Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να μην σημείωσαν ζημίες αλλά εμφάνισαν στην κυριολεξία την χειρότερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά στην Ευρώπη. Στελέχη της ΤτΕ , αλλά και κορυφαίοι τραπεζικοί παράγοντες προβαίνοντας σε μια ανασκόπηση του 2008 που χαρακτηρίσθηκε από την σταδιακή εκδήλωση της μεγαλύτερης κρίσης στην ιστορία του τραπεζικού συστήματος αλλά και μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας , εστιάζονται στο τι δεν έκαναν στο πλαίσιο μιας επιχειρηματικής αυτοκριτικής.
Συνοψίζοντας εκείνες τις κινήσεις που δεν έκαναν οι τράπεζες το 2008 ξεχωρίζουν
1) η μη επαρκής κεφαλαιακή ενίσχυση
2) η υπερβολική στήριξη τους σε ρευστότητα εκτός καταθέσεων
3)η επιθετική ανάπτυξη των δανείων που θα δημιουργήσει ρεύμα επισφαλειών
4) η μη έγκαιρη διευθέτηση ανοικτών ζητημάτων όπως οι πωλήσεις θυγατρικών π.χ. ασφαλιστικών εταιριών ή συμμετοχών
5) η ελλιπής αξιολόγηση του μεγέθους της κρίσης οδήγησε ορισμένες ελληνικές τράπεζες τους προηγούμενους μήνες σε ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου σε σχέση με την υφιστάμενη τους δυναμική
6)Η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών στην διατραπεζική έπληξε τον κλάδο και
7)ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν οι τράπεζες το πακέτο των 28 δις ευρώ του ελληνικού δημοσίου δεν ήταν ο ενδεδειγμένος.
Αξιολογώντας αυτές τις παραμέτρους όπως αναφέρει και κορυφαίο στέλεχος της ΤτΕ αποδεικνύεται ότι « με βάση τα τωρινά δεδομένα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσαν να αποφύγουν την υπαγωγή τους στο μέτρο κεφαλαιακής ενίσχυσης με έκδοση προνομιούχων μετοχών αν από το 2007 και κυρίως το 2008 είχαν προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου»
Ελλιπής κεφαλαιακή ενίσχυση
Θα πρέπει να τονιστεί ότι από την ΤτΕ αναφερόταν πριν π.χ. 5 μήνες ότι από τις 17 τράπεζες στην Ελλάδα ίσως μόνο οι 6 με 7 να διαθέτουν σχετικά επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Η διεθνής κρίση έχει υποχρεώσει τις τράπεζες να αξιολογούν με μεγαλύτερη προσοχή την κεφαλαιακή τους επάρκεια και δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες τράπεζες προβαίνουν σε αυξήσεις κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές.
Η Εθνική είχε προβεί σε 3 κινήσεις το 2008 , αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές 625 εκατ δολάρια , αποθεματοποίηση κερδών περί τα 700 εκατ ευρώ και επανεπένδυση μερίσματος 450 εκατ ευρώ. Είναι θωρακισμένη αλλά η ενίσχυση των κεφαλαίων της θα στηρίξει περαιτέρω τον ισολογισμό της. Η Alpha bank δεν υλοποίησε αυξήσεις κεφαλαίου το 2007 όπως έπραξε η Eurobank και η Πειραιώς και το 2008 λόγω και της κρίσης υποχρεώνεται να αντλήσει ένα μεγάλο ποσό περί τα 800 εκατ ευρώ.
Η Eurobank και η Πειραιώς ενίσχυσαν τα κεφάλαια τους το 2007 με 2,5 δις ευρώ μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και εκ νέου προβαίνουν σε αμκ έως 1,3 δις ευρώ συνολικά αποδεικνύοντας το μέγεθος των αναγκών τους. Η διοίκηση της ΑΤΕ ζητούσε από τις αρχές του 2008 να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου αλλά ο βασικός μέτοχος το δημόσιο με ποσοστό 77% ήταν αρνητικός. Λόγω της κρίσης όμως προέκυψαν τα 28 δις του πακέτου οικονομικής στήριξης καιη ΑΤΕ θα λάβει περί τα 700 εκατ ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΤΤ που σχεδίαζε αμκ την οποία και καθυστέρησε λόγω του πακέτου των 28 δις ευρώ. Τράπεζες όπως η Emporiki , η Aspis , η FBBank αν είχαν πραγματοποιήσει πολύ νωρίτερα τις αυξήσεις κεφαλαίου δεν θα χρειαζόταν να καταφύγουν στις αγορές σε αυτή την πραγματικά δύσκολη περίοδο.
Οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια στηρίχθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι ίσως θα έπρεπε σε ρευστότητα εκτός καταθέσεων π.χ. πάσης φύσεως ομολογιακά , τιτλοποιήσεις κ.α. Όταν ξέσπασε η κρίση και άρχισαννα εκδηλώνονται οι παρενέργειες οι τράπεζες στράφηκαν στις προθεσμιακές καταθέσεις προβαίνοντας σε ένα εξοντωτικό πόλεμο επιτοκίων (έως 7,5% για μικρά ποσά και έως 8,5% για μεγάλα ποσά ) που τελικά δεν βοήθησε την ισορροπία του συστήματος. Κυριάρχησε μεταξύ των τραπεζών πριν λίγους μήνες η άποψη «ο θάνατος σου η ζωή μου» μια πρακτική καταστροφική για όλους.
Βραδυφλεγής βόμβα οι επισφάλειες
Έν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr