Μάλιστα ορισμένα τραπεζικά στελέχη προβλέπουν ότι η έξαρση των επισφαλειών μπορεί να οδηγήσει σε 1,5 δις ευρώ λιγότερα κέρδη στο σύνολο των ελληνικών τραπεζών. Το παράδειγμα της Ιαπωνίας είναι ενδεικτικό όταν πριν μια 10ετία είχε βρεθεί σε αντίστοιχη κατάσταση. Το κράτος και η Κεντρική Τράπεζα προσπάθησαν να τονώσουν το σύστημα με ρευστότητα ώστε να μην ανακοπεί ο ρυθμός αύξησης των δανείων. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής ήταν τελικά να δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα με επισφάλειες που έπληξαν στο τέλος τα κεφάλαια και την κερδοφορία.
Στην Ελλάδα η ΤτΕ επιχειρεί να επιτύχει τον στόχο για το NPL δηλαδή τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3,5% με την ενεργή στήριξη όλα αυτά τα χρόνια κυρίως της ΑΤΕ αλλά και των άλλων τραπεζών που μείωσαν τα προβληματικά τους δάνεια.Όμως η διοχέτευση στο σύστημα κεφαλαίων έως και 28 δις ευρώ ώστε να εξακολουθήσει η πιστωτική επέκταση να διατηρείται κοντά στο 10% ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους.
Ορισμένα στελέχη ξένων οίκων ήδη εκτιμούν ότι μπορεί να αυξηθεί το NPL έως και 1% με 2%από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Τα συνολικά επισφαλή δάνεια ανέρχονται στα 9,5 δις ευρώ περίπου και αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή μπορεί να υπάρξει επιβάρυνση έως 3 δις ευρώ με τα υφιστάμενα δεδομένα δανείων.
Συνολικά δηλαδή να εμφανισθούν στο σύστημα 13 δις ευρώ επισφαλή δάνεια επηρεάζοντας δυσμενώς την κερδοφορία των τραπεζών η οποία τουλάχιστον για το 2009 θα αναθεωρηθεί κατά 20% χαμηλότερα με βάση τους υφιστάμενους στόχους. Πρακτικά όλες οι μεγάλες τράπεζες θα μειώσουν τους στόχους κερδοφορίας τους για το 2009 σημαντικά. Όταν λοιπόν τα κέρδη αναμένονται μειωμένα για το 2009 και προστεθεί και ο κίνδυνος των επισφαλειών τότε είναι σαφές ότι το τραπεζικό σύστημα θα επηρεαστεί δυσμενώς.
Αν η εκτίμηση για αύξηση των επισφαλειών επιβεβαιωθεί τότε η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών μπορεί να μειωθεί έως και 60% σε ορισμένες περιπτώσεις. Π.χ. οι ελληνικές τράπεζες για το 2009 και λαμβάνοντας υπόψη την παραδοχή ότι θα καταγράψουν μια μείωση τουλάχιστον 20% από τους αρχικούς στόχους των business plan , θα επιτύχουν συνολικά αποτελέσματα 6 δις ευρώ περίπου. Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για έξαρση των επισφαλειών τότε η επίδραση στην κερδοφορία μπορεί να είναι έως και 1,5 δις ευρώ που θα ανατρέψει πλήρως τους σχεδιασμούς των τραπεζών.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr