Κορυφαίος τραπεζίτης αναφέρει ότι πέραν των αποτιμήσεων που σαφώς επηρεάζει τις αποφάσεις του βασικού μετόχου εν προκειμένω το ελληνικό δημόσιο , οι ελληνικές τράπεζες και πολλώ δε μάλλον οι κρατικές μετά την οικονομική ενίσχυσηπου δέχονται καλούνται να στηρίξουν την οικονομία και την ανάπτυξη. Ως εκ τούτου σε αυτή την συγκυρία η ύπαρξη κρατικών τραπεζών μάλλον ευνοεί τα σχέδια του δημοσίου για χαμηλά επιτόκια στα δάνεια και χρηματοδότηση νευραλγικών κλάδων της οικονομίας και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στρατηγικά οι ιδιωτικοποιήσεις θα επανέλθουν ίσως από το 2010 και εφόσον οι αγορές έχουν ομαλοποιηθεί και μεταβληθεί οι τωρινές στρεβλώσεις στις αγορές. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχε εξετασθεί η μείωση του ποσοστού του δημοσίου στην ΑΤΕ από το 77% στο 51% δηλαδή να πωληθεί ένα ποσοστό 26%. Οι χαμηλές αποτιμήσεις λειτουργούν άκρως αποτρεπτικά και το κυριότερο το ενδιαφέρον των ξένων θα ήταν περιορισμένο όπως ισχύει για κάθε τράπεζα.
Επίσης και λόγω του πακέτου οικονομικής στήριξης το δημόσιο έχει επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες του. Πρώτο μέλημα είναι η ενίσχυση της οικονομίας , των επιχειρήσεων και η τόνωση του τραπεζικού κλάδου. Τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της Attica bank εγκαταλείπονται σε αυτή την φάση συν των πολλών λόγων ότι το ΤΣΜΕΔΕ ο βασικός μέτοχος με 42% δεν θέλει να πωλήσει μέρος της συμμετοχής του.
Το ΤΤ θα ήθελε να πωλήσει αλλά πλέον προτεραιότητα είναι η ενοποίηση κατ΄ αναλογία της Attica bank ώστε να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια. Για το ΤΤ επίσης παγώνουν όποια σχέδια ιδιωτικοποίησης και πλέον Εθνική και Eurobank που έχουν αποκτήσει από περίπου 6% η κάθε μια τράπεζα καλούνται να επαναξιολογήσουν την στρατηγική τους. Το 2009 θα είναι η χρονιά της διαμόρφωσης υγιών ισολογισμών και τόνωσης της οικονομίας , οι αποκρατικοποιήσεις θα έρθουν αν έρθουν από την επόμενη χρονιά.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr