Με δεδομένη την ανάγκη για άμεσες ξένες επενδύσεις, που θα επανεντάξουν τη χώρα στο διεθνές οικονομικό χάρτη η κυβέρνηση «φουλάρει» τις μηχανές για να προσελκύσει επενδυτικά σχέδια που θα αποφέρουν άμεσα οφέλη στο μέτωπο της απασχόλησης και την οικονομικής ανάκαμψης.Έτσι μετά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με στελέχη μεγάλων πολυεθνικών, όπου εστάλη το μήνυμα ότι η «Ελλάδα στρώνει κόκκινο χαλί στις επενδύσεις», την πολιτική στήριξη σε επιχειρηματικές προσπάθειες, όπως τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας της P&G, την επαναφορά της παραγωγής της Henkel, την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων από φαρμακοβιομηχανίες, όπως η Amgen & MSD, τη συνέργεια Cosco – HP, την προώθηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με άνοιγμα σε συνέργειες του διαγωνισμού για το Ελληνικό, την προσέλκυση του Κατάρ για τον Αστέρα, των Αμερικανών για την Κασσιόπη έρχεται και η σειρά του ΤΑΡ.
Μετά από επαφές του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, αλλά και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, ο οποίος πρόσφατα είχε συνομιλίες στο Νταβός με όλους του εμπλεκόμενους παράγοντες αποφασίστηκε στις 13 Φεβρουαρίου να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας (IGA) Ελλάδος – Αλβανίας – Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline). Οι διπλωματικές διαβουλεύσεις κλιμακώθηκαν μετά το Νταβός, καθώς η Ελληνική πλευρά θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι προσφέρει απόλυτη πολιτική υποστήριξη στο Project, που διεκδικεί να ανοίξει το Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου.Αυτό άλλωστε θα αποτελέσει και τον καταλύτη για την άρση του αδιεξόδου με την Αλβανία για τον καθορισμό της ΑΟΖ, που έχει μπλοκάρει εδω και χρόνια.
Έτσι, μετά τις επαφές του με τους αρμόδιους Ιταλούς και Αλβανούς κυβερνητικούς παράγοντες , ο κ. Αβραμόπουλος στο περιθώριο της συμμετοχής του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, βρήκε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον αζέρο ομόλογό του Ελμάρ Μαμαντιάροφ, με τον οποίο συζήτησε τα θέματα των αγωγών. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν θα παραβρεθεί άλλωστε και στην υπογραφή της συμφωνίας στην Αθήνα. Παράλληλα, ο κ. Μαμαντιάροφ απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Αβραμόπουλο να επισκεφθεί το Μπακού, κάτι που είναι πολύ πιθανό να γίνει σύντομα.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, από το βράδυ της Παρασκευής υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στον κ. Αβραμόπουλο και τους ομολόγους του από την Ιταλία, Τζούλιο Τέρζι, και από την Αλβανία, Έντμοντ Παναρίτι, όπου διαπιστώθηκε εκ νέου ότι για όλους ο ΤΑΡ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για γεωστρατηγική αναβάθμιση.
Μηνύματα από την Αθήνα για διευκόλυνση της επένδυσης
Με την κινητικότητά της η Αθήνα στέλνει το μήνυμα στην κοινοπραξία, αλλά και στις Αζέρικες Αρχές, που διαχειρίζονται τα κοιτάσματα της Κασπίας, ότι θα διευκολύνει την επένδυση, προσφέροντας οικονομικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα, απέναντι στον ανταγωνιστικό Ναμπούκο. Άλλωστε ο τελευταίος έχοντας άλλη χάραξη πέραν της Ελληνικής επικράτειας δεν έχει κανένα Ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά αντίθετα υπονομεύει την προσπάθεια να καταστεί η χώρα ενεργειακός κόμβος με συμμετοχή της Αθήνας στο «παιχνίδι των αγωγών». Γι΄ αυτό και η χώρα δεν έχει κανένα συμφέρον από τον αγωγό που θα περνά από Βουλγαρία, Ρουμανία, Αυστρία κτλ.
Σημειώνεται, ότι η πρόθεση της ελληνικής πλευράς για στήριξη του ΤΑΡ επαναβεβαιώθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους των τριών μετόχων της κοινοπραξίας του ΤΑΡ (της ελβετικής Axpo, της γερμανικής Ε.ΟΝ Ruhrgas και της νορβηγικής Statoil).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr