Υπήρξαν αγορές από διάφορα funds τελευταία ωστόσο ακόμη η μετοχή υπολείπεται της τιμής τηςαύξησης κεφαλαίου.
Οι μέτοχοι εμφανίζονται ενοχλημένοι με τις λογιστικές υποαξίες και προσπαθούνμε αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα να μειώσουν τις απώλειες από τα χαρτοφυλάκια τους.
Το ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές είναι γιατί αυτή η μετοχή έχει υποχωρήσει τόσο πολύ παρά τις σημαντικότατες επενδύσεις και πότε θα ανακάμψει;
Οι βασικές αιτίες για την υποχώρηση της μετοχής της MIG μπορούν να προσδιοριστούν σε 11.
1)Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές λόγω της κρίσης των subprime για λόγους ρευστότητας και προστασίας των χαρτοφυλακίων τους ρευστοποίησαν θέσεις σε διάφορες μετοχές μεταξύ των οποίων και της MIG. To επιχείρημα αυτό έχει αμφισβητηθεί από πολλούς ωστόσο τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Όταν ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου οι ξένοι πλην της Dubai ήλεγχαν το 50% περίπου των μετοχών.
Οι ξένοι τώρα ελέγχουν το 32-33% του μετοχικού κεφαλαίου δηλαδή έχουν μειώσει τις θέσεις τους κατά 17% με 18%.
Όμως αποχώρησαν οι πιο βραχυπρόθεσμοι επενδυτές και όσοι ξένοι έχουν μείνει κινούνται μεμεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.
2)Η Dubai θα αγοράσει στα 7 ευρώ το 6,45% της MIG και εν συνεχεία θα αποκτήσει μέσω αγοράς επιπλέον 4,5% της MIG.
Οι αγοραστικές παρεμβάσεις αναμένεται να στηρίξουν την μετοχή και να προτρέψουν ξένους να τοποθετηθούν εκ νέου.
3)Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 6 με 7 εκατ μετοχές της MIG τελούν σε καθεστώς short selling είτε για κερδοσκοπία είτε για hedging. Οι μέτοχοι αυτοί όταν αλλάξει η τάση θα υποχρεωθούν να γυρίσουν τις θέσεις τους συμβάλλοντας αντίστοιχα και στην άνοδο της μετοχής.
4) Η MIG εμφανίζει μια από τις μεγαλύτερες μερισματικές αποδόσεις που κυμαίνεται κοντά στο 7%.
5)Η μετοχή παρακολουθείται από τα index funds τα οποία δεν έχουν ενεργοποιηθεί λόγω της κρίσης των subprime.
6)Οι μεγάλοι επενδυτές της MIG και αυτοί που συμμετέχουν στην συμβουλευτική επιτροπή στηρίζουν την εταιρία διατηρώντας τις επενδυτικές στρατηγικές τους θέσεις.
7)Η MIG έχει επενδύσει έως τώρα 6 δις ευρώ με προοπτική να αντλήσει επιπλέον κεφάλαια μέσω δανεισμού ώστε να προβεί σε νέες εξαγορές.
Ήδη στο εξωτερικό κυρίως αλλά και στην Ελλάδα βολιδοσκοπούνται εταιρίες για εξαγορές ενώ ορισμένα deals αγγίζουν τα 300 εκατ ευρώ.
Παράλληλα και οι εταιρίες που έχουν εξαγοραστεί από την MIG ήδη ενεργοποιούνται πραγματοποιώντας εξαγορές και βελτιώνοντας την κερδοφορία τους.
8)Η MIG θα διαγράψει το 9,6% των ιδίων μετοχών της μειώνοντας το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 530 εκατ ευρώ.
Παράλληλα θα στηρίξει την μετοχή της μέσω νέας επαναγοράς έως και του 10% των μετοχών που θα προκύψουν μετά την πρώτη διαγραφή.
9)Με βάση εκτιμήσεις η τρέχουσα εσωτερική αξία της MIG διαμορφώνεται στα 6,10 ευρώ ανά μετοχή δηλαδή η μετοχή στο ταμπλό διαπραγματεύεται με discount 23%. Βέβαια αν ανακάμψει το χρηματιστήριο αυτομάτως θα μεταβληθεί και η εσωτερική αξία.
10)H MIG ίσως και το 2009 και με μεγαλύτερη βεβαιότητα το 2010 μπορεί να εμφανίζει EBITDA κοντά στα 2 δις ευρώ. Συνήθως εταιρίες τύπου MIG δηλαδή εταιρίες συμμετοχών διαπραγματεύονται 6 με 8 φορές τα EBITDA δηλαδή στόχος κεφαλαιοποίησης 12 με 16 δις ευρώ. Το EBITDA για το 2008 εκτιμάται στα 900 εκατ ευρώ.
11) Η υπόθεση του ΟΤΕ αποτελεί μείζονος σημασίας για την MIG και την σύνθεση του χαρτοφυλακίου της εταιρίας και από ότι διαφαίνεται σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.
Π Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr