αποτέλεσε σωστή κίνηση και πωλήθηκε ένα μικρό πακέτο της τάξης του 7%. Ταυτόχρονα προχώρησε η ρύθμιση για τα πανωτόκια καθοριστική για χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Προχώρησετο ασφαλιστικό καθώς αν δεν είχε επιλυθεί το ασφαλιστικό οι τράπεζες θα βρίσκονταν σε πιο δεινή θέση την τρέχουσα περίοδο όπου πλήττεται από την διεθνή κρίση. Το ΤΤ εισήλθε στο χρηματιστήριο ενώ την σφραγίδα του έβαλε ο Γ Αλογοσκούφης στο πακέτο των 28 δις ευρώ που αποδεικνύεται σωτήριο για τις τράπεζες. Ταυτόχρονα τα επιτόκια αρχίζουν να μειώνονται δικαιώνοντας τις προβλέψεις της κυβέρνησης.
Στα αρνητικά μπορούν να αναφερθούν ότι το 2007 ενώ υπήρχε η δυνατότητα της περαιτέρω αποκρατικοποίησης σε ΑΤΕ , ΤΤ και Attica η κυβέρνηση έδειξε εξωφρενική ολιγωρία , ξέσπασε η κρίση και βεβαίως οι σχεδιασμοί έμειναν ανεφάρμοστοι. Στρατηγικά η ΝΔ έλαβε περισσότερες πρωτοβουλίες από ότι το ΠΑΣΟΚ για τον τραπεζικό κλάδο.
Από εδώ και πέρα τι θα γίνει ; Η αγορά θα δείξει τον δρόμο και μόνο.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr