Η κυβέρνηση θα ελέγχει τις τράπεζες όσον αφορά τις αποδοχές των τραπεζιτών , τα bonus και τα stock options και ως εκ τούτου τα τραπεζικά στελέχη εμφανίζονται ενοχλημένα. Είναι προφανές ότι για το 2009 δεν θα υπάρχουν bonus , stock options ενώ οι ετήσιες αποδοχές τους θα μειωθούν κατακόρυφα.
Οι τράπεζες υποχρεωτικά θα κάνουν χρήση της κεφαλαιακής ενίσχυσης ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας. Βέβαια καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η υποχρέωσητου μέτρου για την κεφαλαιακή ενίσχυση να καταστεί προαιρετική ωστόσο δύσκολα θα υπαναχωρήσει το δημόσιο.
Ταυτόχρονα οι επαφές μεταξύ τραπεζιτών συνεχίζονται με την διοίκηση της Εθνικής να συναντάται με την διοίκηση της Alpha , της Πειραιώς με την Eurobank και την Alpha και της Marfin με την Alpha , Eurobank και Πειραιώς, ωστόσο λόγω των μέτρων της κυβέρνησης θεωρούν - πλην της Marfin - ότι δεν είναι ακόμη η ώρα για deals και συμφωνίες.
Οι τράπεζες ζήτησανκαι πέτυχαν παράταση του χρόνου εφαρμογής των μέτρων τα οποία θα κορυφωθούν αρχές Φεβρουαρίου του 2009 και θα ολοκληρωθούν τέλη του 2009. Η παράταση δόθηκε κυρίως για να μην επηρεαστεί η πολιτική bonus και αποδοχών της χρήσης 2008. Είναι προφανές ότι πολλά τραπεζικά στελέχη το 2009 θα λαμβάνουν πολύ χαμηλότερες αποδοχές σε σχέση με το 2008.
Την ίδια στιγμή η Marfin και ο Α. Βγενόπουλος εναντιώθηκαν με σφοδρότητα στα μέτρα του δημοσίου τονίζοντας ότι πρωτίστως οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν τις τράπεζες στις οποίες συμμετέχουν. Η εκτίμηση της διοίκησης της Marfin είναι ότι ο νόμος για την στήριξη των τραπεζών θα τροποποιηθεί σε ορισμένα σημεία.
Το κράτος μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου θα αποκτήσει περίπου το 10% με 20% των μετοχών των τραπεζών που θα κάνουν χρήση του μέτρου κεφαλαιακής ενίσχυσης και αυτό δημιουργεί προβλήματα στους τραπεζίτες. Επίσης το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούν να διανείμουν πάνω από το 35% των κερδών τους σε σχέση με το 50% με 60% που διένειμαν στον παρελθόν ή ότι οι αποδοχές των στελεχών δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τις ετήσιες αποδοχές του διοικητή της ΤτΕ δηλαδή τις 350 χιλιάδες θα επηρεάσει την στρατηγική τους.
Για τα μερίσματα όλοι συμφωνούσαν να ξεκινήσουν τις περικοπές που θα οδηγήσει σε περίπου 800 εκατ λιγότερα διανεμόμενα κέρδη. Εκτιμάται ότι τα καθαρά μετά φόρων κέρδη των 6 μεγαλύτερων τραπεζών στην Ελλάδα θα προσεγγίσουν τα 5 δις ευρώ , άρα ουσιαστικά οι τράπεζες για την χρήση 2008 θα διανείμουν κέρδη περί τα 1,7 δις ευρώ έναντι αρχικού στόχου 2,5 δις ευρώ.
Ένταση για τις αποδοχές
Στο θέμα που απασχολεί έντονα τα τραπεζικά στελέχη είναι ότι για το 2009 θα σημειωθεί μεγάλη μείωση των αποδοχών τους αφού οι τράπεζες θα κάνουν υποχρεωτικά χρήση του μέτρου για την κεφαλαιακή ενίσχυση. Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι στην Ελλάδα τα μεγαλοστελέχη αποκομίζουν περί τα 1,5 με 3 εκατ ευρώ ετησίως οπότε θα πρέπει να δεχθούν μειώσεις στις αποδοχές τους έως και 70% ώστε να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα του δημοσίου. Οι αποδοχές των στελεχών δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις αποδοχές του διοικητή της ΤτΕ.
Μόνο οι διοικήσεις του ΤΤ (15 χιλιάδες μηνιαίως) και της ΑΤΕ(14 χιλιάδες)λαμβάνουν χαμηλότερες αποδοχές από αυτές του διοικητή της ΤτΕ . Σε όλες τις άλλες τράπεζες οι μεικτές αποδοχές τους υπερβαίνουν σημαντικά το όριο των 350 χιλιάδων. Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι ακόμη και τα βασικά στελέχη των μικρών τραπεζών λαμβάνουν αποδοχές περισσότερες από αυτές του διοικητή της ΤτΕ. Π.χ. στην Aspis οι ετήσιες αποδοχές φθάνουν το 1 εκατ ευρώ ενώ μόνο στηνFBBank το management εμφανίζει απολαβές παραπλήσιες με αυτές του διοικητή της ΤτΕ.
Στις μεγάλες τράπεζες οι αποδοχές των στελεχών αγγίζουν έως και τα 2,5 με 3 εκατ ευρώ. Η ΤτΕ θέλοντας να κρατήσει ισορροπίες θα έχει μια σειρά επαφών με τους τραπεζίτες προσεχώς ώστε να αποσαφηνίσουνορισμένες πτυχές των μέτρων της κυβέρνησηςκαι παράλληλα να οριστικοποιήσει τους όρους των δανείων που θα χορηγούν οι τράπεζες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr