Του Γιώργου Αλεξάκη
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Δεκεμβρίου 2021
Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, τα νέα δίκτυα και το 5G αναμένεται να προσφέρουν νέες δυνατότητες απλοποίησης και αυτοματοποίησης διαδικασιών, από την τηλεϊατρική και τη ρομποτική ιατρική μέχρι την οικοδόμηση «έξυπνων πόλεων».
Προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ το 2024
Ο κλάδος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) μπορεί να εισφέρει έως το 2024, προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και 500.000 νέες θέσεις εργασίας σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη, που εκπόνησε η Deloitte για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Η μελέτη διαπιστώνει ότι, με την αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ που θα διατεθούν για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και δη του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κλάδος ΤΠΕ μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα 7,8 δισ. ευρώ το 2022.
Παρουσιάζοντας τη μελέτη, ο Partner & Consulting Leader της Deloitte Νίκος Χριστοδούλου, υπογράμμισε ότι η πορεία του κλάδου επιβεβαιώνει τη δυναμική του, καθώς ακόμα εν μέσω πανδημίας διατήρησε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Με δεδομένη τη συνεχώς αυξανόμενη σημαντικότητα των ψηφιακών τεχνολογιών που δρουν καταλυτικά στο νέο ψηφιακό παραγωγικό μοντέλο στη μετά το κορωνοϊό εποχή, οι προβλέψεις επίδρασης του κλάδου στη ευρύτερη οικονομία παραμένουν επίκαιρες και επισπεύδονται».
Στις προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιλαμβάνονται επτά προγράμματα - έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,314 δισ. ευρώ, σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, προκειμένου να ενισχυθεί η ψηφιακή μεταρρύθμιση. Αποτελούν τμήμα του μεγάλου πακέτου των 6 δισ. ευρώ για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και ψηφιακού μετασχηματισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
Η πανδημία
Η πανδημία ανέδειξε τη σηµασία της ψηφιακής συνδεσιμότητας στην καθημερινή ζωή. Στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, κατά τη διάρκεια της καραντίνας παρουσιάστηκε έκρηξη της ζήτησης υπηρεσιών φωνής, δεδομένων Ίντερνετ και Messaging, στην προσπάθεια να διατηρηθεί ‘ζωντανή’ η ανθρώπινη επαφή και να συνεχίσει απρόσκοπτα να λειτουργεί η οικονομία.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Tefficient για τη χρήση δεδομένων κινητής σε 44 χώρες το 2020, η Ελλάδα κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση (73%) σε σχέση με το 2019 στη χρήση data η οποία διαμορφώθηκε στα 2,7 GB ανά SIM το μήνα από 1,5 GΒ ανά SIM.
Κινητό τηλέφωνο και ψηφιακή καθημερινότητα
Aπό τότε που πρωτοεμφανίστηκε το κινητό τηλέφωνο στην Ελλάδα, αρχές δεκαετίας του 1990, μέχρι σήμερα, οι αλλαγές ήρθαν σαν χιονοστιβάδα.
Το κινητό τηλέφωνο και οι υπηρεσίες που προσφέρει στους χρήστες του, αποτελεί το πιο χρήσιμο και απαραίτητο προσωπικό εργαλείο επικοινωνίας που ο σύγχρονος άνθρωπος έχει διαρκώς μαζί του, όπου και αν βρίσκεται.
Ειδικά με την έλευση των δικτύων πέμπτης γενιάς, το λεγόμενο 5G, το κινητό τηλέφωνο πλέον σηματοδοτεί το πέρασμα σε έναν κόσμο πολλαπλών δυνατοτήτων, όπου η καινοτομία και η ικανότητά του 5G να υποστηρίζει εφαρμογές όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, το διαδίκτυο των πραγμάτων και η εικονική πραγματικότητα, θα επιτρέψει τη δημιουργία καινοτομιών που θα προσφέρουν ανυπολόγιστη αξία στην καθημερινή μας δραστηριότητα, σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.
Σήμερα, λοιπόν, «τρέχουμε» με ταχύτητες 5G σε ένα ψηφιακό μέλλον, όπου η τεχνολογία υπόσχεται και επιτυγχάνει την επιτάχυνση τεκτονικών αλλαγών, τη συστολή του χώρου και του χρόνου και την κατάργηση των αποστάσεων και της φυσικής παρουσίας, σε βασικούς τομείς της οικονομίας όπως είναι η εκπαίδευση και η πρωτογενής παραγωγή.
Οι πάροχοι
Στο φόντο αυτό ο κλάδος έχει προβεί σε μεγάλες επενδύσεις την τελευταία διετία. Κορύφωση των επενδύσεων αυτών ήταν τα €372 εκατ. που διέθεσαν οι πάροχοι για άδειες φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G (ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz). Μάλιστα η Ελλάδα είναι σήμερα μεταξύ των λίγων Ευρωπαϊκών χωρών που προχώρησαν σε διαγωνισμό, άμεση αδειοδότηση και λειτουργία των δικτύων 5G, γεγονός που εντάσσει τη χώρα δυναμικά στον διεθνή «ψηφιακό» χάρτη.
Τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και η καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων αποτελούν την αναγκαία συνθήκη για την επόμενη ημέρα της Ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Ελλάδας, Χάρη Μπρουμίδη.
«Όσον αφορά στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις σε δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας και κυρίως οπτικών ινών, για την βελτίωση της συνδεσιμότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Για την υλοποίηση αυτών των επενδύσεων θα χρειαστεί η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από προβλεψιμότητα, ταχύτητα και ανταγωνισμό επί ίσοις όροις» σημείωσε ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας. Επεσήμανε όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και σε σχέση με την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το πόσο γρήγορα μπορούμε να απορροφήσουμε αυτά τα κονδύλια, εξαρτάται πολύ από το πόσο γρήγορα μπορούμε να υπερκεράσουμε τα εμπόδια από τη γραφειοκρατία και τη λειτουργία του κράτους».
Η απάντηση στις επιφυλάξεις
Παρά τα θετικά που η αγορά βλέπει στην έλευση των νέων δικτύων, μια μερίδα της κοινής γνώμης αντιμετωπίζει με κάποια επιφυλακτικότητα τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.
Ωστόσο, με βάση πολυετείς έρευνες παγκοσμίως, η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή επιστημόνων από όλο τον κόσμο, η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP), επιβεβαίωσε και πάλι το Μάρτιο του 2020 πως το 5G είναι ασφαλές και πως δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει υιοθετήσει ακόμα πιο αυστηρά όρια από αυτά που συστήνονται από την ICNIRP κοντά σε σημεία που συχνάζουν ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως παιδιά ή ηλικιωμένοι, παρότι τέτοια ανάγκη δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά. Για παράδειγμα σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, γηροκομεία και νοσοκομεία συστήνεται από τους αρμόδιους φορείς και διασφαλίζεται ελάχιστη απόσταση για την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ ορίζονται ακόμα πιο αυστηρά (κατά 40%) όρια εκπομπής ραδιομαγνητικής ακτινοβολίας από αυτά που συστήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ICNIRP.
Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο τις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιούν οι πάροχοι, σύντομα το 5G θα αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας στην Ελλάδα και καταλύτη για εξελίξεις στην βιομηχανία και τις υπηρεσίες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr