Όπως ανέφερε η Folli Follie σε πρόσφατη ανακοίνωσή της και επιβεβαίωσε την Τετάρτη (21/12) ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γεώργιος Σάμιος, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους, το δικαστήριο που αναβλήθηκε για τον Ιούνιο του 2023 αποτελεί «τροχοπέδη» για την αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων, τα οποία θα χρησίμευαν στην περαιτέρω εξυπηρέτηση χρεών και τρεχουσών υποχρεώσεων. Πρόκειται για ακίνητη περιουσία αξίας περίπου 28 εκατ. ευρώ και τραπεζικούς λογαριασμούς ποσού περίπου 3 εκατ. ευρώ, που είχαν δεσμευθεί κατά την ποινική προδικασία βάσει του Ν. 4557/2018 περί καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Εκτός από την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της, η σημερινή διοίκηση της Folli Follie υπολογίζει στα δεσμευμένα 30+ εκατ. ευρώ, καθώς και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δεσμευθεί (ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ σύμφωνα με αποτίμηση της Deloitte), προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δύο νέες εταιρείες, OpsCo και AssetsCo, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας μετατροπής σε εταιρεία συμμετοχών. Οι δύο νέες εταιρείες θα έχουν ως έδρα τους το Λουξεμβούργο. Επιπλέον, τα ακίνητα (δεσμευμένα και ελεύθερα), σε συνδυασμό με την αξία που θα αποκτήσει η εταιρεία στην κανονική της ροή, αναμένεται να καλύψουν τις απαιτήσεις των ομολογιούχων. «Μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε στον απόλυτο εκσυγχρονισμό του ομίλου στην πιο υγιή του βάση» σημείωσε ο κ. Σάμιος και τόνισε την ανάγκη οι όποιες επενδύσεις έχουν γίνει να αποκτήσουν αξία και να καλύψουν τα όποια οικονομικά «κενά».
Το Δημόσιο έχει επωφεληθεί κατά 200 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τον κ. Σάμιο, πρόθεση της διοίκησης είναι να θέσει τα θεμέλια ώστε να λειτουργήσει η OpsCo (αναλαμβάνει την εμπορική δραστηριότητα της πρώην Folli Follie) σαν σωστή επιχειρηματική μονάδα, ενώ πρόσθεσε πως εάν παρουσιαστεί μία επωφελής ευκαιρία και με τη σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων η εταιρεία θα προχωρήσει σε πώληση κάποιου ελεύθερου-μη δεσμευμένου ακινήτου της, τονίζοντας ότι «μας ενδιαφέρει η αξία και η χρησιμότητα των κτιρίων». Μάλιστα, η εταιρεία προσπαθεί να επισπεύσει τη μετάβασή της ως προς το επιχειρηματικό «κομμάτι», η οποία θα διευκολύνει και τη φορολογική αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην επιχείρηση.
Αναφερόμενος στους ομολογιούχους, ο πρόεδρος της Folli Follie ξεκαθάρισε πως οι σχέσεις τους με την προσωρινή διοίκηση είναι άριστες και πως ό,τι γίνεται πλέον στην επιχείρηση γίνεται με τη σύμφωνη απόφαση των ομολογιούχων. Διευκρίνισε, δε, ότι κρίθηκε επιβεβλημένο να μη γίνονται τηλεδιασκέψεις με μεγάλο ακροατήριο ομολογιούχων και πως έχουν δημιουργηθεί ευέλικτες υποομάδες με στόχο την καλύτερη και πιο αποτελεσματική συνεννόηση. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι παραμένει σε ισχύ η αρχική συμφωνία με τους ομολογιούχους.
Αναφερόμενος στο θέμα των τραπεζών, παραδέχθηκε πως το ΑΦΜ της Folli Follie θα έχει πρόβλημα όσο δε λύνεται το ζήτημα της δίκης, ενώ έκανε ειδική μνεία στην… αμαρτωλή περίοδο όπου «όλα τα πρόστιμα έπεσαν σε μας από το φορολογικό πάρτι των προηγούμενων». Οι άνθρωποι που δουλεύουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον όμιλο έχουν καταφέρει, σύμφωνα με τον κ. Σάμιο, να πληρωθούν οφειλές προς το Δημόσιο (ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, κ.λπ.) ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ συμπλήρωσε πως «βγάλαμε το βάρος από το κράτος που θα αναγκαζόταν να πληρώσει επιδόματα ανεργίας». Το σύνολο των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 27 εκατ. ευρώ έναντι προστίμων τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Γεμάτη εμπόδια η μετάβαση στην επόμενη μέρα
Κάνοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων της προσωρινής διοίκησης της Folli Follie, ο κ. Σάμιος μίλησε για «θαύμα, όχι επιτυχία» σχετικά με το γεγονός ότι η επιχείρηση στέκεται όρθια εδώ και τέσσερα χρόνια, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2018, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της τότε διοίκησης της οικογένειας Κουτσολιούτσου, μεγάλος διεθνής οίκος έδινε 8 ημέρες ζωής στην εταιρεία. «Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια κινούμενη άμμο για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το ίδιο συμβαίνει τώρα με την αναβολή της δίκης, καθώς «ενώ βάζεις καλούπια για την επόμενη μέρα, ξαφνικά το “έδαφος” χάνεται».
Υπενθύμισε ότι μέσα σε ένα εξάμηνο αποχώρησαν 41 από τα 42 brands του ομίλου, ενώ μαζί με τα σήματα έφευγαν και οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι και χρήματα για αποζημιώσεις εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν. Μόνο για την μητρική, η αλλαγή σε εργατικό δυναμικό την τελευταία τριετία έχει ξεπεράσει τα 700 άτομα, με την επιβάρυνση λόγω των αποζημιώσεων να ξεπερνά τα 6,5 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα.
Η εταιρεία απασχολεί σήμερα σχεδόν 1.000 οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων των συνεργατών της Folli Follie, με τον κ. Σάμιο να ξεκαθαρίζει πως τόσο οι εργαζόμενοι όσο και το Δημόσιο πληρώνονται σήμερα στο ακέραιο. Λόγω των ημερών αναφέρθηκε και στο δώρο Χριστουγέννων, το οποίο καταβλήθηκε στους εργαζομένους και ανήλθε σε περίπου 490 χιλιάδες ευρώ.
Το «αγκάθι» της Nike και οι νέες συνεργασίες
«Πονοκέφαλος» για τη διοίκηση της εταιρείας αποτελεί ακόμη και σήμερα η λήξη της συνεργασίας της με τη Nike, με τον πολυεθνικό κολοσσό στον χώρο της ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ να αφήνει μεγάλο «κενό» της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ ετησίως στις εισπράξεις. Σημειώνεται ότι έχουν λήξει τα συμβόλαια με τη Nike για τέσσερα καταστήματα (Κύπρος, Γλυφάδα, The Mall, Golden Hall) και απομένει το κεντρικό κατάστημα στο Σύνταγμα, με το συμβόλαιό του να λήγει το καλοκαίρι του 2023. Βέβαια, η φετινή χρονιά θεωρείται πετυχημένη λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες και από εξωγενείς παράγοντες (πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, κ.λπ.), με τη Folli Follie να καταγράφει αύξηση του τζίρου της κατά 47% στον τομέα των κοσμημάτων (jewellery) και κατά 24% στον τομέα της μόδας (fashion) φέτος σε σύγκριση με το 2021. Ο συνολικός τζίρος κλείνει περίπου στα 40 εκατ. ευρώ το 2022 για τον όμιλο και τις τρεις βασικές επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα συνεργασία του ομίλου FF Group και της πολυεθνικής εταιρείας Bestseller (διαχειρίζεται το δανέζικο brand ανδρικών ενδυμάτων Jack & Jones) για το άνοιγμα 12 καταστημάτων στην Ελλάδα. Σημειώνεται πως έχουν ανοίξει ήδη 4 νέα καταστήματα Jack & Jones και το 2023 προγραμματίζεται το άνοιγμα άλλων 8 σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σάμιος τόνισε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη από προμηθευτές και στόχος του ομίλου είναι η ανάκτηση των brands, αλλά και οι νέες συνεργασίες με άλλα brands, ενώ διευκρίνισε πως οι συνεργασίες αυτές αφορούν στην κατηγορία του fashion και συγκεκριμένα στη γυναικεία και παιδική ένδυση και υπόδηση. «Δεν μένουμε αδρανείς. Επεκτεινόμαστε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Συνολικά ο όμιλος διατηρεί 100 σημεία πώλησης, με τα μισά να βρίσκονται στην Ελλάδα, τέσσερα στην Κύπρο και τα υπόλοιπα σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr