Ποια στάση έχουν κρατήσει μέχρι τώρα οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών , έχουν στηρίξει τις τράπεζες τους και με ποιους τρόπους και τι σχεδιάζουν για το προσεχές διάστημα; Οι μεγαλομέτοχοι στην Ελλάδα στις τράπεζες έχουν ονοματεπώνυμο δηλαδή δεν είναι offshore εταιρίες αλλά φυσικά πρόσωπα ή εταιρίες που έχουν συγκεκριμένους μετόχους.
Στην Εθνική μεγαλομέτοχος είναι τα Ταμεία που ελέγχουν το 14% και η Εκκλησία με ποσοστό 1,75%. Οι ξένοι κατέχουν το 55% αλλά εμφανίζουν μεγάλη διασπορά ενώ μόλις 4 με 5 κατέχουν ποσοστό πάνω από 1%. Στην Alpha ο βασικός μέτοχος είναι η Οικογένεια Κωστόπουλου όπου συνολικά ελέγχει το 11% της τράπεζας ακολουθούν το ολλανδικό fund ABP με 5% και το Paramount από το Qatar με 4%. Στην Eurobank η EFG Group ελέγχει το 42% περίπου όπου βασικός της μέτοχος είναι η οικογένεια Λάτση. Μικρότερα ποσοστά κατέχουν ο Ευφραίμογλου κ.α. Στην Πειραιώς η οικογένεια Βαρδινογιάννη ελέγχει περίπου το 5% ενώ μικρότερα ποσοστά κατέχουν άλλοι επιχειρηματίες.
Στην Emporiki το 72% ελέγχει η Credit Agricole , στην ΑΤΕ το 76% ελέγχει το ελληνικό δημόσιο , στο ΤΤ το 44% ελέγχει το δημόσιο , στην Attica bank το 42% το ΤΣΜΕΔΕτο 20% το ΤΤ και το 19% το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στην Geniki το 54% ελέγχει η Societe Generale , στην Proton bank λίγο πάνω από 30% ελέγχει η Πειραιώς μετά την πρόσφατη συμφωνία και στην FBBank το 51% το ελέγχει ο Β Ρέστης και το 49% η ΑΤΕ.
Οι πρωτοβουλίες και οι τακτικές της Εθνικής όπως αποδεικνύονται εκ των πραγμάτων από την υπαναχώρηση της διοίκησης στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων των καρτών όπου τελικά προέβη στην μείωση τους έως 1% είναι αποτέλεσμα κυρίως των ασφυκτικών πιέσεων της κυβέρνησης και της ΤτΕ αλλά και των πολιτικών αντιδράσεων.
Το γεγονός ότι το κράτος άσκησε πίεση στην διοίκηση Αράπογλου αποδεικνύει ότι έχει ενεργό ρόλο και λόγο στην στρατηγική της τράπεζας Υπήρξαν απειλές ότι το κράτος θα αντικαταστήσει πρόσωπα κλειδιά στην Εθνική , ασκήθηκαν πιέσεις ακόμη και από την κυβέρνηση και τελικά η διοίκηση της τράπεζας εναρμονίσθηκε.
Στελέχη της Εθνικής σε ερώτηση πως θα αντιδρούσαν στο ενδεχόμενο κρατικοποίησης της τράπεζας δήλωναν « κανένα πρόβλημα δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού στην οικονομία». Θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη πάντως το ενδεχόμενο κρατικοποίησης της Εθνικής. Πέραν του δημοσίου η Εκκλησία στηρίζει την Εθνική προβαίνοντας σε αξιόλογες αγορές μετοχών σεχαμηλά επίπεδα τιμών.
Στην Alpha η οικογένεια Κωστόπουλου προσπάθησε ορισμένεςφορές να παρέμβει ώστε να στηρίξει την τράπεζα μέσω επαναγοράς μετοχών με την είσοδο του ολλανδικού ABP και του Paramount fund από το Qatar. Η Alpha θα κάνει χρήση των μέτρων για την ρευστότητα από το ελληνικό δημόσιο και όχι της κεφαλαιακής ενίσχυσης ενώ την ίδια στιγμή αν πραγματοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου θα επιχειρήσουν με ίδια μέσα να την καλύψουν.
Στην Eurobank η οικογένεια Λάτση είχε εισφέρει 500 εκατ ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου του 2007 ωστόσο δεν συμμετείχε στην διαδικασία επανεπένδυσης του μερίσματος προκαλώντας αντιδράσεις. Η οικογένεια Λάτση διαθέτει και μπορεί να αναζητήσει κεφάλαια ώστε να καλύψει νέα αύξηση ωστόσο στο επιτελείο της Eurobank θεωρούν ότι θα χρειασθούν μόνο ρευστότητα και όχι τόσο κεφάλαια. Παρ΄ ότι φέρεται να έχει αυξήσει το ποσοστό της η οικογένεια Λάτση στην Eurobank δεν προκύπτει από τα στοιχεία του ΧΑ άμεσα αλλά μόνο έμμεσα.
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη είχε συμμετάσχει πλήρως στην αύξηση της Πειραιώς το 2007 και με βάση τους σχεδιασμούς η τράπεζα δεν χρειάζεται επιπρόσθετη ενίσχυση κεφαλαίων.
Η Credit Agricole στηρίζει την Emporiki και στην σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου περί τα 500 εκατ ευρώ θα συμμετάσχει ενεργότατα με στόχο να ισχυροποιήσει την παρουσία της στην Ελλάδα. Η γαλλική Credit Agricole θα διαδραματίσει ρόλο ουσιαστικό στην συγκέντρωση στον χώρο των τραπεζών στην Ελλάδα κατά την περίοδο όπου η κρίση σταθεροποιηθεί.
Η διοίκηση Μηλιάκου στην ΑΤΕ όταν είχε ζητήσει να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου πριν 6 μήνες το αίτημα είχε απορριφθεί από το δημόσιο επειδή απλά δεν υπήρχαν κεφάλαια. Όμως με την δημιουργ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr