Έως 15.02 οι αιτήσεις για τον 2ο κύκλο επώασης στο INVENT ICT
Η θερμοκοιτίδα Invent ICT αποτελεί μία πρωτοβουλία του κόμβου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του διεθνούς οργανισμού Industry Disruptors Game Changers, την οποία σχεδίασαν και υλοποιούν με την αρωγή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας. Με στόχο την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων & βιώσιμων επιχειρήσεων, το Invent ICT απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές και αποφοίτους των Πολυτεχνικών Σχολών που έχουν μία δημιουργική ιδέα στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος επώασης στην τεχνολογική θερμοκοιτίδα έχει ανοίξει, με τις αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα να κατατίθενται έως την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου.
Γ. Στεφανόπουλος: υψηλές επιδόσεις στην έρευνα – χαμηλές στην επιχειρηματικότητα
Ο κ. Στεφανόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι φιλοδοξία αυτής της προσπάθειας είναι να αγκαλιάσει όλες τις πολυτεχνικές σχολές της χώρας σε βάθος τριετίας. «Αυτή τη στιγμή στη θερμοκοιτίδα βρίσκονται 25 σχήματα από τα πανεπιστήμια Ξάνθης, Πειραιά και το ΕΜΠ.» και τόνισε ότι το επίπεδο της ακαδημαϊκής έρευνα στα ελληνικά ιδρύματα είναι πολύ υψηλό, αλλά υπάρχει υστέρηση στη σύνδεση με την αγορά - στην επιχειρηματικότητα.
Στόχος της θερμοκοιτίδας INVENT ICT, όπως και άλλων παρόμοιων εγχειρημάτων θα πρέπει να είναι ο δεκαπλασιασμός των startups που δημιουργούνται στην ελληνική οικονομία και έχουν στη βάση τους την τεχνολογική καινοτομία, επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ και πρόσθεσε ότι «η ψηφιοποίηση στην Ελλάδα πρέπει να αγκαλιάσει και τις υπηρεσίες, όχι μόνο τις υποδομές».
Ελλάδα: απαραίτητος ο ταχύς ψηφιακός μετασχηματισμός
«Η Ελλάδα έχει τη μεγάλη ευκαιρία του ψηφιακού μετασχηματισμού στα επόμενα 2-3 χρόνια», υπενθύμισε ο κ. Στεφανόπουλος, καθώς υπάρχει ακόμα χρόνος, αν κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός με ταχύτητα και μεθοδικό σχεδιασμό, να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των χρόνων της κρίσης και να πλησιάσει η χώρα το μέσο όρο της ΕΕ. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση και αποτελεί ουραγό στην ΕΕ-28 στο δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI 2017). Με την ΕΕ να έχει θέσει τις κινητές επικοινωνίες στο κέντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής της, η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί ταχύτερα από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, αν θέλει να επιτύχει το στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πιλοτική ανάπτυξη των δικτύων 5G έως το 2021 τουλάχιστον σε μια μεγάλη πόλη κάθε κράτους-μέλους και πλήρη εμπορική διάθεση έως το 2025. Στην Ελλάδα, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει επιλέξει τα Τρίκαλα και την Πάτρα ως τις πρώτες πόλεις για την ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς, ενώ και ο Δήμαρχος Αθηναίων χτες ανακοίνωσε τον Οδικό Χάρτη για την Ψηφιακή Αθήνα.
Η υπερφορολόγηση εκτινάσσει το κόστος της κινητής τηλεφωνίας
Σε ερώτηση για το κόστος των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, ο κ. Στεφανόπουλος εξήγησε ότι στην Ελλάδα ο καταναλωτής επιβαρύνεται από το 2009 με έμμεσους φόρους που φτάνουν τα 46 ευρωλεπτά ανά ευρώ, όταν ο Ευρωπαίος καταναλωτής πληρώνει ως και 25 ευρωλεπτά, με αποτέλεσμα να δίδεται η εντύπωση πως η ελληνική αγορά είναι ακριβή. «Χωρίς αυτούς τους φόρους θα ήμασταν στη μέση της κατάταξης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών», πρόσθεσε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ, καταδεικνύοντας άλλη μία στρέβλωση που εμποδίζει την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr