Οι προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες ανακύπτουν από την εξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε σημαντικό κόμβο αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων, αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα εκδήλωσης που διοργάνωσε η Lancom την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει τις σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργεί για τον επιχειρηματικό κόσμο στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας η ανάπτυξη μεγάλων υποδομών Data Centers και η εξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε τηλεπικοινωνιακή πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στην κατάμεστη αίθουσα «Μωρίς Σαλτιέλ» του Μεγάρου παρευρέθηκαν στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλιας, ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO, Τάσος Τζήκας, ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης, και ο Α’ Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Γιάννης Σταύρου.
Στην ομιλία του, ο διευθύνων σύμβουλος της Lancom, Γιώργος Νώλης αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας υποδομών, όπως είναι το Balkan Gate Thessaloniki, στη δημιουργία του Balkan Gate Crete που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024, αλλά και στο ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που αναπτύσσει η εταιρεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Ο κ. Νώλης παρουσίασε τις σημαντικές συνεργασίες που έχουν ήδη υπογραφεί με παγκόσμιους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, και τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν για το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα, με τη λειτουργία ενός Tier III Data Center, καθώς και την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε τηλεπικοινωνιακό κόμβο των Βαλκανίων.
«Το όραμά μας έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται και προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να δώσουμε σε όλες τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου και ποιότητας υποδομές data center. Ακόμη είμαστε στην αρχή, ωστόσο βλέπουμε ήδη τα πρώτα απτά αποτελέσματα του πλάνου μας», σημείωσε ο κ. Νώλης.
Στην εκδήλωση συμμετείχε η Huawei όπου κατά την παρουσίαση του Θεόδωρου Θεοδωρή, Executive Director, Data Center Facilities Huawei Digital Power Greece, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αναγκαιότητα για τον εκσυγχρονισμό των κέντρων δεδομένων και ανάπτυξη ικανών στελεχών για την κάλυψη των αναγκών καθώς και την ανάπτυξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
«Κοινή επιδίωξη της συνεργασίας μας με τη Lancom είναι να ενισχύσουμε την ανάπτυξη έξυπνων, κλιματικά ουδέτερων και μη επανδρωμένων Data Center, συνδυάζοντας την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την αδιάλειπτη διανομή ισχύος, την ελεύθερη ψύξη καθώς και προκατασκευασμένες κτιριακές υποδομές.
Μέσω κέντρου εκπαίδευσης Huawei εντός του campus του «Balkan Gate» της Lancom ευελπιστούμε να ενδυναμώσουμε τα κορυφαία ταλέντα από Βαλκανικά Πανεπιστήμια, συνεργάτες, ειδικούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συνδυάζοντας την καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων με πρακτική εμπειρία», σημείωσε ο κ. Sam Zheng, Διευθύνων Σύμβουλος της Huawei Digital Power Greece.
Η Lancom είναι μία ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία τηλεπικοινωνιακών υποδομών και η πρώτη 100% ελληνική εταιρεία που διαθέτει τρία ιδιόκτητα Data Centers, τα οποία καλύπτουν γεωγραφικά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ έχει ξεκινήσει τις εργασίες για τη δημιουργία ενός τέταρτου κέντρου στο Ηράκλειο Κρήτης.
Μέσω του εκτεταμένου και διασυνδεδεμένου δικτύου οπτικών ινών που διαθέτει (60 χλμ. στην Θεσσαλονίκη και 330 χλμ. στην Αθήνα), αλλά και των τριών Data Center της, προσφέρει μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών Enterprise Class Cloud & Data Center (Cloud VPS, Cloud Backup, Disaster Recovery, Internet Leased Lines, VPN, International Connectivity, Security Services, Colocation, Cloud PBX,) σε περισσότερες από 1.250 ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες και οργανισμούς.
Το Balkan Gate Thessaloniki, το τρίτο ιδιόκτητο Data Center της Lancom, αποτελεί το μεγαλύτερο «ουδέτερο» (carrier neutral) κέντρο δεδομένων της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα, πιο προηγμένα και ενεργειακά αποδοτικά Data Centers στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η αρχική έκτασή του φτάνει τα 2.500 τ.μ., με αρθρωτό σχεδιασμό, και μπορεί να υποστηρίξει έως και 400 Rack, πριν από την οριστική επέκτασή του στα 10.000 τ.μ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr