Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί η Κύπρου η Marfin Popular Bank , η Ελληνική δεν χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση και στήριξη της ρευστότητας τους ενώ οι ελληνικές τράπεζες όπως διαφαίνεται θα ενταχθούν στο πακέτο στήριξης των μέτρων των 28 δις ευρώ.
Οι λόγοι είναι πολυσύνθετοι ωστόσο κατά βάση οι κυπριακές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη χρηματοοικονομική κατάσταση σε αυτή την πραγματικά δύσκολη συγκυρία γιατί η εποπτεύουσα αρχή της Κύπρου η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει θεσπίσει ένα αυστηρό μοντέλο ειδικά για τις καταθέσεις εξωτερικού.
Μεγάλο μέρος των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών προέρχονται από το εξωτερικό και βεβαίως εμφανίζονται στον ενοποιημένο ισολογισμό. Από τις καταθέσεις αυτές μόλις το 30% μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πιστωτική επέκταση ενώ το υπόλοιπο 70% ουσιαστικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δανεισμό.
Σε μεγάλο βαθμό τα αυστηρά κριτήρια και η αυστηρή νομοθεσία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου έχει επιτρέψει στις Κυπριακές τράπεζες να επιτυγχάνουν χαμηλότερα κέρδη από οργανική ανάπτυξη σε σχέση με τις ελληνικές αλλά είναι σαφώς πιο ισχυρές από άποψης χρηματοοικονομικής θέσης. Οι κυπριακές τράπεζες διαθέτουν μια από τις καλύτερες σχέσεις δανείων προς καταθέσεις , μια από την υψηλότερη ρευστότητα αναλογικά με το ενεργητικό τους και ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα βρίσκονται υπό καθεστώς στενής παρακολούθησης από την ΤτΕ λόγω της διεθνούς κρίσης ωστόσο όπως αποδεικνύεται χρειάζονται οικονομικής στήριξης ώστε να ανταπεξέλθουν της διεθνούς κρίσης. Εμφάνισαν υψηλά κέρδη οι ελληνικές τράπεζες στο παρελθόν ωστόσο λόγω της κρίσης και της περιορισμένης ρευστότητας , στο μέλλον όμως η κατάσταση θα είναι πιο δυσχερής.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr