«Τον Ιούλιο του 1993 τα πρώτα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι πραγματικότητα. Και ένα συναρπαστικό ταξίδι ξεκίνησε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη αγορά μετά τη Γερμανία όπου τοποθετήθηκαν δίκτυα κινητών επικοινωνιών στην Ευρώπη και αποτέλεσε πρότυπο για την ανάπτυξή τους στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Παρ’ όλα αυτά η ελληνική γλώσσα στις sim κάρτες μπήκε μόλις στο τέλος του 1994. Μέχρι τότε χρησιμοποιούσαμε την αγγλική γλώσσα» σημείωσε ο κ. Στεφανόπουλος και προσέθεσε: «Από τη δεκαετία του 1970 η κατάσταση στις 198 χώρες του ΟΗΕ ήταν άλλος κόσμος από σήμερα. Ακριβές υπηρεσίες, ξεπερασμένες τεχνολογίες κατακερματισμός standards. Τότε αποφασίστηκε ότι όλα πρέπει να αλλάξουν και κάθε χώρα έβαζε τα δικά της τεχνολογικά εμπόδια στην είσοδο ανταγωνιστών από άλλες χώρες», σημείωσε ο κ. Γ. Στεφανόπουλος.
Έκτοτε η Ελλάδα ακολούθησε όλες τις εξελίξεις και τις φάσεις – σταθμούς σε επίπεδο, τεχνολογικό, θεσμικό και επενδυτικό».
Παράλληλα ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ περιέγραψε το επενδυτικό πλάνο του κλάδου.
«Τα χρόνια της κρίσης οι επενδύσεις άγγιξαν το 50% του EBITDA. Μόνο το 2017. Επενδύθηκαν €537 εκατ. στο σύνολο της οικονομίας. Η επενδυτική δυναμική θα συνεχιστεί και την επόμενη. Ήδη σχεδιάζονται επενδύσεις €2,5 δισ. σε δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας για την περίοδο 2017-2020 για την ανάπτυξη των δικτύων της 5ης γενιάς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
Οι Κινητές Επικοινωνίες δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν χωρίς την αξιοποίηση υψηλά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Προσωπικοτήτων με όραμα, στρατηγική σκέψη και αποτελεσματικότητα, οι οποίοι κατόρθωσαν να διαμορφώσουν ισχυρά brands, ακολουθώντας μεταξύ άλλων και πρωτοπόρες στρατηγικές διαχείρισης πελατών» ανέφερε ο κ. Στεφανόπουλος και συμπλήρωσε:
«Ωστόσο, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην λειτουργία της δημόσια διοίκησης βασικό πρόβλημα ήταν η έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την στήριξη των επενδύσεων που γίνονται και η αδυναμία επίλυσης χρόνιων γραφειοκρατικών προβλημάτων. Η δημιουργία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, η απόφαση να αποκτήσει η χώρα ευρυζωνικό σχέδιο και στο πλαίσιο αυτού στρατηγική για τα δίκτυα 5ης γενιάς καθώς και το σχέδιο νόμου για την οριστική επίλυση του προβλήματος της αδειοδότησης των επενδύσεων αναμφίβολα δημιουργούν μια νέα κατάσταση».
Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε επίσης ότι «είμαστε περήφανοι γιατί η Ελλάδα σήμερα διαθέτει από τους υψηλότερους δείκτες ποιότητας δικτύων 4G. Κατατασσόμαστε στην πρώτη δεκάδα των Ευρωπαϊκών κρατών-μελών Παρά ταύτα, βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις ως προς τη μέση χρήση. Μέρος της χαμηλής αυτής επίδοσης επηρεάζεται από τη μικρή βιομηχανική βάση της χώρας και παράλληλα επιτείνεται από την ύπαρξη θεσμικών και οικονομικών αντικινήτρων, όπως η υψηλή φορολόγηση της επικοινωνίας που κατατάσσουν τη χώρα μας στην 27η θέση στο Δείκτη DESI.
Είμαστε το παράδειγμα τεχνολογικής καινοτομίας σε δίκτυα και υπηρεσίες αλλά τώρα δημιουργείται μια νέα ποιοτική διαφορά. Τα δίκτυα και οι πλατφόρμες μας γίνονται η υποδομή τεχνολογικής επανάστασης.
Δεν είμασταν πάντα εύστοχοι, γίναμε. Είμαστε αποτέλεσμα των επιλογών που κάναμε ατομικά ή σαν ομάδες κυρίως γιατί είμαστε και στη λογική των πραγμάτων και συμμετέχουμε στη προσπάθεια. Δεν είμαστε οι εκλεκτοί ευλογημένοι ή δοτοί ή κάτι στημένο και φτιασιδωμένο. Είμαστε κομμάτι μιας κοινωνίας που δημιουργεί συνεργάζεται, είναι τεχνολογικά βαθιά καταρτισμένη, συστημικά και θεσμικά ενήμερη και συμμορφούμενη, με ανοικτούς ορίζοντες και διεθνή λογική», κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr