Λεωφορεία και τρόλεϊ πέφτουν συχνά θύματα βανδαλισμών, δρομολόγια τροποποιούνται για να αποφεύγονται «επικίνδυνα» δρομολόγια, ελεγκτές του μετρό έχουν σχεδόν αποσυρθεί και η διοίκηση του ΟΑΣΑ, της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ απλώς περιμένουν την εγκατάσταση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου το οποίο όπως επισημαίνουν «θα λύσει όλα τα προβλήματα». Ωστόσο οι επιβάτες δεν θα χρησιμοποιήσουν τα «έξυπνα εισιτήρια» πριν τα μέσα του 2017…
Οι πωλήσεις των εισιτηρίων βαίνουν συνεχώς μειούμενες γεγονός που αποδίδεται στη μείωση των επιβιβάσεων ή τη σημαντική αύξηση της λαθρεπιβίβασης.
Τα έσοδα από εισιτήρια και κάρτες απεριορίστων διαδρομών έχουν σημειώσει «βουτιά» 40% το α΄ δίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), που υποστηρίζουν ότι οι απώλειες της εταιρείας αγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ μέσα σε έξι μήνες λόγω της εκτεταμένης εισιτηριοδιαφυγής.
Στις αρχές του 2016 πουλήθηκαν 68.000 κάρτες έναντι 109.000 καρτών την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
«Ανεβαίνουν» οι λαθρεπιβάτες
Οι έλεγχοι στα ΜΜΜ της πρωτεύουσας είχαν ατονήσει λόγω δυσλειτουργιών στο σώμα ελεγκτών, ενώ η κατάργηση των εθελοντών – ελεγκτών, χωρίς αντικατάστασή τους, άφησε τους συγκοινωνιακούς φορείς εκτεθειμένους στην εισιτηριοδιαφυγή.
Την ίδια στιγμή, η ελεύθερη μετακίνηση των επιβατών κατά τη διάρκεια της επιβολής ελέγχων κεφαλαίων τον περασμένο Ιούλιο καλλιέργησε μια νοοτροπία ασυδοσίας μεταξύ των χρηστών για την αντιστροφή της οποίας δεν καταβλήθηκε η παραμικρή προσπάθεια, όπως επισημαίνουν συγκοινωνιολόγοι.
Ετσι, το υπουργείο Υποδομών, έχοντας αφήσει ακέφαλους τους συγκοινωνιακούς φορείς για πάνω από έναν χρόνο αντιμετωπίζει με εντυπωσιακή στωικότητα το ζήτημα του ελέγχου των εισιτηρίων.
Με βασικό πρόσχημα την εγκατάσταση του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου το οποίο εξασφαλίζει σχεδόν μηδενική εισιτηριοδιαφυγή, το υπουργείο Υποδομών φαίνεται ότι τηρεί στάση αναμονής. Αναμονή, η οποία όμως κοστίζει «χρυσάφι» στους παραπαίοντες φορείς, που αναμένεται να απορροφήσουν και τη νέα αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ που θα επιβληθεί στις μεταφορές.
Ερώτηση Κωστή Χατζηδάκη
Για λειτουργικό έλλειμμα 25,5 εκατ. ευρώ το 10μηνο του 2015, έναντι λειτουργικού πλεονάσματος 3,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη αναφορικά με τα χρέη των αστικών συγκοινωνιών.
Τα έσοδα από εισιτήρια και κάρτες, σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Χατζηδάκη, το α΄ τρίμηνο του 2016 εμφανίζονται μειωμένα κατά 24% (παρά την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων από την 1/2/2016) και φτάνουν στα 37,7 εκατ. ευρώ, έναντι 49,2 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2015.
Επιπλέον, ενώ στο σύστημα δωρεάν μετακινήσεων έχουν ενταχθεί και άλλες ευπαθείς ομάδες, δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τα αρμόδια υπουργεία για τα έτη 2015-2016 ώστε να υπάρχουν έσοδα από αυτές τις μετακινήσεις. Στο μεταξύ σε 140 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη από παρελθούσες χρήσεις, των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, Εργασίας.
Χαρά Αυγερινού
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr