Ειδικότερα, σε έκθεση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου εκφράζεται η άποψη πως ο διεθνής κύκλος συγχωνεύσεων και εξαγορών, που ειδικά στην Ευρώπη λαμβάνει φέτος διαστάσεις ρεκόρ, θα έχει και συνέχεια. Private equity funds αλλά και εταιρείες από τις αναδυόμενες οικονομίες της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Μέσης Ανατολής αναδεικνύονται σε επιθετικούς αγοραστές, καθώς αναζητούν τρόπους να αξιοποιήσουν την τεράστια ρευστότητα που έχουν συγκεντρώσει.
Ειδικά τα funds, πιστεύεται ότι διαθέτουν αυτή τη στιγμή μετρητά που ξεπερνούν τα 350 δισ. δολάρια, ενώ η αγοραστική τους δύναμη αποτυπώνεται καλύτερα εάν αναλογισθεί κανείς ότι το τυπικό leveraged buyout χρηματοδοτείται κατά 2/3 με δανεισμένα κεφάλαια.
Με αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές της Morgan Stanley προβλέπουν πως στην Ευρώπη θα «κλείσουν» φέτος επιχειρηματικές συμφωνίες συνολικού ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων, με τους κλάδους χρηματοοικονομικών εταιρειών, πρώτων υλών και υγείας να συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν και την κινητικότητα σε ΜΜΕ, τηλεπικοινωνίες, βιομηχανικές και καταναλωτικών ειδών να επιταχύνεται.
Τα private equity funds αναμένεται να συνεχίσουν να αγοράζουν επιθετικά και ο Draaisma της Morgan Stanley πιστεύει ότι ανάμεσα στις εταιρείες που θα μπορούσαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους, συγκαταλέγονται και οι ελληνικές Αλουμίνιο της Ελλάδος, Blue Star και Μινωικές. Στην ίδια λίστα αναφέρονται εταιρείες όπως οι Deutsche Telekom, Vivendi, British Energy, Royal Dutch Shell, TeliaSonera, BP και άλλες.
Παράλληλα, στο στόχαστρο των funds αναμένεται να συνεχίσουν να βρίσκονται οικογενειακές επιχειρήσεις, δηλαδή εκείνες όπου ένας μέτοχος ελέγχει ποσοστό υψηλότερο του 50%. Στην κατηγορία αυτή, η Morgan Stanley συγκαταλέγει, μεταξύ άλλων, και τη Folli Follie.
Κορίνα Σαμάρκου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr