Πρόκειται για αμετάκλητο στρατηγικό στόχο της ιδιοκτησίας του Τιτάνα, με σκοπό την πλήρη διεθνοποίηση του ομίλου, που, καλώς ή… κακώς, δεν… χωράει στην Ελλάδα.
Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει ένα από τα πλέον διεθνοποιημένα προφίλ ελληνικής επιχείρησης. Διαθέτει 14 εργοστάσια σε δέκα χώρες με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 27 εκατ. τόνων, ενώ η εμπορική του δραστηριότητα απλώνεται και τις πέντε ηπείρους.
Απασχολεί περί τους 5.500 εργαζόμενους συνολικά, ενώ στην Ελλάδα διαθέτει τρία εργοστάσια τσιμέντου, μία μονάδα άλευσης, 26 λατομεία, απασχολεί 1.142 εργαζόμενους ενώ 5.000 είναι οι έμμεσες προκαλούμενες θέσεις εργασίας σ' όλη την «αλυσίδα» δραστηριότητας. Διαθέτει πέντε σταθμούς διανομής τσιμέντου, 27 μονάδες σκυροδέματος και μία μονάδα παραγωγής κονιαμάτων.
Οι στόχοι δεν είναι άλλοι από την ευρύτερη βάση επενδυτών, η ενίσχυση της εμπορευσιμότητας των μετοχών, η διεύρυνση των πηγών άντλησης κεφαλαίων και η καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, με πιο ανταγωνιστικό κόστος δανεισμού. Νομοτελειακά και απολύτως λογικά πράγματα στο σύγχρονο, παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον...
Στη νέα δημόσια πρόταση, χαμηλώνει αρκετά ο πήχης του απαιτούμενο ποσοστού επιτυχίας, κάτι που ίσως φέρει «επιπλοκές» που δεν είναι συνηθισμένες στο Χ.Α. Πιο αναλυτικά, η δημόσια πρόταση θα θεωρηθεί επιτυχής αν μαζευτεί ταυτόχρονα πάνω από το 75% τόσο των κοινών, όσο και των προνομιούχων μετοχών της εισηγμένης.
Βεβαίως, τα πράγματα θα είναι σχετικά απλά, αν το ποσοστό αποδοχής υπερβεί το 90% τόσο στις κοινές, όσο και στις προνομιούχες μετοχές, καθώς τότε, εύλογα και σωστά, θα λάβει χώρα squeeze out.
Η πρόταση προς τους μετόχους για τις κοινές μετοχές είναι στα 19,64 ευρώ ενώ για τις προνομιούχες είναι στα 18,98 ευρώ. Πρόκειται για τις τιμές που προέκυψαν από το μέσο όρο τιμών του τελευταίου εξαμήνου στο Χ.Α.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αν η αποδοχή σε κάποια από τις δύο κατηγορίες μετοχών είναι σε ποσοστό άνω του 75% και κάτω του 90%, δεν θα ενεργοποιηθούν το "Δικαίωμα Εξαγοράς" και το "Δικαίωμα Εξόδου" (διαδικασία squeeze out και sell out) για την κατηγορία αυτή.
Στην περίπτωση αυτή, η σχετική κατηγορία μετοχών της ΤΙΤΑΝ Α.Ε. θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών παράλληλα με τις μετοχές της Titan Cement International S.A., η οποία θα έχει καταστεί μητρική της ΤΙΤΑΝ Α.Ε.
Δηλαδή, σ' αυτό το ενδεχόμενο, θα είναι εισηγμένες και οι μετοχές της «παλαιάς» Τιτάν, όσο ποσοστό απομείνει, αλλά και οι μετοχές της TITAN Cement International στο Χ.Α., ενώ παράλληλα η δεύτερη θα εισαχθεί στο Euronext των Βρυξελλών και του Παρισιού.
Θυμίζουμε πάντως προς στην προηγούμενη δημόσια πρόταση που είχε κατατεθεί τον Οκτώβριο του 2018, η TITAN Cement International είχε φτάσει κοντά στο στόχο της, καθώς είχε συγκεντρώσει το 92% των προνομιούχων μετοχών και το 87% των κοινών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr