Η οικονομική ενίσχυση του δημοσίου που αφορά τα κεφάλαια έχει προσδιοριστεί στα 5 δις ευρώ. Όμως από την στιγμή που οι τράπεζες θα αντλήσουν μόνο 3,5 με 3,7 δις ευρώ αυτό σημαίνει ότι υπάρχει απόκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό 1,3 δις ευρώ. Η διαφορά αυτή δεν προκύπτει από λάθος υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών και τηςΤτΕ αλλά αποκλειστικά από το γεγονός ότι οι τράπεζες Εθνική , Πειραιώς και ΤΤ κάνουν μερική χρήση του μέτρου και η Emporiki απέχει πλήρως.
Η Attica bank έλαβε την απόφαση για ενίσχυση των κεφαλαίων και από ακολουθούν πλέον Alpha , Eurobank και ΑΤΕ σήμερα 12 Ιανουαρίου , στις 22 Ιανουαρίου η Εθνική , 23 Ιανουαρίου η Πειραιώς και 28 Ιανουαρίου το ΤΤ. Οι γενικές συνελεύσεις απαιτούν την παρουσία του 1/5 δηλαδή του 20% των μετόχων και όχι του 67% όπως ισχύει στις αυξήσεις κεφαλαίου με κοινές μετοχές. Η συντριπτική πλειοψηφία θα λάβει αποφάσεις στην πρώτη γενική συνέλευση ή το πολύ στην δεύτερη. Το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας είναι επικεντρωμένο στην επιχειρηματολογία που θα χρησιμοποιήσουν οι διοικήσεις ,ώστε να στοιχειοθετήσουν τους λόγους για τους οποίους προβαίνουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Σήμερα 12 Ιανουαρίουοι διοικήσεις της Eurobank , Alpha και ΑΤΕ θα αναφερθούν στους λόγους της αύξησης , στο μέγεθος της κρίσης ενώ θα αναφερθούν και στις επιπτώσεις της στον ισολογισμό των τραπεζών. Επίσης θα απαντηθεί και μια κρίσιμη ερώτηση υπάρχει κίνδυνος κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών;
Με βάση τον νόμο οι τράπεζες που θα υλοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές υποχρεούνται μετά την πάροδο 5 ετών δηλαδή έως τον Ιανουάριο του 2014 ή νωρίτερα προαιρετικά να έχουν επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχές στην ονομαστική αξία.
Π.χ. αν η Alpha υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ ευρώ μέχρι το 2014 θα πρέπει να τα έχει επιστρέψει τα κεφάλαια αυτά στο ελληνικό δημόσιο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο. Ο κίνδυνος κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών με τα υφιστάμενα δεδομένα είναι περίπου μηδενικός.
Η Εθινική θα δυσκολευθεί π.χ. να συγκεντρώσει σε εύθετο χρόνο 350 εκατ ευρώ η απάντηση είναι προφανής, δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην κάλυψη ενός τέτοιου ποσού. Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο έως καταλυτικό ακόμη και για το χρηματιστήριο αφού οι αναφορές των τραπεζιτών θα αξιολογηθούν από τους διεθνείς και Έλληνες επενδυτές.
Οι τρέχουσες αυξήσεις κεφαλαίου βέβαια ανοίγουν και δεν κλείνουν τον κύκλο των αυξήσεων καθώς πολλές τράπεζες θα πρέπει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να υλοποιήσουν νέες αυξήσεις με κοινές πλέον μετοχές ώστε να βρουν κεφάλαια για να επιστρέψουν τα ποσά που θα αντλήσουν στο α΄ δίμηνο του 2009 στο ελληνικό δημόσιο.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr