Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν πάντως ενδεικτικά ότι αφού οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών με έκδοση προνομιούχων μετοχών θα πραγματοποιηθούν στην ονομαστική αξία και τα μερίσματα που θα ενταχθούν στην διαδικασία επανεπένδυσης δεν θα πρέπει να αποκλίνουν από την ονομαστική αξία.
Υπενθυμίζεται ότι α)τα κέρδη που θα διανεμηθούν δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 35% για τις τράπεζες που θα κάνουν χρήση του πακέτου στήριξης της οικονομίας ύψους 28 δις ευρώ και β)υποχρεωτική επανεπένδυση του συνόλου του μερίσματοςδεν υφίσταται. Οι τράπεζες ή θα επιλέξουν την προαιρετική επανεπένδυση μερίσματος ή αν επιλέξουν την λύση της υποχρεωτικής επανεπένδυσης τότε θα ισχύει μόνο για μέρος του μερίσματος που θα διανείμουν και όχι για το σύνολο.
Η πολιτική επανεπένδυσης μερίσματος αποδείχθηκε άκρως θετική για τις τράπεζεςκαθώς ενίσχυσαν τα κεφάλαια τους και άκρως καταστροφική για τους μετόχους οι οποίοι αντί να λάβουν το μέρισμα το επανεπένδυσαν προσβλέποντας σε καλύτερες αποδόσεις και αντ΄αυτού οι μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο 60% ή κατά 74% το μέγιστο σε ορισμένες περιπτώσεις.
Τι απέδειξε η πολιτική επανεπένδυσης μερίσματος;
1) Ότι οι διοικήσεις δεν είχαν προβλέψει την μεγάλη πτώση των μετοχών. Αν την είχαν προβλέψει δεν θα προσδιόριζαν υψηλά τις τιμές επανεπένδυσης. Με την επανεπένδυση των μερισμάτων της χρήσης 2007 , οι τράπεζες ενίσχυσαν τα κεφάλαια τους κατά 750 με 800 εκατ ευρώ συνολικά. Ωστόσο κέρδος δεν υπήρχε για τον μέτοχο αλλά μόνο μια τεράστια λογιστική ζημία.
2)Ο προσδιορισμός της τιμής επανεπένδυσης του μερίσματος με discount 10% έως 30% δεν είναι ασφαλής διαδικασία. Η μεθοδολογία αυτή ακολουθήθηκε από τις τράπεζες όμως η κρίση απέδειξε ότι δεν ήταν η ορθή.
3)Υπήρξε περίπτωση μεγαλομετόχου τράπεζας που δεν επανεπένδυσε ούτε 1 ευρώ από το μέρισμα που συνεπάγεται ότι κάποιοι δεν ήθελαν να αναλάβουνρίσκο.
Μπορεί να μην συνέβη σε όλες τις τράπεζες αλλά οι μεγαλομέτοχοι δεν στήριξαν τον θεσμό που για την χρήση 2007 επιχείρησαν να εισάγουν οι διοικήσεις των τραπεζών με αναποτελεσματικό όμως τρόπο. Αν οι επανεπενδύσεις συνεχισθούν θα πρέπει η τιμή να προσδιοριστεί με βάση την ονομαστική αξία της κάθε τράπεζας ή και ακόμη χαμηλότερα αν θέλουν οι μέτοχοι να είναι διασφαλισμένοι.
Στο παρελθόν η Εθνική διένειμε 4 στις 100 μετοχές στην τιμή των 25 ευρώ ως επανεπένδυση μερίσματος. Έχει υποχωρήσει 53%. Η Eurobank είχε προσδιορίσει την τιμή επανεπένδυσης στα 19,42 ευρώ. Η μετοχή διαπραγματεύεται πλέον 74% χαμηλότερα. Κατά 74% χαμηλότερα διαπραγματεύεται και η μετοχή της Πειραιώς καθώς η τιμή επανεπένδυσης ήταν στα 21,36 ευρώ. Στην Attica Bank η τιμή επανεπένδυσης ήταν 3,17 ευρώ δηλαδή 30% υψηλότερα της τρέχουσα τιμής. Στην Marfin η τιμή επανεπένδυσης ήταν στα 4,64ευρώ ή60% χαμηλότερα της τρέχουσα τιμής και της Κύπρου η τιμή επανεπένδυσης ήταν στα 7,74 ευρώ ή 68% χαμηλότερα της τρέχουσας τιμής.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr