Η Ικτίνος Ελλάς, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έλαβε έγκριση από την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας Θράκης για μίσθωση με απευθείας σύμβαση, δημόσιας έκτασης εμβαδού 99.403 τ.μ. για την υπόγεια εκμετάλλευση λατομείου μαρμάρων στην περιοχή Λεπτοκαρυές Βώλακα του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου στη Δράμα.
Σημειώνεται ότι η υπόθεση εκκρεμούσε 2 χρόνια ενώ, όπως εκτιμά η Ικτίνος, θα αυξήσει κατά 20% την παραγωγή δολομίτικου μαρμάρου του Βώλακα, που αποτελεί το 70% της παραγωγής της.
Σημειώνεται ότι ήδη στο εν λόγω λατομείο απασχολούνται πάνω από 100 άτομα και μετά την εξέλιξη με την έγκριση της μίσθωσης αναμένεται το προσωπικό να αυξηθεί. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούλιο του 2023 είχε εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η σχετική τεχνική μελέτη. Από τις αρχές του 2024, η Ικτίνος λειτουργεί τέσσερα νέα λατομεία: δυο στην περιοχή της Δράμας με λευκό δολομιτικό μάρμαρο, υψηλής ζήτησης και δύο στην Λειβαδιά, το ένα με γκρι μάρμαρο και το άλλο με μπεζ μάρμαρο, επίσης υψηλής ζήτησης. Οι παραπάνω κινήσεις έρχονται εν μέσω μιας χρονιάς, με θετικό αποτύπωμα, τουλάχιστον ως το 9μηνο, στον κύκλο εργασιών της Ικτίνος.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία σημείωσε κύκλο εργασιών ύψους 22,44 εκατ. ευρώ, έναντι 18,22 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 9μηνο του 2023. Η πτώση των εξαγωγών προς την Κίνα είχε πιέσει τα συνολικά αποτελέσματα του ευρύτερου κλάδου του ελληνικού μαρμάρου και επηρέασε σημαντικά τα αποτελέσματα της εταιρείας κατά τα προηγούμενα έτη.
Εξαγωγές στη Μέση Ανατολή
Στο μεταξύ η Ικτίνος, μια από τις σημαντικότερες ελληνικές μαρμαροβιομηχανίες, ενδυναμώνει την παρουσία της στην Μέση Ανατολή.
Πρόσφατα, με βάση ανακοίνωση, συμμετείχε στην Big 5 Global, την κορυφαία έκθεση για τον κλάδο των κατασκευών και των υλικών η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.500 εκθετών, εκ των οποίων οι 50 ήταν ελληνικές εταιρείες. Στο περίπτερο της Ικτίνος παρουσιάστηκε το σύνολο των μαρμάρων που εξάγει η εταιρεία από τα λατομεία της, από τα οποία σημαντικό ενδιαφέρον υπήρξε και για τα δύο νέα είδη μαρμάρου της εταιρείας, το Erato White και το Leva Grey.
Τα στελέχη της εταιρείας υποδέχθηκαν περισσότερους από 150 επισκέπτες της έκθεσης από 16 διαφορετικές χώρες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, μεταξύ των οποίων ήταν έμποροι μαρμάρων, αρχιτέκτονες, κατασκευαστές και διακοσμητές εσωτερικών χώρων. Σημειώνεται ότι το περίπτερο της Ικτίνος επισκέφθηκε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, αλλά και ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κ. Αντώνης Αλεξανδρίδης, με τους οποίους συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας, αλλά και γενικότερα του κλάδου του ελληνικού μαρμάρου.
Το εννεάμηνο του 2024, οι εξαγωγές της Ικτίνος σε χώρες της Μέσης Ανατολής ανήλθαν στα 4.000.000 ευρώ, ποσοστό 18% επί το συνολικών εξαγωγών της εταιρείας, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Το 2024 αναμένεται να κλείσει με αύξηση των εξαγωγών κατά 12% στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.
Τα μάρμαρα της Ικτίνος έχουν σημαντική παρουσία στην Μέση Ανατολή, καθώς, ανάμεσα σε άλλα, το μάρμαρο Θάσου έχει χρησιμοποιηθεί στο DUBAI MALL, "GOLD SUK” στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το μάρμαρο Νέστου στο επιχειρηματικό μέγαρο ICDBrookfield Place στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στο Υπουργείο Εσωτερικών στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, το μάρμαρο Χρυσή Αράχνη έχει χρησιμοποιηθεί στο EMIRATES PALACE στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το μάρμαρο Θάσου λευκό έχει χρησιμοποιηθεί στα MECCA GRAND MOSQUE και MEDINA GRAND MOSQUE στην Σαουδική Αραβία.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr