Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Με αφορμή πρόσφατες συζητήσεις που έγιναν τόσο στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών όσο και στη Βουλή, στο πλαίσιο της δραστηριότητας της Εδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο κ. Γεωργίου συστήνει σε όλους τους εμπλεκόμενους, να μην παρασύρονται από εκδηλώσεις υστερίας ορισμένων, που, συχνά, εκπροσωπούν αλλότρια συμφέροντα. «Πολλοί συνειδητά πωλούν υστερία στο κοινό γιατί εμπορεύονται δήθεν συστήματα προστασίας από την ακτινοβολία» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει, η τελευταία (Μάρτιος 2017) έκθεση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), από τη συντριπτική πλειονότητα των σταθμών κεραιών οι εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ευρίσκονται εντός των ορίων που έχουν θεσπιστεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Επίσης όπως προκύπτει με βάση την έκθεση απολογισμού του πρώτου έτους λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ), οι τιμές που έχουν καταγραφεί από όλους τους σταθμούς μέτρησης είναι πολύ χαμηλότερες των θεσπισμένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Γεωργίου, στην Ελλάδα για πολιτικούς λόγους, αλλά και με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα έχουν θεσπιστεί αυστηρότερα όρια ασφαλούς έκθεσης, πολύ κάτω από τις συστάσεις της αρμόδιας διεθνούς επιτροπής ICNIRP.
Σημειώνεται ότι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) δημοσιοποιεί συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν στις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που διενεργήθηκαν το έτος 2016 σε σταθμούς κεραιών, με σκοπό τον έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.
«Το κινητό τηλέφωνο είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να επικοινωνεί διαρκώς με τον πλησιέστερο σ’ αυτό σταθμό βάσης. Ο χρήστης βλέπει στην οθόνη του τις μπάρες που δείχνουν πόσο καλό σήμα έχει κάθε φορά. Όταν το κινητό βρίσκει εύκολα τον σταθμό βάσης τότε ξοδεύει λιγότερη ενέργεια και επομένως ακτινοβολεί λιγότερο. Όταν είναι μακριά από το σταθμό βάσης τότε προκειμένου να έχει επαφή ξοδεύει περισσότερη ενέργεια και επομένως εκπέμπει περισσότερη ακτινοβολία» τονίζει ο κ. Γεωργίου σημειώνοντας ότι όσο πιο επαρκές είναι το δίκτυο κεραιών τόσο λιγότερη είναι η εκπομπή. Είναι επομένως αυτονόητο ότι οποιαδήποτε «προστατευτική» θήκη που εμποδίζει το κινητό να επιτελέσει τον σκοπό εφ ώ ετάχθη, το αναγκάζει να εκπέμπει περισσότερη ακτινοβολία.
Υποκριτική στάση
Ο ίδιος κάνει λόγο για υποκριτικές συμπεριφορές ορισμένων. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε μέσα σε μια σούπα ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών. Ας ξεκινήσουμε από τη φυσική ραδιενέργεια που υπάρχει παντού. Π.χ. Όσο πιο ψηλά μένει κανείς τόσο πιο πολύ δέχεται τη κοσμική ακτινοβολία. Από την άλλη, η γη μας είναι φτιαγμένη από ραδιενεργά υλικά. Ένα από αυτά ό υλικό, το ραδόνιο είναι ευγενές αέριο και βγαίνει από τα έγκατα της γης. Κάποιες περιοχές μάλιστα έχουν πολύ ραδόνιο. Στη Σουηδία, τις ΗΠΑ, κάθε σπίτι που πρόκειται να μεταβιβαστεί χρειάζεται κι ένα πιστοποιητικό μέτρησης ραδονίου για να ξέρει ο αγοραστής σε πόσο ραδιενεργό περιβάλλον θα διαμείνει.
Γιατί δε μιλάει κανείς γι` αυτά στην Ελλάδα και όλοι ασχολούνται με τη μη ιονίζουσα ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας» διερωτάται με νόημα. Επιπλέον έχουμε φορτώσει τον πλανήτη μας με ραδιενέργεια από πυρηνικές δοκιμές, από πυρηνικά ατυχήματα κλπ.
Ακόμη όμως και σε αυτού του είδους την ήπια μη ιοντίζουσα ακτινοβολία, η δημόσια συζήτηση διακρίνεται από δόση υποκρισίας. «Π.χ. το ραδιόφωνο, η τηλεόραση εκπέμπουν αυτήν την ακτινοβολία και μάλιστα περισσότερη και συνεχώς. Αν αυστηροποιήσουν περαιτέρω τα επίπεδα δεν θα μπορούσε να βλέπει κανείς το Survivor» σημειώνει σκωπτικά.
«Όλη η υστερία σχετίζεται με συμφέροντα καθώς η υστερία πουλάει. Να μην επηρεάζεται ο κόσμος» τονίζει.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα εκτεταμένων ερευνών πάνω στις βιολογικές και τις υποτιθέμενες ανεπιθύμητες επιδράσεις της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία τόνισε ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν αποδείξεις μέχρι στιγμής ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία και οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες. «Όλα τα πειράματα που γίνονται σε πειραματόζωα δεν αναπαράγονται και το κυριότερο δεν μπορούν να αναχθούν στον άνθρωπο. Εμείς έχουμε μηχανισμούς επιδιόρθωσης» σημειώνει.
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η συχνότερη και πιο επικίνδυνη παρενέργεια από τη χρήση της κινητής τηλεφωνίας είναι τα τροχαία ατυχήματα. Ας γίνουμε πιο προσεκτικοί σ αυτό, τονίζει.
Ο κόσμος θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής με τα υπάρχοντα όρια και ότι οι διάφορες προληπτικές οδηγίες δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα τονίζει. «Σωστή η αρχή της προφύλαξης που επικαλούνται ορισμένοι αλλά πχ ο καρκίνος θέλει χρόνο επώασης πάνω από 10 – 20 χρόνια» αναφέρει. Και για να ‘ναι κανείς από την ασφαλή μεριά του λόφου ας χρησιμοποιεί hands free». Όσο για την ευαίσθητη παιδική ηλικία, θα προτιμούσα να μην έχει το παιδί μου κινητό μέχρι τα 10 του χρόνια και μετά να κάνει λελογισμένη χρήση.»
Γιώργος Αλεξάκης