Στόχος της MIG είναι να επενδύσει περίπου 1,5 δις ευρώ όχι όμως άμεσα αλλά όταν αρχίσει να ξεκαθαρίζει το θολό χρηματιστηριακό τοπίο σε διεθνές επίπεδο.
Διαφαίνεται ότι οι νέες επενδύσεις θα είναι προσανατολισμένες στο εξωτερικό και μάλλον ο κύκλος εξαγορών στην Ελλάδα από την MIG κλείνει όχι όμως και των θυγατρικών εταιριών που έχει εξαγοράσει. Επίσης ερωτηματικό παραμένει η συμπεριφορά της μετοχής καθώς η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας έχει υποχωρήσει στα 3,5 δις ευρώ δηλαδή έχει απωλέσει το 36% της αξίας της.
Πρωτίστως πρέπει να επισημανθεί ότι η πώληση της συμμετοχής του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom ήταν μια επιταχυνόμενη διαδικασία χωρίς ουσιαστικά συμβούλους. Η MIG παρέδωσε τις δύο εισηγητικές προτάσεις που είχε από τους δικού της συμβούλους στο παρελθόν για την δημιουργία 3 διαφορετικών πυλώνων ενώ οι επαφές πραγματοποιήθηκαν απευθείας μεταξύ της Deutsche Telecom και της MIG. Από την συμφωνία προκύπτει ότι η MIG θα λάβει τα 2,54 δις ευρώ από την πώληση του 19,99% του ΟΤΕ μετά τις εγκρίσεις από την επιτροπή αποκρατικοποιήσεων η οποία θα δώσει το πράσινο φως στην Deutsche Telecom να αυξήσει την συμμετοχή της από το 19,99% στο 28% ή 30%. Το ερώτημα που ανακύπτει σε αυτή την συγκυρία είναι πότε θα πραγματοποιηθούν οι νέες επενδύσεις από την MIG.
Η MIG έχει επενδύσει αυτή την στιγμή 4,3 δις ευρώ ενώ διαθέτει καθαρή ρευστότητα χωρίς δηλαδή τον δανεισμό ύψους 1,2 δις ευρώ 1,35 δις ευρώ περίπου. Είναι πιθανό η MIG να αποπληρώσει άμεσα όλα της τα δάνεια και έτσι να διαθέτει μηδενικό δανεισμό. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία η διοίκηση της MIG δεν είναι διατεθειμένη να λάβει υψηλό επενδυτικό ρίσκο.
Θα αναμένει να ξεκαθαρίσει το διεθνές χρηματιστηριακό τοπίο και εν συνεχεία θα επιταχύνει σχεδιαζόμενα deals. Διαπραγματεύσεις μπορεί ακόμη και τώρα να πραγματοποιούνται ωστόσο σε αυτή την συγκυρία είναι δύσκολο να υπάρξουν συμφωνίες.
Οι αγορές στις οποίες σχεδιάζει να κινηθεί η MIG θα είναι η Ρουμανία , η Ουκρανία , η Τουρκία η Ρωσία και ενδεχομένως η Βουλγαρία.
Στις χώρες αυτές σχεδιάζονται deals της κλίμακας περίπου των 500 εκατ ευρώ και θα πραγματοποιηθούν 3 ή 4 σε κλάδους που επιτυγχάνουν υψηλή απόδοση κεφαλαίου.
Η πορεία της μετοχής
Η μετοχή της MIG και η κεφαλαιοποίηση της έχει υποχωρήσει περίπου 36% σε σχέση με τις τιμές της αύξησης κεφαλαίου.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί αυτή η υποχώρησητης μετοχής ;
Πρωτίστως θα πρέπει να τονιστεί ότι οι εταιρίες συμμετοχών ανά τον κόσμο ή τα private equity έχουν υποχωρήσει κατά 50% ή 60% έναντι 36% της MIG. ’ρα η συμπεριφορά της MIG διαφοροποιήθηκε οριακά σε σχέση με την διεθνή τάση.
Κατά δεύτερο λόγο η πίεση στην μετοχή αποδίδεται στις ρευστοποιήσεις των ξένων οι οποίοι αρχικά κατείχαν το 45% υποχώρησαν τον Δεκέμβριο στο 35% , τον Ιανουάριο στο 29,39% και ίσως αυτή την περίοδο να κατέχουν το 26%. Οι μικρομέτοχοι κατείχαν τον Ιανουάριο το 41,68% και ίσως να έχουν φθάσει στο 43% με 44%.
Η Dubai ελέγχει το 9,07% ωστόσο θα αποκτήσει το 6,45% της MIG στην τιμή των 7 ευρώ το τελευταίο 4ήμερο του Μαρτίου. Οι ίδιες μετοχές ανέρχονται στο 9,73% και θα διαγραφούν.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr