Καθοριστικό ρόλο στην μείωση των επιτοκίων στα δάνεια θα διαδραματίσει η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων προθεσμίας, η χρήση ρευστότητας από το πακέτο των 28 δις ευρώ αλλά και η αποκατάσταση των συναλλαγών μεταξύ των τραπεζών στην διατραπεζική τους επόμενους μήνες.
Οι αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι δηλαδή με την παροχή ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται. Είναι προφανές ότι δεν θα υπάρξει ενιαία γραμμή μεταξύ των τραπεζών καθώς οι αποφάσεις για μειώσεις στα επιτόκια εξαρτώνται από μια πλειάδα παραγόντων που δρουν καθοριστικά.
Η τακτική των τραπεζών
Π.χ. άλλη τακτική θα ακολουθήσουν η Eurobank άλλη η Εθνική ή η ΑΤΕ που διαθέτουν χαμηλότερο κόστος άντλησης ρευστότητας. Το 85% της ρευστότητας τους οι τράπεζες το αποκτούν μέσω καταθέσεων εκ των οποίων η πλειοψηφία προέρχεται από προθεσμιακές καταθέσεις δηλαδή κόστος κατά μέσο όρο 6% με 6,5%.
Η Εθνική έχει υψηλή ρευστότητα αλλά χαμηλά επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις κοντά στο 4,5% άρα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια ευκολότερα. Οι τράπεζεςEurobank και Alpha bank προσφέρουν επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας μεταξύ 6% και 6,4% η ΑΤΕ περίπου 5,5% , ενώ οι μικρές τράπεζες κινούνται μεταξύ 7% και 8%.
Το 11% που δόθηκε πρόσφατα από μικρή τράπεζα για ποσό 1 εκατ ευρώ μπορεί να χαρακτηριστεί ακραίο. Μέσα στον Φεβρουάριο λοιπόν εκτιμούν τραπεζικά στελέχη ότι θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων προθεσμίας με στόχο έως το καλοκαίρι να έχουν υποχωρήσει τα επιτόκια από 1% έως 1,5% ανάλογα την τράπεζα και την τιμολογιακή της πολιτική. Η τράπεζα που προσφέρει επιτόκιο 8% μεικτό θα διαθέτει επιτόκιο 7% ή 6,5% κ.ο.κ.
Με την σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων και την χρήση του σκέλους της ρευστότητας ειδικά από τα 8 δις ευρώ τα οποία θα χορηγηθούν υπό την μορφή ομολογιών τα επιτόκια στα στεγαστικά και στα επιχειρηματικά θα αρχίσουν να μειώνονται.
Στέλεχος της ΑΤΕ προβλέπει ότι τα επιτόκια προθεσμίας θα αρχίσουν σε ορισμένες τράπεζες να κινούνται κάτω από το 5% ενώ συνολικά ο μέσος όρος στην αγορά στις προθεσμιακές θα κινηθεί προς το 5,5%. Όσον αφορά τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από ένα εύρος 8,5% με 9% θα υποχωρήσουν από 1,25% έως 1,5% από τα τέλη Φεβρουαρίου έως και τους επόμενους 2 με 4 μήνες. Δηλαδή τα επιτόκια θα διαμορφωθούνκατά μέσο όρο στο 7,5% δηλαδή σε επίπεδα προς της κρίσης.
Οι τράπεζες σε δύο group
Στα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις επισημαίνει στέλεχος της Εθνικής θα υπάρξουν μειώσεις οι οποίες θα αρχίσουν προσεχώς ώστε να κορυφωθούν μέσα στους επόμενους 4 με 5 μήνες. Το 80% με 85% των δανείων που χορηγούνται προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφορούν κεφάλαια κίνησης αυτή την περίοδο. Το μέσο επιτόκιο στην αγορά κινείται μεταξύ 8% και 8,5% και θα υποχωρήσει σε διάστημα 4-5 μηνών στο 7%.Όσον αφορά τα επενδυτικά δάνεια τα οποία στο παρελθόν ήσαν πολύ περισσότερα αλλά λόγω της κρίσης έχουν περιοριστεί δραστικά το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 9% και θα υποχωρήσει προς την περιοχή του 8%. Με βάση πληροφορίες και εκτιμήσεις φαίνεται ότι έχουν διαμορφωθεί δύο βασικά group στις μειώσεις των επιτοκίων στα δάνεια.
Από την μια πλευρά Εθνική , ΑΤΕ, ΤΤ, Πειραιώς , Emporiki (μείωσε έως 2%) εμφανίζονται πιο διαλλακτικές ως προς την μείωση των επιτοκίων ενώ από την άλλη Eurobank (μείωσε έως 0,50%) Alpha , Marfin , Kύπρου οι οποίες θα προβούν σε μειώσεις αλλά με πιο συντηρητικό τρόπο και ανάλογα με την προιοντική πολιτική που ακολουθούν.
Η Εθνική στα επιχειρηματικά μπορεί να δείξει ευελιξία ως προς την μείωση των επιτοκίων καθώς εμφανίζει φθηνό κόστος χρήματος όπως και η ΑΤΕ και το ΤΤ.Η Εmporiki παρ΄ ότι δεν εμφανίζει τόσο φθηνό κόστος χρήματος αλλά για να αποκτήσει μερίδια αγοράς προχώρησε σε μειώσεις.
Η Eurobank όμως μια τράπεζα στοχευμένη στην υψηλή κερδοφορία και από την στιγμή που εμφανίζει υψηλό κόστος άντλησης ρευστότητας ίσως από τα υψηλότερα σε σχέση με το ενεργητικό και παθητικό που διαθέτει θα ακο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr