Στο πλαίσιο συνάντησης υψηλού επιπέδου με εκπροσώπους του αγωγού στο Νταβός, ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Corrado Passera, ο Έλληνας Υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης και ο Ελβετός Υφυπουργός Ενέργειας Walter Steinmann επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την υλοποίηση του TAP.
Στις συζητήσεις παρόντες ήταν ο πρόεδρος της SOCAR, Rovnag Abdullayev, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της E.ON Ruhrgas AG, Klaus Schäfer, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Axpo Trading AG, Hans Schulz.
"Συναντηθήκαμε στο Νταβός για να συζητήσουμε την τεράστια πρόοδο που έχει σημειώσει ο TAP κατά τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης της Συμφωνίας Διέλευσης με την Αλβανική Κυβέρνηση στις 18 Ιανουαρίου 2013." δήλωσε ο Kjetil Tungland, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP.
Από την πλευρά του ο Hans Schulz, Πρόεδρος της Axpo Trading και του Διοικητικού Συμβουλίου του TAP, σημείωσε: "Ως μέτοχοι του TAP θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να συνάψουμε όλες τις απαραίτητες συμφωνίες με την κοινοπραξία Shah Deniz. Τον Νοέμβριο του 2012, ολοκληρώθηκε το τελευταίο μέρος μιας τριμερούς συμφωνίας - η Συμφωνία Μετόχων. Ο TAP έχει ήδη υπογράψει τη Συμφωνία Συνεργασίας τον Ιούνιο του 2012 καθώς και τη Συμφωνία Χρηματοδότησης Ιδίων κεφαλαίων τον Αύγουστο, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πόσο πολύ έχει προχωρήσει το έργο."
Ο Klaus Schäfer, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της E.ON Ruhrgas AG, πρόσθεσε: "Πιστεύω ότι με τη στήριξη που έχουν εκφράσει οι χώρες διέλευσης στον TAP έχει πλέον αυξημένες πιθανότητες να επιλεγεί στο διαγωνισμό τον Ιούνιο του 2013. Ανυπομονώ ιδιαίτερα για τη σύναψη της Διακυβερνητικής Συμφωνίας του TAP (IGA), η οποία πρόκειται να υπογραφεί από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους."
Ο Rovnag Abdulayev, Πρόεδρος της SOCAR, σχολίασε: "Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να βεβαιώσω την ισχυρή δέσμευση και των τριών κυβερνήσεων να προχωρήσει ο TAP. Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις των Χωρών Διέλευσης, δηλαδή της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας καταβάλλουν τα μέγιστα προκειμένου να επισπεύσουν τις συμφωνίες και τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις ώστε ο ΤΑΠ να καταστεί πραγματικότητα."
Ο TAP θα ανοίξει τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και θα συμβάλει στη διαφοροποίηση της παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω του αγωγού θα διατίθεται επίσης στην Ελβετική αγορά και πέραν αυτής, αυξάνοντας σημαντικά την ασφάλεια του εφοδιασμού για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Έως τα μέσα του 2013 η κοινοπραξία Shah Deniz θα κάνει την τελική επιλογή της προτιμώμενης λύσης για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Σχετικά με τον TAP
Ο Trans Adriatic Pipeline (TAP) είναι ένα έργο αγωγού φυσικού αερίου. Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας στη Νότια Ιταλία και περαιτέρω στη Δυτική Ευρώπη. Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού, καθώς και τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου για τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο TAP θα ανοίξει έναν νέο, τον επονομαζόμενο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη και θα δημιουργήσει μια νέα διέξοδο στην αγορά για το φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα.
Το έργο διαθέτει τη δυνατότητα επέκτασης της μεταφορικής του ικανότητας από τα 10 στα 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Επίσης, ο TAP έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει αντίστροφη φυσική ροή για έως και το 80% της μεταφορικής του ικανότητας και προβλέπει τη δυνατότητα κατασκευής εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Αλβανία προκειμένου να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός σε περίπτωση επιχειρησιακής διακοπής των παραδόσεων φυσικού αερίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr