Οι διοικήσεις και τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών ακούν τις προτάσεις ωστόσο δεν είναι διατεθειμένες να προβούν σε αγορές πέραν αυτών που σχεδίαζαν και σχετίζονται με την ρευστότητα. Π.χ. τιτλοποιήσεις δανείων , καλυμμένες ομολογίες αλλά και ορισμένα επενδυτικά προϊόντα που συχνά πυκνά δημιουργούσαν οι τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ξένους.
Όμως προϊόντα που αφορούν τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων , προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου και σύνθετα χρηματοοικονομικά , δομημένα , cdo ή ακόμη και προϊόντα που παρακολουθούν τα Credit Default Swaps , δεν βρίσκουν απήχηση από τους Έλληνες τραπεζίτες. Είναι αξιοσημείωτο ότι πρόσφατα η HSBC και η Barclays δημιούργησαν προϊόντα τα οποία ποντάρουν στην υπέρβαση κάποιων προσδιορισμένων ορίων στα CDSδηλαδή σε γενικές γραμμές στην χρεοκοπία ή μη της ελληνικής οικονομίας.
Μάλιστα προσφέρουν απόδοση 2,55% υψηλότερα του euribor σε όσους τα αγοράσουν και πάρουν θέση ότι η Ελλάδα δεν θα υπερβεί τα όρια που θέτει το σύμφωνο σταθερότητας ή κάποιες άλλες παραδοχές. Το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει μια δυσμενής αντιμετώπιση από ορισμένους ξένους της ελληνικής οικονομίας κα εν μέρει έχει δίκιο ο Γ Αλογοσκούφης υπουργός Οικονομίας που αναφέρει ότι ορισμένοι ξένοι «μποϊκοτάρουν»την ελληνική οικονομία.
Με βάση τα Credit Default swaps η Ελλάδα βρίσκεται όντως στην υψηλότερη θέση περί τις 220 μονάδες βάσης. Τα CDS θεωρούνται ως ένα ασφάλιστρο για τον κίνδυνοχρεοκοπίας ή μη μιας χώρας. Τα CDS της Ελλάδος είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη,όταν στην Τουρκία είναι 450 μονάδες βάσης , στο Ισραήλ 200 μονάδες βάσης και στον Λίβανο 600 μονάδες βάσης.
Οι τράπεζες που πωλούν προϊόντα συνδεδεμένα με τους δυνητικούς μακροοικονομικούς κινδύνους της Ελλάδος επισκέφθηκαν και ελληνικές τράπεζες. Μια ελληνική τράπεζα έχει αγοράσει τέτοιο προϊόν ποντάροντας όμως στην μη χρεοκοπία της χώρας. Η είδηση βέβαια θα ήταν να αγόραζε προϊόν ποντάροντας στην χρεοκοπίας της χώρας αλλά εν πάσει περιπτώσει τα προϊόντα που δημιουργούν οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι εδράζονται πάνω σε πραγματικές μακροοικονομικές ή μικροοικονομικές τάσεις.
Τραπεζίτης πάντως επισημαίνει μια παράμετρο ιδιαιτέρως σημαντική. «Στο παρελθόν οι ξένοι προσπαθούσαν να πωλήσουν 100 προϊόντα και οι ελληνικές τράπεζες αγόραζαν τα 20. Τώρα πωλούν 50 προϊόντα και οι ελληνικές τράπεζες αγοράζουν τα 10. Το κύριο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι το ρίσκο των προϊόντων το οποίο μέσο μηχανισμών αντιστάθμισης κινδύνων και swaps μπορεί να αντιμετωπισθεί αλλά τα προβλήματα ρευστότητας. Υπάρχουν προϊόνταξένων καταλήγει ο τραπεζίτης τα οποία προσφέρουν επιτόκια 6% και 6,5% και δεν δελεάζουν τις τράπεζες γατί απλά δεν θέλουν να δαπανήσουν ρευστότητα»
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr