Συγκεκριμένα 10 εκατ η Attica bank, 70 εκατ η ATE , 37 εκατ η Πειραιώς , 90 εκατ η Eurobank, 80 εκατ η Alpha Bank , 22,5 εκατ το ΤΤ5 εκατ η FBBank και 35 εκατ η Εθνική τράπεζα.
Τι θα συμβεί όμως αν μια τράπεζα εμφανίσει ζημίες; Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρητικά δεν θα μπορέσει να καλύψει την υποχρέωση της προς το ελληνικό δημόσιο και ενδεχομένως να υποχρεωθεί να πληρώσει το χρέος της από τα ίδια της κεφάλαια. Όμως η καίρια ερώτηση που τίθεται είναι το κόστος αυτός για κάθε τράπεζα πόσο θα επηρεάσει τα ετήσια κέρδη των τραπεζών. Πρακτικά πλέον και όχι θεωρητικά το πραγματικό κόστος για τις τράπεζες πολύ μικρότερο από τα 350 εκατ ευρώ που θα πληρώσουν.
Πως προκύπτει αυτό; Η Εθνική π.χ. που θα λάβει 350 εκατ ευρώ θα πληρώσει 35 εκατ ετησίως όμως θα κερδίσει από το γεγονός ότι λόγω των πρόσθετων κεφαλαίων θα μειώσει τα επιτόκια στις καταθέσεις άρα θα κερδίσει από άλλους τομείς.
Το πραγματικό κόστος για τις τράπεζες θα είναι χαμηλότερο καθώς αν συνυπολογισθούν το ετήσιο κόστος των κεφαλαίων , τα οφέλη από την χρήση των κεφαλαίων , τα νέα δάνεια που θα δοθούν και τα μειωμένα επιτόκια στις καταθέσεις διαμορφώνουν την τελική επιβάρυνση σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα ενδεχομένως και 60% με 70% χαμηλότερα από τα 350 εκατ ευρώ.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr