Η απόκτηση του 60% της εταιρείας έγινε λόγω κατάπτωσης ενεχύρου, καθώς οι μετοχές ήταν ενεχυριασμένες για την εξασφάλιση τραπεζικού δανείου από την προβληματική ΒΕΤΑΝΕΤ. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι - όπως αναφέρουν οι πληροφορίες -ότι το πακέτο των μετοχών περιήλθε μέσω της διαδικασίας του νομοθετικού διατάγματος του 1923, που χρησιμοποιούν ακόμα πολλές τράπεζες.
Τι λέει το διάταγμα; Ότι, εάν ο οφειλέτης καθυστερήσει κάποια δόση δανείου, τότε η τράπεζα κλείνει τους λογαριασμούς του. Στη συνέχεια μέσω μιας διαδικασίας εξπρές, οκτώ ημέρες μετά το κλείσιμο λογαριασμών, οι μετοχές που είναι ενεχυριασμένες βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Το διάταγμα του 1923 δεν προβλέπει διαδικασίες δημοσίευσης, όπως συμβαίνει σε άλλους πλειστηριασμούς και έτσι δεν δίνεται η δυνατότητα ούτε στον οφειλέτη να αντιδράσει με ένδικα μέσα.
Έτσι, κάθε τράπεζα αποκτά τις μετοχές στον πλειστηριασμό, έλλειψη άλλων ενδιαφερομένων, καθώς ουδείς άλλος γνωρίζει ότι γίνεται πλειστηριασμός. Μάλιστα η πώληση γίνεται σε αυθαίρετη τιμή, που καθορίζει ο δανειστής, δηλαδή η τράπεζα.
Προφανώς η Eurobank δεν θα κρατήσει τις μετοχές της εταιρείας αξιοποίησης της μαρίνας Ρόδου, αλλά θα τις πουλήσει. Ήδη άλλες πληροφορίες μιλούν για το ενδιαφέρον μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου, εκτός εάν ενδιαφερθεί ο ίδιος ο όμιλος Λάτση.
Σημειώνεται πως τις υπόλοιπες μετοχές της Μαρίνας Ρόδου Α.Ε. κατέχει η ΤΡΙΤΩΝ Α.Ε. της οικογένειας του Τρύφωνα Κολίντζα (επικεφαλής της Τράπεζας Αττικής), την οποία εκπροσωπεί ο αδελφός του Γιώργος. Ο Γιώργος Κολίντζας συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Μαρίνες Ρόδου Α.Ε., αλλά και σε εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Λάτση-Eurobank...
Χρήστος Ιωάννου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr