Περίπου το 50% του τζίρου και της κερδοφορίας του ομίλου Τιτάν πραγματοποιείται πλέον στην αγορά των ΗΠΑ και καθώς οι προοπτικές της εκεί αγοράς εμφανίζονται εξαιρετικά θετικές τουλάχιστον μέχρι και το 2018, η τάση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Ήδη οι ενδείξεις είναι θετικές για την επόμενη χρονιά αφού έχουν ήδη ανακοινωθεί αυξήσεις τιμών στο τσιμέντο για τον Ιανουάριο, ενώ σύμφωνα και με τις προβλέψεις της Ένωσης Τσιμέντου του Πόρτλαντ αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης 3% το 2017 και 3,9% το 2018.
«Νομίζουμε πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για εμάς τα επόμενα χρόνια, τάση άλλωστε που ξεκίνησε προ διετίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κανελλόπουλος
Γενικά όπως τονίστηκε χθες κατά την παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών, ο όμιλος έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια παρά την αύξηση της δυναμικότητάς του στις 5 αγορές που δραστηριοποιείται να έχει συγκρατήσει και μειώσει τα κόστη του. Ωστόσο, η υποτονική ζήτηση σε όλες τις αγορές πλην ΗΠΑ και Αιγύπτου, έχει οδηγήσει τις μονάδες του ομίλου να λειτουργούν στο 65% της δυναμικότητάς τους, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις σημαντικής βελτίωσης της κερδοφορίας εφόσον υπάρξει ανοδική τάση στην αγορά, αφού τα κόστη είναι εν πολλοίς σταθερά ανεξάρτητα από τους όγκους.
Στην Αίγυπτο το βασικό πρόβλημα δεν είναι η ζήτηση αλλά οι τιμές, οι οποίες έχουν επηρεαστεί και από τη διπλή φετινή υποτίμηση του νομίσματος, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν διαμορφωθεί κάτω από τα 40 δολάρια όταν σπανίως σε άλλες αγορές υπάρχουν τιμές κάτω από τα 60 δολάρια.
Ο όμιλος έχει αποκτήσει κατά τα τελευταία χρόνια πολύ μεγαλύτερη παρουσία σε αναπτυσσόμενες αγορές, διαθέτοντας παράλληλα ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και σταθεροποιώντας το κόστος κόντρα στο χαμηλό ποσοστό απασχόλησης της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας. Έχει καθαρό δανεισμό που θα κλείσει φέτος αρκετά κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω μέσα στο 2017, από τη στιγμή που δεν υλοποιηθεί κάποια νέα εξαγορά.
Στη νοτιοανατολική Ευρώπη η ζήτηση και η κερδοφορία επηρεάζονται σημαντικά από την κατάσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ καλές θεωρούνται από τη διοίκηση οι προοπτικές του νέου αποκτήματος, της Cimento Apodi στη Βραζιλία η οποία διαθέτει νέα σε ηλικία εργοστάσια είναι καλά τοποθετημένη κοντά σε λιμάνι και σε μία αγορά με σημαντικές προοπτικές.
Στην Ελλάδα υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω μείωση των αποτελεσμάτων, καθώς τα περιθώρια κέρδους των εξαγωγών απειλούνται από τον οξυνόμενο ανταγωνισμό και επίσης υπάρχει ο φόβος να παρατηρηθεί χρονικό κενό μεταξύ της λήξης της κατασκευής των μεγάλων αυτοκινητόδρομων και της έναρξης νέων σημαντικών έργων.
Στις αγορές των Βαλκανίων αναμένεται μια μάλλον σταθεροποιητική κίνηση. Το θετικό είναι ότι οι οικονομίες ξεκίνησαν να μπαίνουν σε φάση ανάπτυξης, ωστόσο συνήθως απαιτείται ένα χρονικό διάστημα προκειμένου η άνοδος του ΑΕΠ να απεικονιστεί στη ζήτηση για τσιμέντο. Στην Αίγυπτο υπάρχει στάση αναμονής και τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη διακύμανση και άνοδο των τιμών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr