Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Από το 2008 έχασε περί τα 3 δισ., δηλαδή 44% (57% στην κινητή και 28% στη σταθερή), με το 2016 να δείχνει σημάδια εξισορρόπησης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της WIND, το 2016 τα συνολικά έσοδα του κλάδου διαμορφώθηκαν σε 4,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1,8 δισ. ευρώ αφορούσε την κινητή και τα 2,1 δισ. ευρώ τη σταθερή τηλεφωνία. Να σημειωθεί ότι τα έσοδα του κλάδου το 2008 βρισκόταν στα επίπεδα των 7,4 δισ. (4,2 δισ. ευρώ τα έσοδα της κινητής και 3 δισ. της σταθερής) και έκτοτε βρίσκονται σε σταθερά πτωτική πορεία.
«Σε συνθήκες ομαλοποίησης νομίζω πως η αγορά έχει δυναμική να πάει λίγο καλύτερα από την εθνική οικονομία» τόνισε χθες, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Νάσος Ζαρκαλής. Μάλιστα ανέφερε ότι η αγορά έχει μειωθεί με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την εθνική οικονομία.
Το στοίχημα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην ελληνική αγορά θα κριθεί στις υποδομές νέας γενιάς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, πάνω στα οποία θα «κουμπώσουν» άλλωστε υπηρεσίες, που αποφέρουν συμπληρωματικά έσοδα. Ένα τέτοιο πεδίο είναι το τηλεοπτικό περιεχόμενο, όπου φαίνεται πλέον να μεταφέρεται ένα σημαντικό κομμάτι της επενδυτικής δραστηριότητας των παρόχων της ελληνικής αγοράς.
Οι υποδομές δικτύου αποτελούν το κριτήριο για τη μετάβαση στη νέα εποχή για τους παρόχους. Στις νέες υποδομές «πατούν» οι υπηρεσίες data, που είναι μια κατηγορία με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς –σύμφωνα με τον επικεφαλής της Wind- η μέση χρήση σήμερα είναι 1 Gb τον μήνα, ενώ μπορεί να φτάσει τα 15 και τα 20 Gb το μήνα τα επόμενα χρόνια.
Κύριος παράγων που οδηγεί την ανάγκη για βελτίωση των δικτύων, όπως φαίνεται, είναι οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των χρηστών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η κίνηση δεδομένων σχεδόν διπλασιάζεται κάθε χρόνο, καθιστώντας τη σταδιακή αναβάθμιση των δικτύων απαραίτητη για την αύξηση της χωρητικότητας και την υποστήριξη νέων ποιοτικότερων υπηρεσιών που θα διευκολύνουν την επερχόμενη μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή, επιταχύνοντας την ανάπτυξη.
Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουν τις επενδύσεις στα δίκτυά τους με γνώμονα τη διεθνή πρακτική και τον βέλτιστο σχεδιασμό που θα διασφαλίζει ποιότητα στην επικοινωνία, καθολική κάλυψη και ασφάλεια. Για τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, οι επενδύσεις του κλάδου ανήλθαν σε €267 εκ., σημειώνοντας αύξηση 25% από την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
Ωστόσο γραφειοκρατικά εμπόδια καταγράφονται στην προσπάθεια για την ανάπτυξη των δικτύων που θεωρείται από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ως βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της μετάβασης στη νέα εποχή του 4G και 5G.
Γιώργος Αλεξάκης