Ουσιαστικά εκτιμάται ότι σε διάστημα 4 μηνών τα επιτόκια του ευρώ από τα υψηλά του 4,25% θα υποχωρήσει στο 2,25% μέσα στο α΄ δίμηνο του 2009.Οι μειώσεις των επιτοκίων αποτελούν ένα από τα βασικά όπλα της ΕΚΤ και γενικότερα των Κεντρικών Τραπεζών ώστε να αντιμετωπίσουν την διεθνή κρίση. Παρ΄ όλα αυτά όμως για να αποκατασταθούν πλήρως οι στρεβλώσεις στην διατραπεζική αγορά θα πρέπει η διαφορά μεταξύ παρεμβατικού επιτοκίου και euribor 3 μηνών να είναι της τάξης του 0,30% περίπου.
Αν λοιπόν το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο διαμορφωθεί στο 2,75% προσεχώς το euribor θα πρέπει να κατέλθει στο 3,10% αντί του 3,90% που βρίσκεται την τρέχουσα περίοδο. Ουσιαστικά το euribor έχει να καλύψει ένα χάσμα 0,80%.Ωστόσο το euribor έχει υποχωρήσει 1,5% σε σχέση με τα ιστορικά του υψηλά δηλαδή το 5,39%. Και ενώ τα επιτόκια αποκλιμακώνονται , εξέλιξη θετική για τους δανειολήπτες π.χ. στεγαστικών δανείων που συνδέονται με το euribor τα Credit Default swaps διευρύνονται για την Ελλάδα και ανέρχονται στους 223 πόντους.
Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται το ρίσκο χώρας στην Ελλάδα σημαντικά. Παράλληλη πορεία ακολουθεί και το spreads στα ομόλογα όπου κινείται κοντά στα ιστορικά υψηλά.Η διαφορά απόδοσης 10ετών ελληνικών και 10ετών γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 162 μονάδες βάσης έναντι 174 μονάδων που είναι και το ιστορικό υψηλό. Η αβεβαιότητα στα ομόλογα παραμένει και σταδιακά εντείνεται. Ορισμένοι απαισιόδοξοι δεν αποκλείουν χειροτέρευση των συνθηκών στις αγορές με αποτέλεσμα το spreads στα ελληνικά ομόλογα έναντι των γερμανικών να κινηθεί προς τις 180 με 190 μονάδες βάσης.
Οι 200 μονάδες βάσης αποτελούν ένα εκ των βασικών κριτηρίων σταθερότητας στην ΕΕ τα ελληνικά ομόλογα με βάση το σύμφωνο σταθερότητας δεν μπορεί να εμφανίζουν διαφορά απόδοσης με τα γερμανικά πάνω από 200 μονάδες βάσης. Το 2009 θα αποτελέσει μια δύσκολη χρονιά για τις αγορές ομολόγων καθώς παγκοσμίως τα κράτη θα επιχειρήσουν να αντλήσουν περί τα 3,5 τρις δολάρια. Από τηνευρωζώνη θα αντληθούν 900 δις δολάρια το 2009 , από την Μ Βρετανία 220 δις δολάρια από τις ΗΠΑ 2 τρις δολάρια και η Eλλάδα 52 δις δολάρια. Καθίσταται σαφές ότι αν οι συνθήκες στο spreads δεν βελτιωθούν τότε η Ελλάδα με μεγαλύτερη δυσκολία θα αντλεί κεφάλαια.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr