Τα κέρδη του 2008 σε μεγάλο βαθμό έχουν προεξοφληθεί από την αγορά και είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένο στην τρέχουσα χρήση , σε μια πολύ πιθανή αναθεώρηση του business plan , στον προϋπολογισμό του 2009 αλλά και στις κινήσεις που σχεδιάζει η διοίκηση ώστε να ενισχύσει κεφάλαια και ρευστότητα. Στην Εθνική σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες ο προϋπολογισμός για το 2009 κάνει λόγο για κέρδη παραπλήσια με αυτά του 2008προ προβλέψεων όμως, δηλαδή για κέρδη περί τα 1,5 με 1,6 δις ευρώ. Όμως ο αστάθμητος παράγοντας των προβλέψεων , μπορεί να ανατρέψει τους προϋπολογισμούς των τραπεζών δραματικά και δεν είναι τυχαίο ότι έχουν συντάξει γενικά οι διοικήσεις 3 βασικά μοντέλα για τις προβλέψεις.
Το βασικό που προβλέπει αύξηση τωνπροβληματικώνδανείωνκατά 1% με 1,5%στο σύνολο των χορηγήσεωνδηλαδή περί τα 2 δις ευρώ ,το αισιόδοξο που προβλέπει αύξηση επισφαλειών 0,5%περί το 1 δις ευρώ και το απαισιόδοξο που φθάνει έως και τον διπλασιασμό των προβληματικών δανείων από το 5% περίπου στο 10% δηλαδή δημιουργία έως και 10 δις ευρώ επιπλέον μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα. Επίσης οι περισσότεροι συμφωνούν ότι για τα επισφαλή δάνεια η πιο δύσκολη περίοδος θα είναι το β΄ 6μηνο του 2009. Όσον αφορά το business plan είναι προφανές ότι εκ των πραγμάτων θα τεθεί υπό αναθεώρηση.
Κοντά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2008 προς τα τέλη Φεβρουαρίου η Εθνική θα ανακοινώσει τους στόχους της για το 2009 οι οποίοι όμως όπως και σε όλες τις τράπεζες θα εμπεριέχουν πολύ υψηλό ποσοστό επισφάλειας. Για το 2009 η Εθνική υπό φυσιολογικές συνθήκες θα επιτύγχανε κέρδη 2,1 με 2,2 δις ευρώ ωστόσο ο στόχος αυτός είναι μη εφικτός.
Τα κέρδη του 2009 είναι πιθανό να διαμορφωθούν στα 1,3 με 1,4 δις ευρώ και σαφώς θα είναι χαμηλότερα συγκριτικά με το υφιστάμενο business plan. Οι τράπεζες συνολικά αδυνατούν να εκπονήσουν business plan καθώς το ρίσκο της πρόβλεψης έχει αυξηθεί κατακόρυφα καθώς πολλοί αστάθμητοι παράγοντες πρέπει να συνυπολογιστούν με κυριότερο την πορεία των προβληματικών δανείων και των προβλέψεων που θα κληθούν να διενεργήσουν οι ελληνικές τράπεζες. Όσον αφορά τα κεφάλαια και την ρευστότητα η Εθνική επιδιώκει να διαθέτει αποθεματικό ρευστότητας περί τα 10 με 11 δις ευρώ ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της τρέχουσα χρονιάς.
Επίσης για την κεφαλαιακή της ενίσχυση θα ενταχθεί στο πρόγραμμα των 28 δις ευρώ και θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών ύψους 350 εκατ ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για την επικύρωση της αύξησης κεφαλαίου απαιτείται στην γενική συνέλευση η οποία θα συγκληθεί 22 Ιανουαρίου , απαρτία του 1/5 των μετόχων ή 20%. Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι επικεντρωμένο στην επιχειρηματολογία που θα υιοθετήσουν οι τραπεζίτες ώστε να πείσουν τους μετόχους τους να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης κεφαλαίου.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr