Οι τραπεζίτες είναι απαισιόδοξοι για την πορεία των τραπεζικών μετοχών και δεν αποκλείεται ορισμένες εξ αυτών να βρεθούν να διαπραγματεύονται κάτω ακόμη και από την ονομαστική τους αξία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι 8 μεγαλύτερες τράπεζες εμφανίζουν κεφαλαιοποίηση μόλις 18 δις ευρώ όταν 12 μήνες πριν η αποτίμηση τους ήταν στα 74 δις ευρώ. Έως ότου ολοκληρωθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου με τιμή προσδιορισμένη στην ονομαστική αξία δηλαδή μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2009 οι τραπεζικές μετοχές θα βρίσκονται υπό πίεση.
Με βάση λοιπόν τα τραπεζικά στελέχη οκτώ λόγοι δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για την πορεία των αποτιμήσεων των τραπεζών.
1)Το διεθνές κλίμα συνεχίζει να παραμένει καταφανώς αρνητικό και παρά τις μειώσεις των επιτοκίων δεν υπάρχει αντίδραση.
2)Η ανησυχία των ξένων επενδυτών για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος κυρίως ως προς την ποιότητα των ισολογισμών τους. Οι τράπεζες δεν πρέπει να φαίνονται αλλά και να είναι σταθερές.
3)Η αβεβαιότητα για τις προοπτικές των τραπεζών λόγω της έκθεσης του στα Βαλκάνια. Ο παράγοντας αυτός αξιολογείται με μεγάλη προσοχή από τους διεθνείς ελεγκτικούς οίκους.
4)Για τους δυνητικούς κινδύνους από τις επισφάλειες. Τα νέα προβληματικά δάνεια εκτιμώνται για το 2009 με 2010από 700 εκατ ευρώ έως 1,5 δις ευρώ στην πλέον αισιόδοξη προσέγγιση.
5)Στο α΄ δίμηνο του 2009 θα ανακοινωθούν τα νέα αναθεωρημένα business plan τα οποία θα προσγειώσουν απότομα το τραπεζικό σύστημα ενώ θα διαψεύσουν τις παρελθούσες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.
6)Το πακέτο οικονομικής στήριξης των τραπεζών είναι σαφώς αναγκαίο για τις τράπεζες ωστόσο η μεθόδευση του από τις διοικήσεις των τραπεζών προκάλεσε προβληματισμό για την πραγματική χρηματοοικονομική κατάσταση των τραπεζών.
7)Η μεγάλη επιβράδυνση στα δάνεια θα πλήξει τα κέρδη το 2009. Με ρυθμό 10% στα δάνεια στην Ελλάδα και 15% στην Τουρκία και 5% στα Βαλκάνια ο πήχης των κερδών μειώνεται δραστικά.
8)Εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι το κράτος προσδιόρισε την αξία των τραπεζικών μετοχών στις ονομαστικές τους αξίες. Αυτή είναι η βασική αιτία και όχι αν εκδηλώνεται το φαινόμενο του dilution ή όχι. Στον διεθνή επενδυτή έχει μείνει το γεγονός ότι το κράτος επέλεξε την ονομαστική αξία ως προσδιοριστική αξία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών θα πραγματοποιηθούν στην ονομαστική αξία. Υπενθυμίζεται ότι οι ονομαστικές αξίες των τραπεζών είναι τηςΕθνικής η ονομαστική αξία διαμορφώνεται στα 5 ευρώ τηςEurobank 2,75 ευρώ τηςAlpha 4,70 ευρώ τηςΠειραιώς 4,77 ευρώ τηςΚύπρου 1 ευρώ τηςMarfin 0,85 ευρώ τηςΑΤΕ 0,72 ευρώ τηςEmporiki 5,5 ευρώ , τουΤΤ 3,70 ευρώ και τηςAspis 2,71 ευρώ.
Με βάση εκτιμήσεις είναι πιθανό η μετοχή της Εθνικής να κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 9 και 12 ευρώ ανά μετοχή. Της Alpha bank μεταξύ 4,7 και 5,5 ευρώ , της Eurobank μεταξύ 4 με 5 ευρώ της Πειραιώς μεταξύ 4,7 και 5,5 ευρώ της Κύπρου μεταξύ 1,6 και 2 ευρώ, της Marfinπερίπου στο 1,5 ευρώ , της ΑΤΕ κοντά στα 1,20ευρώ. Του ΤΤ μεταξύ 4,5 και 5 ευρώ ανά μετοχή της Emporiki Bank μεταξύ 4,5 και 5 ευρώ ανά μετοχή της Attica bank μεταξύ 1 και 1,4 ευρώ ανά μετοχή. Της Aspis bank περίπου στα 0,60 ευρώ , της Geniki bank στο 1 ευρώ και της ΤτΕ στα 30 ευρώ ανά μετοχή.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr