Σημειώνεται ότι το παρεμβατικό επιτόκιο από 4,25% έχει υποχωρήσει 1% και με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων θα έχει υποχωρήσει τουλάχιστον 1,5% σε διάστημα 3 με 4 μηνών.
Το θέμα που ανακύπτει είναι τα επιτόκια των τραπεζών θα μειωθούν ;
Πρωτίστως τα επιτόκια που συνδέονται με το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα μειωθούν αναλογικά.
Το 30% των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα φέρουν επιτόκιο που είναι συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ.
Τα επιτόκια αυτά θα μειωθούν περαιτέρω κατά 0,50% ή κατά το ύψος της μείωσης των επιτοκίων.
Το 30%με 40%των στεγαστικών δανείων είναι συνδεδεμένα με το euribor.
Το euribor μειώνεται σταδιακά και από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 5,39% διαμορφώνεται στο 3,75% περίπου με τάση περαιτέρω μείωσης. Οι αντίστοιχες μειώσεις περνούν αυτόματα στους κατόχους στεγαστικών δανείων που φέρουν επιτόκιο με βάση το euribor. Το 30% των στεγαστικών δανείων φέρουν σταθερό επιτόκιο που δεν μεταβάλλεται.
Το πρόβλημα στα στεγαστικά είχε ανακύψει στα νέα δάνεια τα οποία π.χ. φέρουν επιτόκιο 6,5% για κυμαινόμενο καιστο 6,3% για σταθερό. Μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη. Ωστόσο οι κινήσεις ακόμη των τραπεζών χαρακτηρίζονται λελογισμένες.
Στα επιχειρηματικά δάνεια το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 8,5% για ποσά έως και 1 εκατ ευρώ και δεν αποκλείεται να κατέλθουν τα νέα επιτόκια στο 8% ίσως όχι άμεσα αλλά σταδιακά. Στην καταναλωτική πίστη αναμένεται μείωση της τάξης του 0,25% με 0,50% ανάλογα με την κατηγορία.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr