Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, στα επόμενα τρία χρόνια η Vodafone θα καλύψει το 60% της Ελλάδας. Επίσης, καθώς η δημοπράτηση του φάσματος αναμένεται τον Δεκέμβριο, η εμπορική διάθεση των υπηρεσιών 5G από την εταιρεία εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, στις αρχές του τριμήνου το πιθανότερο. Αρχικά η διάθεση θα γίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ δεν προβλέπεται τιμολογιακή διαφοροποίηση για τις νέες υπηρεσίες.
«Η συγκυρία προσφέρεται για εργαλεία που μπορούν να συμβάλλουν στην επιτάχυνση αυτής της πορείας ώστε το 5G να φτάσει και στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, φέρνοντας τεχνολογίες αιχμής, όπως το mobile-edge computing και τη διασύνδεση υπερυψηλών σταθερών ταχυτήτων μέσω κινητού δικτύου, αλλά και καινοτομία μέσα από πιλοτικά ανοικτά δίκτυα ασύρματης πρόσβασης (Open RAN). Οι δυνατότητες που θα δημιουργηθούν είναι τεράστιες: «έξυπνες πόλεις» και νοσοκομεία, ψηφιακές τεχνολογίες σε σχολεία και πανεπιστήμια, «έξυπνη» γεωργία κτλ.», σημειώνουν στη Vodafone.
Σε σχέση με την προμήθεια των σχετικών τεχνολογικών λύσεων, που αποτελεί και μείζον γεωπολιτικό θέμα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ η Vodafone στηρίζει το άνοιγμα της αγοράς σε πολλούς προμηθευτές.
Σύμφωνα με την εταιρία «το open RAN είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Η ανάπτυξη ενός ανοιχτού δικτύου ασύρματης πρόσβασης (Open RAN) στο ακραίο δίκτυο αποτελεί βασικό στόχο της διεθνούς συμμαχίας Open RAN, στην οποία ο όμιλος Vodafone είναι ιδρυτικό μέλος. Το Open RAN προωθεί πολιτικές για την ανάπτυξη και υιοθέτηση ανοιχτών και διαλειτουργικών λύσεων στο ραδιοδίκτυο, με στόχο περισσότερη καινοτομία, ανταγωνισμό και διεύρυνση της εφοδιαστικής αλυσίδας των προμηθευτών τεχνολογιών ασύρματων επικοινωνιών».
Πάντως ο Όμιλος Vodafone ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο την απόφασή του να απομακρύνει τον εξοπλισμό της Huawei από το δίκτυο κορμού (core) στην Ευρώπη, ωστόσο εδώ σε πιλοτικές εφαρμογές που παρουσιάστηκαν πέρυσι στα Τρίκαλα αξιοποιήθηκε τεχνολογία από τη Huawei, που έχει.
«Είναι γεγονός ότι οι προηγούμενες γενιές κινητών δικτύων ήταν κλειστά συστήματα που στηρίζονταν σε έναν και μόνο προμηθευτή. Σήμερα, η βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών προσπαθεί να ανοίξει αυτήν την αγορά – με ανοιχτά πρότυπα και τεχνικές προδιαγραφές – που επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα του εξοπλισμού και ανοίγουν το παιχνίδι για πολλαπλούς προμηθευτές» αναφέρεται σχετικά και τονίζεται ότι η πολιτεία μπορεί να ενθαρρύνει και να βοηθήσει με συνέργειες και πρωτοβουλίες για πιλοτικά Open RAN σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Και μάλιστα είναι και μία τεράστια ευκαιρία για ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τεχνολογία και τον εξοπλισμό των επικοινωνιών».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr