Επίσης τη σύναψη συμφωνίας Bancassurance, με την Ασφαλιστική και υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, για να πωλούνται ασφαλιστικά προϊόντα μέσω των Καταστημάτων της ΑΤΕbank. Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην ΑΤΕ Ασφαλιστική χωρίς τη φαλκίδευση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. H επιτροπή των Διευθυντών της ΑΤΕbank κατέληξε στην απόφαση πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών της ΑΤΕ Ασφαλιστικής με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και διεθνή διαγωνισμό αφού μελέτησε ενδελεχώς όλες τις συνιστώσες του ζητήματος.Η πρώτη αφορά τη διαχρονική εξέλιξη των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΑΤΕ Ασφαλιστικής.
Σήμερα, ο χώρος των ασφαλειών έχει αλλάξει, έχει γίνει πολύπλοκος, και η σημαντικότερη κερδοφόρα δραστηριότητα για την Τράπεζα είναι πλέον το bancassurance, δηλαδή η προσφορά ειδικών ασφαλιστικών προϊόντων που πωλούνται μέσω τραπεζικού δικτύου. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η ΑΤΕΑσφαλιστική δεν κατάφερε να αποδώσει τα αναμενόμενα στον τομέα αυτό, ενώ τα έσοδααπό αυτού του είδους τις εργασίες δεν μπορεί να κριθούν ικανοποιητικά. Αυτό προκύπτει από το ότι η παρούσα αξία της επένδυσης της ΑΤΕbank στην Ασφαλιστική (ιδρυτικό κεφάλαιο πλέον αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου μείον τα μερίσματα) είναι δυστυχώς αρνητική.
Τον τελευταίο καιρό γίνονται συνεχείς αναφορές σε «κερδοφόρα εταιρία», που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας. Η δεύτερη συνιστώσα του ζητήματος αφορά τη λογιστική αντιμετώπιση της σχέσης Τράπεζας και ασφαλιστικής εταιρίας.Πρέπει να τονιστεί ότι οι Ασφαλιστικές Εταιρίες δεν συνιστούν Χρηματοπιστωτικές Εταιρίες και γι αυτό το λόγο άλλωστε με τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα δεν ενοποιούνται με τις μητρικές Τράπεζες.
Με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα όμως, ενοποιούνται στις οικονομικές καταστάσεις της Τράπεζας όλες οι Εταιρίες πλειοψηφίας ανεξαρτήτως τομέα δραστηριοποίησης. Η τρίτη συνιστώσα αφορά την επίδραση που έχει η Ασφαλιστική στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας. Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας της ΑΤΕbank με στοιχεία 30/9/2008 είναι 8,9. Είναι γνωστή η ανάγκη ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών, που προκύπτει από το νέο Σύμφωνο της Βασιλείας (Βασιλεία ΙΙ), το οποίο ισχύει από 1 Ιανουαρίου 2008.
Μάλιστα από το 2010 οι όροι αυτοί πρόκειται να γίνουν αυστηρότεροι όσον αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρίες, με την εφαρμογή των απαιτήσεων της υπό έκδοση οδηγίας Solvency II. Υπενθυμίζω ότι οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο (ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, EUROBANK) το 2007 και το 2008, ώστε να βελτιώσουν το Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας, πράγμα που η ΑΤΕbank, λόγω της μετοχικής της σύνθεσης, δεν μπορεί εύκολα να κάνει. Επισημαίνεται ότι οι παλαιότερες αυξήσεις του μετοχικού της κεφαλαίου από το Δημόσιο (1999) έγιναν, κατά κύριο λόγο, με μετοχές (ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΚΑΕ) και κατά ένα μέρος με μετρητά, ενώ η τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το 2005 έγινε εξ ολοκλήρου με μετρητά.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την ΑΤΕbank;
Ότι αν διατηρήσει την επένδυσή της στην Ασφαλιστική ως έχει σήμερα, θα αναγκαστεί νομοτελειακά σύμφωνα με την υπό έκδοση οδηγίανα προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την ενίσχυση της Ασφαλιστικής και ο ΔΚΕ της ΑΤΕbank θα επιβαρυνθεί σημαντικά.
Αν, όμως η ΑΤΕbank προβεί στην πώληση του 50,08% της Ασφαλιστικής, θα ωφεληθεί διπλά σε ό,τι αφορά το Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας: πρώτον, από τη μείωση του ποσού που επιδρά ήδη αφαιρετικά στα Ίδια Κεφάλαιά της, λόγω της συγκεκριμένης επένδυσης και δεύτερον, από την περαιτέρω ενίσχυση του ΔΚΕ λόγω κεφαλαιοποίησης των κερδών από την πώληση.
Όπως με διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι Διευθυντές της Τράπεζας η διαφορά στο Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας, από την πώληση του 50,08% ή τη διατήρηση του ποσοστού και συμμετοχή σε αναμενόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ανέρχεται σε 123 μονάδες βάσης. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται, είναι αν μπορεί η Διοίκηση μιας Τράπεζας να απεμπολεί, υπό τις σημερινές χρηματοπιστωτικές συνθήκες, διαφορά στο Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr